McLaren W1: Με 1.258 ίππους, αυτή είναι η ισχυρότερη McLaren δρόμου όλων των εποχών
Ο διάδοχος της θρυλικής σειράς των McLaren F1 (1992) και Ρ1 (2012) ονομάζεται W1, είναι το νέο υβριδικό hypercar του Ουόκινγκ και θα κατασκευαστεί σε μόλις 399 αντίτυπα - που έχουν όλα ήδη προπωληθεί, με τιμή 1,9 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.
Την εμβηματική McLaren F1 που σχεδίασε ο σχεδιαστής-θρύλος της Formula 1 Γκόρντον Μάρεϊ, ακολούθησε το 2012 η P1 - το πρώτο υβριδικό hypercar της βρετανικής εταιρείας. Και τώρα, ήρθε η στιγμή της McLaren W1 να συνεχίσει αυτή τη “χρυσή” γραμμή.
Η W1 είναι ό,τι ισχυρότερο έχει κατασκευάσει ποτέ η McLaren για χρήση στο δημόσιο δρόμο. Στον πυρήνα του υβριδικού της συστήματος βρίσκεται ένας νέος V8 twin-turbo κινητήρας χωρητικότητας 4.0 λίτρων, με την ονομασία "MPH-8".
Το οκτακύλινδρο θερμικό μοτέρ συνοδεύεται από το "E-Module", που περιλαμβάνει έναν ηλεκτροκινητήρα με επιπλέον 342 ίππους, κι έτσι το όλο σύστημα συνδυαστικά φτάνει στους 1.258 hp.
Το “εκρηκτικό” αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 2,7 δευτερόλεπτα, χάρη και στο χαμηλό βάρος των 1.397 κιλών, μέχρι την τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 km/h.
Ο κινητήρας V8 είναι ειδικά κατασκευασμένος για τη W1, και έχει την “περγαμηνή” ότι -αποδίδοντας 916 ίππους, δηλαδή 229 hp ανά λίτρο- είναι το πλέον αποδοτικό θερμικό μοτέρ που έχει κατασκευάσει ποτέ η McLaren. Οι υπερσυμπιεστές ενεργοποιούνται στις 2.500 σ.α.λ., και ο κινητήρας φτάνει τις 9.200 σ.α.λ.
Πέραν της μηχανολογίας της, η W1 είναι ένα τεχνολογικό “διαμάντι” χάρη και στο σχεδιασμό του αμαξώματος και την αεροδυναμική της. Βασισμένη στο νέο πλαίσιο "Aerocell", η W1 προέκυψε στην τελική της μορφή μετά από 350 ώρες στην αεροσήραγγα - όπου μελετήθηκαν πάνω από 5.000 επιμέρους εξαρτήματά της.
Οι νέες πόρτες "Anhedral", που βελτιώνουν τη ροή αέρα πάνω από τα φτερά, συνδυάζονται με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ενεργή πίσω αεροτομή "Active Long Tail" - η οποία παραπέμπει στην αγωνιστική F1 GTR του 1997.
Με όλα αυτά η McLaren W1 παράγει 1 τόνο (!) άντωσης, δηλαδή κάθετης δύναμης, στην τελική της ταχύτητα. Μάλιστα, η πίσω πτέρυγα έχει διαδρομή 30 εκατοστών, και μπορεί να συμβάλλει και στη διαδικασία της πέδησης, λειτουργώντας ως αερόφρενο - βοηθώντας το έργο των κεραμικών φρένων με εξαπίστονη και τετραπίστονη δαγκάνα στους εμπρός και πίσω τροχούς αντίστοιχα.
Για τον έλεγχο της συμπεριφοράς της στο δρόμο, βεβαίως, επενεργεί μια σειρά από προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα - όπως το Race Active Chassis Control III. Μέσω αυτού ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία οδηγικά προφίλ - τα Comfort, Sport και Race.
Τέλος, στο υπερπολυτελές εσωτερικό αυτού του hypercar των 1,911 εκατομμυρίων ευρώ φιλοξενείται μια ψηφιακή οθόνη αφής 8,0 ιντσών, που προσφέρει τη δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω Apple CarPlay ή Android Auto, μαζί με θύρες USB-A και USB-C.
Αυτά θα χρησιμέυσουν στον επιφανή ιδιοκτήτη ενός εκ των 399 αντιτύπων της McLaren W1 ήταν δεν ξεδιπλώνει την πλήρη δυναμική του αυτοκινήτου, ή για τα 2 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για τα οποία αρκεί η ενέργεια της μπταρίας του υβριδικού συστήματος. Όμως, μάλλον είναι λίγο όσοι δίνουν σημασία στον αριθμό αυτόν.