ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η πρωτοποριακή προσέγγιση επιβραβεύεται: Μια ακόμα διάκριση για τη BMW και την πρωτοποριακή χρήση υλικών

BMW M Visionary Materials Seat
BMW M Visionary Materials Seat BMW

Το BMW M Visionary Materials Seat απέσπασε το βραβείο Altair Enlighten 2024 Award στην κατηγορία Sustainable Process.

Σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του Center for Automotive Research Seminar 2024, η Altair απένειμε στο BMW Group το φετινό βραβείο Enlighten Award στην κατηγορία Sustainable Process, το οποίο τιμά την πρόοδο του premium κατασκευαστή στην καινοτομία. Το ετήσιο βραβείο αναγνωρίζει καινοτόμες λύσεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που ξεχωρίζουν για το χαμηλό βάρος και την βιωσιμότητά τους.

BMW M Visionary Materials Seat
BMW M Visionary Materials Seat BMW


Μέσω αυτών των χαρακτηριστικών, μειωμένες εμφανίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ελαχιστοποιείται η κατανάλωση νερού και ενέργειας και προωθούνται, τόσο η επαναχρησιμοποίηση, όσο και η ανακύκλωση υλικών. Το BMW Group έλαβε το βραβείο για το κάθισμα BMW M Visionary Materials Seat με το σκεπτικό ότι το ερευνητικό project αποτελεί προάγγελο για την μελλοντική ανάπτυξη ενός αντίστοιχου προϊόντος.

Ανάμεσα στα επιτεύγματα που έκαναν το BMW M Visionary Materials Seat να ξεχωρίσει ήταν ο βιώσιμος σχεδιασμός και η εστίαση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, καθιστώντας το μία από τις πιο καινοτόμες και οραματικές βιώσιμες εξελίξεις στον τομέα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ΒMW Group Designworks ήταν υπεύθυνη για τη σχεδίαση, το χρώμα και το υλικό του καθίσματος σε συνεργασία με την ομάδα σχεδίασης της BMW.

BMW M Visionary Materials Seat
BMW M Visionary Materials Seat BMW


Αποτελώντας μια πλατφόρμα για έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη των μελλοντικών υλικών, το βραβευμένο κάθισμα επικεντρώνεται στους ακόλουθους βασικούς πυλώνες: Προώθηση της χρήσης υλικών φυτικής προέλευσης και, στο πλαίσιο του σχεδιασμού με γνώμονα την κυκλικότητα, αύξηση του ποσοστού των δευτερογενών πρώτων υλών και της ανακυκλωσιμότητας στο τέλος του κύκλου ζωής.

Επιπλέον, η ομάδα είχε ως στόχο να αναπτύξει ένα ελκυστικό προϊόν όσον αφορά την εμφάνιση, την ποιότητα, την ελαφριά κατασκευή και τη λειτουργικότητά του. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός αφήνει ορατή την ελαφριά δομή του καθίσματος, αναδεικνύοντας το ως βασικό εξάρτημα. Οι εντατικές αξιολογήσεις κύκλου ζωής (LCA) συνόδευαν τη διαδικασία σχεδίασης σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

BMW M Visionary Materials Seat
BMW M Visionary Materials Seat BMW


Η βασική προϋπόθεση του project ήταν να γίνει το άλμα προς το μέλλον και ταυτόχρονα να λειτουργήσει μέσα στο σημερινό πλαίσιο. Η αξιολόγηση των διαθέσιμων κατηγοριών υλικών με υψηλό SQR (ποσοστό δευτερογενών πρώτων υλών) έδειξε ότι τα φυσικά υλικά αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, το κάθισμα διαθέτει φυσικές ίνες, σύνθετες ίνες, απομιμήσεις δέρματος και πολυμερή με βάση τα φύκια.

Το αποτύπωμα CO2e του καθίσματος είναι κατά 90% χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενός carbon bucket καθίσματος της BMW M που παράγεται σήμερα. Αυτό οφείλεται τόσο στη χρήση εξαιρετικά ελαφρών και ρομποτικά κατασκευασμένων σύνθετων δομών στήριξης και υλικών φυσικής προέλευσης, όσο και στη σημαντική συμβολή του υψηλού ποσοστού ανακύκλωσής του.

TAGS ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ BMW BMW M GMBH
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ