RALLY ACROPOLIS 2024

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Από ΑΠΕ το ρεύμα ολόκληρου του Service Park στη Λαμία

EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions
EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions MEDIA ACROPOLIS RALLY

Με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα θα λειτουργήσει το ΕΚΟ Service Park στη Λαμία, καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Το EKO Ράλλυ Ακρόπολις ήδη από το 2021, οπότε και επέστρεψε στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, δεσμεύθηκε για τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων, σε συμμόρφωση με το πρόγραμμα βιωσιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και το αντίστοιχο Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης που έχει αναπτυχθεί από την ίδια.

EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions
EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions RALLYPIXELS-MEDIA ACROPOLIS RALLY


Για το 2024, ο Δήμος Λαμιέων υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΗ προκειμένου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας (εκτιμάται σε περίπου μία μεγαβατώρα-MWh) που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του EKO Service Park στη Λαμία να καλυφθεί από Εγγύηση Προέλευσης (ΕΠ), η οποία εκδίδεται από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Έτσι πιστοποιείται η προέλευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, πως είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για πιστοποιητικά «πράσινης ενέργειας» τα οποία καθορίζονται από σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια μεγάλης κλίμακας διεθνής αθλητική διοργάνωση προβαίνει σε ανάλογη πρωτοβουλία, η οποία τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα.

EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions
EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions MEDIA ACROPOLIS RALLY

Αυτή η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή -σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εθνικού Κλιματικού Νόμου, είναι απόδειξη της αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και του Δήμου Λαμιέων. Σημειώνεται ότι το 2022, έπειτα από επιτόπου έλεγχο και αξιολόγηση, η FIA απένειμε στη διοργάνωση την περιβαλλοντική πιστοποίηση «τριών αστέρων».

Η βαθμολογία αυτή, την καθιστά βέλτιστο παράδειγμα περιβαλλοντικά βιώσιμης αθλητικής διοργάνωσης. Η πιστοποίηση αυτή, η οποία ισχύει και φέτος, είναι η ανώτερη που απονέμεται από την Ομοσπονδία στον τομέα του περιβάλλοντος και είναι η πρώτη φορά που τη λαμβάνει κάποιος φορέας στην Ελλάδα. Ανάλογη πιστοποίηση, έχουν λάβει μόνο ορισμένες διοργανώσεις της Formula 1 και κάποιες ργοστασιακές ομάδες που συμμετέχουν σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions
EKO Rally Acropolis- Lamia Zero Emissions MEDIA ACROPOLIS RALLY


Με βάση την περιβαλλοντική πολιτική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, έχουν τεθεί στόχοι που αφορούν την ελαχιστοποίηση και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων που προέρχονται απευθείας από τη διεξαγωγή του αγώνα, καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των εμπλεκομένων και τη βέλτιστη χρήση φυσικών πόρων νερού και ενέργειας, συμβάλλοντας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

TAGS RALLY ACROPOLIS 2024 WRC 2024 ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ EKO ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ