SUV

Αυτά είναι τα τρία "clutch" SUV που άλλαξαν την ιστορία των εταιρειών τους

Porsche Cayenne 2004
Porsche Cayenne 2004 PORSCHE

Τι κοινό μπορεί να έχει το Nissan Qashqai με το Peugeot 3008 και την Porsche Cayenne; Κι όμως. Τα τρία προαναφερθέντα SUV, είναι τα μοντέλα που επηρέασαν όσο κανένα άλλο την υπόσταση των εταιρειών που τα έφεραν στην παραγωγή.

Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις μοντέλων που έδωσαν σημαντική ώθηση, οικονομική ή αναγνώρισης, στις εταιρείες που τα προχώρησαν στην παραγωγή. Τα μοντέλα αυτά, θεωρούνται προφανώς σημαντικά, έχοντας παίξει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της εκάστοτε μάρκας. Εδώ, έχουμε ξεχωρίσει τις τρεις πιο χαρακτηριστικές SUV περιπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai 2006
Nissan Qashqai 2006 NISSAN


Όταν παρουσιάστηκε, το 2006, το Qashqai ήταν κυριολεκτικά η περίπτωση του μοντέλου που “έπιασε στον ύπνο τις αντίπαλες άμυνες” και έκανε τη διαφορά για τη Nissan που μέχρι τότε, ήταν απλά μια mainstream εταιρεία η οποία “έγραφε” καλές πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες που είχε εκπροσώπηση. Με το Qashqai όμως, πρόσφερε στην αγορά μια διαφορετική προσέγγιση του μικρομεσαίου μοντέλου.

Nissan Qashqai 2024
Nissan Qashqai 2024 NISSAN


Με την crossover διάθεση του αμαξώματος, που έφερε τον οδηγό σε υπερυψωμένη θέση -κάτι που σημαίνει καλύτερη περιμετρική ορατότητα και αίσθημα ανωτερότητας- και σωστές μηχανολογικές επιλογές που επέτρεπαν στο μοντέλο να είναι μέσα στο στόχαστρο μιας ευρείας γκάμας αγοραστών, το Qashqai όρισε τα δεδομένα της κατηγορίας των SUV σε μια τιμολογιακή κλάση που μέχρι τότε δεν είχε ξαναδεί η Ευρώπη και γι’ αυτό θεωρείται ως το μοντέλο που δημιούργησε τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Peugeot 3008

Peugeot 3008 2016
Peugeot 3008 2016 PEUGEOT


Η Peugeot με την παρουσίαση του 3008 το 2008, έφερε στο προσκήνιο τη δική της πρόταση στη νεότευκτη κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Η πρώτη γενιά του μοντέλου, ποτέ δεν διακρίθηκε καθότι δεν ήταν και το πιο όμορφο μοντέλο στη γκάμα της Γαλλικής μάρκας. Ήταν ένα αυτοκίνητο για όσους έδιναν ιδιαίτερη βάση στην πρακτικότητα και την ευρυχωρία και λιγότερο σε θέματα που άπτονταν της αισθητικής. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το τελευταίο, έμελλε να το “μάθει” η Peugeot, με τη δεύτερη γενιά του 3008.

Peugeot 3008 2024
Peugeot 3008 2024 PEUGEOT


Το 2016 που παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά του 3008, η διαφορά που έκανε ήταν σπουδαία, τόσο για τα ταμειακά αποθέματα της Peugeot, όσο και για τον “πυρετό” που προκάλεσε στον ανταγωνισμό. Με το αυτοκίνητο που πλέον τα είχε όλα και που στο ελληνικό λανσάρισμα είχε την τιμολογιακή ιδιαιτερότητα να κοστίζει ακριβώς το ίδιο η βενζινοκίνητη και η diesel εκδοχή, το Peugeot 3008 της δεύτερης γενιάς, έχει πετύχει μεταξύ όλων των άλλων και το αδιανόητο: να μην θυμόμαστε καν την πρώτη του γενιά.

Porsche Cayenne

Porsche Cayenne Turbo S
Porsche Cayenne Turbo S PORSCHE


Με τη γκάμα της Porsche να μην έχει να επιδείξει καμία ποικιλία, πέραν των πολλών διαφορετικών εκδόσεων της 911, το μέλλον της Γερμανικής εταιρείας έμοιαζε πιο αβέβαιο από ποτέ. Οι χρηματοροές ήταν περιορισμένες και επικρατούσε μια γενικότερη αμηχανία στις τάξεις της Porsche που ήταν (και παραμένει) συνώνυμο των αυτοκινητιστικών ονείρων για πολλούς φανατικούς της αυτοκίνησης.

Porsche Cayenne Turbo 2024
Porsche Cayenne Turbo 2024 PORSCHE


Το 2002, η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει το πρώτο της SUV μοντέλο, πηγαίνοντας “κόντρα” στη διάθεση της αγοράς, που με κάποιες αγκυλώσεις, δεν έβλεπε με “καλό μάτι” την προσπάθεια της σπορ εταιρείας να παράξει κάτι mainstream- σε όψη και χρηστικότητα, γιατί τιμολογιακή ήταν πάντα… Porsche. Οι αντιπροσωπείες από ένα σημείο και μετά δεν προλάβαιναν τις παραγγελίες και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία, όπου η Cayenne έχει καταγραφεί ως το μοντέλο της Porsche με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της μάρκας.

TAGS SUV NISSAN NISSAN QASHQAI PORSCHE PORSCHE CAYENNE PEUGEOT PEUGEOT 3008 ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ