Η αλήθεια για τα αλκοολόμετρα: Σε ποια αυτοκίνητα και πότε μπαίνουν
Δείτε τι προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα που μετρούν το αλκοόλ στον οργανισμό μέσω της αναπνοής και δεν επιτρέπουν την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Μεγάλος ντόρος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες περί δήθεν υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών μέτρησης αλκοόλ σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2022. Κάτι τέτοιο, δεν ισχύει.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, προωθεί την εγκατάσταση συσκευών ανίχνευσης οινοπνεύματος στα οχήματα. Ο οδηγός φυσάει στην ειδική συσκευή και εφόσον ανιχνευθεί ποσοστό αλκοόλ πάνω από το όριο, το σύστημα δεν επιτρέπει στον κινητήρα του αυτοκινήτου να εκκινήσει.
Αυτό που θα είναι υποχρεωτικό από τον επερχόμενο Ιούλιο, είναι πως όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορούν να δεχθούν εκ των υστέρων εγκατάσταση τέτοιων συσκευών. Θα πρέπει δηλαδή να είναι δυνατή η ενσωμάτωση συσκευών μέτρησης στο ηλεκτρικό τους κύκλωμα, καθώς και να είναι εύκολη η πρόσβαση των τεχνικών στον τρόπο που μπορεί να γίνει η σύνδεσή τους, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργία του αυτοκινήτου.
Όπως αναφέρει και ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (19 Απριλίου 2021), τα συστήματα παρεμπόδισης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ δεν είναι υποχρεωτικά στα καινούρια οχήματα αλλά προορίζονται κυρίως για την τοποθέτηση μετά την αγορά (aftermarket).
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης των επιδόσεων, της ασφάλειας και της προστασίας του οχήματος από τα συστήματα αυτά, επιβάλλεται στους κατασκευαστές να παρέχουν τα αναγκαία δεδομένα στους τεχνικούς που εγκαθιστούν τέτοια συστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής εγκατάσταση και λειτουργία τους.
Συνοψίζοντας, στα καινούρια αυτοκίνητα που θα πωλούνται από τον Ιούλιο και έπειτα, δεν θα υπάρχουν εγκατεστημένες συσκευές ανίχνευσης αλκοόλ αλλά θα πρέπει να μπορεί εύκολα να γίνει η εγκατάστασή τους μετά την αγορά.
Αυτό συνήθως γίνεται σε εταιρίες που έχουν μεγάλους στόλους οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγοί, όπως πωλητές, μεταφορείς, οδηγοί πούλμαν κλπ. Δεν αποκλείεται πάντως στο μέλλον να δούμε τις συσκευές αυτές να γίνονται υποχρεωτικές σε αυτά τα οχήματα, αλλά και σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην Ε.Ε..