Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Η παραβίαση του κόκκινου και όχι μόνο, φέρνει έως και ισόβια για τους παραβάτες
Οι επεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας σε αυτά που οι ποινικολόγοι αποκαλούν “μικροεγκληματικότητα”, μέσα στα οποία συγκαταλέγεται και η επικίνδυνη οδήγηση, με κλιμακωτές ποινές ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης.
Οι επικίνδυνοι ελιγμοί στο δρόμο, “χάριν επίδειξης” όπως χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα, δεν θα είναι πλέον μια “απλή” παράβαση που θα αντιμετωπίζεται μόνο με χρηματικό πρόστιμο και κάποιους βαθμούς ποινής. Πολύ περισσότερο αυστηρές θα είναι και οι περιπτώσεις παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, από τις οποίες θα προκύπτει ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για όποιον το κάνει θέτοντας σε κίνδυνο ξένη περιουσία.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αλλαγές και στον Κ.Ο.Κ. και φυλάκιση ενός έτους για όποιον θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή παραβιάζοντας το κόκκινο στο δρόμο, ενώ οι ποινές γίνονται σημαντικά αυστηρότερες όταν υπάρχει βαριά σωματική βλάβη ή απλά μετά την απώλεια ελέγχου του οχήματος, προκύψει σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Για την περίπτωση αυτή, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ακόμα και κάθειρξη διάρκειας έως και 10 ετών.
Στην περίπτωση που απόρροια της παραβίασης του κόκκινου, επέλθει θάνατος ανθρώπου, η κάθειρξη είναι από 10 χρόνια και πάνω, ενώ μπορεί να φτάσει και ισόβια σε περιπτώσεις που οι θάνατοι είναι περισσότεροι. Τέτοιες περιπτώσεις όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο η παραβίαση του κόκκινου φαναριού αλλά γενικότερα, όταν επέρχεται θάνατος περισσότερων του ενός ανθρώπων από απροσεξία ή αμέλεια του οδηγού.
Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτές που αφορούν στις τροχαίες παραβάσεις και η διάθεση της κρατικής επέμβασης, είναι στο να περιοριστεί η αίσθηση της ατιμωρησίας που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία, από το 2019 όπου υπήρξε προηγούμενη “επέμβαση” και κάποιες αλλαγές.