Ψηφίστηκε ο νέος αθλητικός νόμος, αναμένονται αντιδράσεις από τις Ομοσπονδίες
Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Κυβέρνησης, του Κινήματος Αλλαγής και από την Ελληνική Λύση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο Λευτέρης Αυγενάκης. Αναμένεται η αντίδραση των Ομοσπονδιών.
Ο νέος αθλητικός νόμος ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία, αφού τον στήριξε η Κυβέρνηση. Ο νόμος που έφερε προς ψήφιση ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησής του υπήρξαν πολλές εντάσεις.
Μάλιστα, υπήρξε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του άρθρου 8 του αθλητικού Σ/Ν περί αναδρομικής ισχύος και επιβολής ηλικιακού ορίου στις θητείες των Ομοσπονδιών, την οποία υπέβαλε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.
Πριν συζητηθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο υφυπουργός Αθλητισμού απέσυρε τη διάταξη περί αναδρομικότητας και διατήρησε τη διάταξη περί ορίου ηλικίας, διορθώνοντάς το από τα 70 στα 71 έτη. Έτσι, το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά τις θητείες διαμορφώθηκε με τον παρακάτω τρόπο: "Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.
Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής:
α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος
και β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερεις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας".
Επί της αρχής ψήφισαν το νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, ενώ το περιβοήτο άρθρο 8 στο οποίο αναφερθήκαμε ακριβώς από πάνω υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ
Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι της συγκεκριμένης αλλαγής. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον ελληνικό αθλητισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγόντων οι οποίοι έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τις τρεις θητείες τους ως πρόεδροι σε διάφορες Ομοσπονδίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν εκλογές μέσα στο 2020. Τα εύκολα ονόματα που έρχονται στο μυαλό κάποιων είναι αυτά του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Δημήτρη Διαθεσόπουλου οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν διατελέσει πρόεδροι στην ΕΟΚ και την ΚΟΕ αντίστοιχα.
Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι αφού το ίδιο ισχύει για πολλούς ακόμα. Παραδείγματα της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ο Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), Αντώνης Δημητρακόπουλος (Ιστιοπλοΐα), Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ), Μανώλης Κατσιαδάκης (Ξιφασκία) και Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ). Οι περισσότεροι είτε έχουν συμπληρώσει ήδη την τρίτη τους θητεία είτε βρίσκονται στην τελευταία τους.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Φυσικά, η ψήφιση του νόμου δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει εδώ η κόντρα που έχει ξεσπάσει. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες έντονες αντιδράσεις και προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
Μένει να δούμε εάν αυτές θα είναι μεμονομένες από ορισμένες Ομοσπονδίες και παράγοντες ή θα υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης από όλους. Υπενθυμίζουμε ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις, τόσο με το όριο ηλικίας, όσο και με τον περιορισμό των θητειών πολλά από τα νυν μέλη Δ.Σ. δεν μπορούν να εκλεγούν ξανά.
Βέβαια, με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που υπήρξε τους επιτρέπεται να αναλάβουν άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.