ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Στο παγκόσμιο της άρσης βαρών τα πρώτα μετάλλια για τρανστζέντερ

Στο παγκόσμιο της άρσης βαρών τα πρώτα μετάλλια για τρανστζέντερ

Την τελευταία ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών αγωνίστηκε η Λάουρελ Χούμπαρντ +90 κιλών και έγινε η πρώτη τρανστζέντερ που κατακτά μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ένα ιστορικό γεγονός συνέβη κατά την τελευταία ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών το οποίο διεξήχθη στο Anaheim των ΗΠΑ. Η Λάουρελ Χούμπαρντ έγινε η πρώτη τρανστζέντερ που κατακτά μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα οποιουδήποτε αθλήματος.

Συγκεκριμένα, η 39χρονη από τη Νέα Ζηλανδία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αρασέ και στο σύνολο στην κατηγορία των +90 κιλών.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Ο Γκάβιν Χούμπαρντ γεννήθηκε το 1978 στη Νέα Ζηλανδία. Από μικρός ασχολήθηκε με την άρση βαρών και έγινε κάτοχος όλων των εθνικών ρεκόρ στην κατηγορία των +105 κιλών. Το 2012 πήρε την απόφαση να προβεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, όμως δεν ήθελε να σταματήσει να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα.

Η απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει σε τρανστζέντερ να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια ήρθε ως ένα απρόσμενο δώρο. Η Λάουρελ Χούμπαρντ πέρασε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις για τα επίπεδα τεστοστερόνης της τα οποία θα έπρεπε να είναι κάτω από δέκα nanomols ανά λίτρο αίματος και έτσι της επετράπη να πάρει μέρος σε αγώνες.

Μετά τη συμμετοχή της στα τοπικά πρωταθλήματα ήρθε η ώρα να εκπροσωπήσει τη Νέα Ζηλανδία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εκεί κατάφερε να σηκώσει 124 κιλά στο αρασέ, 151 κιλά στο επολέ ζετέ και συνολικά 275κ. Με αυτές τις επιδόσεις της κατάφερε να ανέβει στο βάθρο τόσο στο αρασέ όσο και στο σύνολο και να γίνει η πρώτη τρανστζέντερ που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ

Φυσικά, τόσο το γεγονός ότι συμμετείχε στον αγώνα όσο και το αποτέλεσμα της προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ο προπονητής της Ρόμπλς, η οποία κατέκτησε την κορυφή και στις τρεις κατηγορίες, επεσήμανε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι δίκαιο. "Δεν θέλω να πω κάτι αρνητικό, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό που συμβαίνει είναι άδικο", ήταν το σχόλιο του Τιμ Σουόρντς.

Προβλήματα έχει η Χούμπαρντ και στην πατρίδα της, αφού η Τρέισι Λάμπρεχτς η οποία έχασε τη θέση της για να πάει εκείνη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει καταφερθεί εναντίον της σε δηλώσει που έκανε. "Το μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι ότι θα εξετάσουν καλύτερα το θέμα και θα υπάρξει μεγαλύτερη δικαιοσύνη".

Ο Μίκαελ Κίλαν, ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας της Αυστραλίας, τόνισε σχετικά: "Είμαστε σε ένα σπορ το οποίο βασίζεται στη μυική δύναμη. Δεν θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει πως είναι δίκαιο. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και πιστεύω ότι την ασπάζονται πολλοί άνθρωποι του χώρου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ