Κουτσουλιές: γούρι ή μπελάς για τον οδηγό;
Η Ford απάντησε στο ερώτημα αν η κουτσουλιά είναι γούρι ή μπελάς για τον οδηγό, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον animation video.
Λένε ότι αν σε κουτσουλίσει ένα πουλί, σου φέρνει γούρι. Ωστόσο, αν είσαι οδηγός και πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητό σου το δεις γεμάτο κουτσουλιές, μάλλον δεν θα σκεφτείς τι καλό πρόκειται να σου συμβεί. Το πιο πιθανό είναι να σε βάλει σε μπελά, για το πώς θα το καθαρίσεις. Η Ford δημιούργησε ένα ενδιαφέρον animation video, που δείχνει τι "ζημιά" προκαλεί στο χρώμα του αυτοκινήτου η κουτσουλιά, αλλά και τη δουλειά που κάνει η εταιρεία ως προς την αντοχή του χρώματος.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Η Ford δημιουργεί συνθετικές κουτσουλιές στο εργαστήριο που είναι τόσο ρεαλιστικές ώστε να αντανακλούν με ακρίβεια τη διαφορετική διατροφή – και κατά συνέπεια τη διαφορετική οξύτητα των περιττωμάτων - των περισσοτέρων πτηνών στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Ford, οι τεχνητές κουτσουλιές ψεκάζονται σε μεταλλικά στοιχεία (πάνελ) και, στη συνέχεια, κάποια δείγματα υποβάλλονται σε μία διαδικασία θερμικής καταπόνησης σε φούρνο στους 40° C, 50° C και 60° C. Η διαδικασία αυτή προσομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική χρήση του οχήματος σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες και δοκιμάζει την αντιδιαβρωτική προστασία της βαφής σε οριακές καταστάσεις.
Το «τεστ κουτσουλιών» είναι μία μόνο από τις δοκιμασίες που πρέπει να περάσουν οι βαμμένες επιφάνειες. Τα πάνελ ψεκάζονται επίσης με μίγμα φωσφορικού οξέος και απορρυπαντικού, καθώς και με συνθετική γύρη πριν το τεστ αντοχής, σε θερμοκρασίες 60° C και 80° C για 30 λεπτά μέσα σε φούρνο. Η δοκιμή αυτή διασφαλίζει την προστασία των επιφανειών από αερομεταφερόμενα σωματίδια όπως η γύρη και το κολλώδες ρετσίνι των δέντρων.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές ιδιαίτερα επικίνδυνες για το χρώμα του αυτοκινήτου, καθώς όχι μόνο κυκλοφορούν περισσότερα πουλιά, αλλά επιπλέον γιατί η βαφή μαλακώνει και διαστέλλεται κάτω από έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Όταν ψύχεται, η βαφή συστέλλεται και τυχόν βρομιές, όπως οι κουτσουλιές, κολλάνε πάνω στην επιφάνεια. Εάν παραμείνουν στο όχημα, δίνουν την αίσθηση ότι χρειάζεται ειδική διαδικασία για να αφαιρεθούν.
Βελτιώνοντας τις χρωστικές ουσίες, τις ρητίνες και τα πρόσθετα από τα οποία αποτελείται το λαμπερό προστατευτικό στρώμα της βαφής, οι ειδικοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι το χρώμα που χρησιμοποιεί η Ford στα αυτοκίνητά της έχει τη βέλτιστη σύνθεση για να αντέχει "επιθέσεις" από τέτοιους ρύπους, ανεξαρτήτως καιρού.
Επιπλέον δοκιμές περιλαμβάνουν τον "βομβαρδισμό" των βαμμένων επιφανειών με υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς διακοπή επί 6.000 ώρες (250 ημέρες) σε εργαστηριακές συνθήκες - προσομοιώνοντας πέντε χρόνια στο πιο ηλιόλουστο μέρος του πλανήτη – προκειμένου να αξιολογηθεί η αντοχή σε παράγοντες του περιβάλλοντος, τον έλεγχο της αντοχής τους σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, την έκθεση σε χειμερινές συνθήκες με κατάλοιπα αλατιού σε θάλαμο άλατος με υψηλή υγρασία, καθώς και την εικονική τους χρώση (εικονικό λέκιασμα) από υπερχείλιση καυσίμου στο πρατήριο ανεφοδιασμού.
Η Ford συμβουλεύει όλους τους ιδιοκτήτες απλά να πλένουν τακτικά το αυτοκίνητό τους με σφουγγάρι και χλιαρό νερό που περιέχει σαμπουάν με ουδέτερο pH και να αφαιρούν αμέσως και προσεκτικά φαινομενικά αβλαβείς ουσίες από τη βαφή. Επίσης, το κέρωμα των βαμμένων επιφανειών μία ή δύο φορές το χρόνο αυξάνει την αντοχή των νέων χρωμάτων σε "δριμείς επιθέσεις", διατηρώντας τη λάμψη τους σε βάθος χρόνου.
Δείτε το video