Οδήγηση κανονικά ή.... ανάποδα;
Γιατί οι κάτοικοι της Μεγ. Βρετανίας οδηγούν «ανάποδα» και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι «κανονικά», όπως στη χώρα μας, η οποία ανήκει στο 75% των χωρών που οδηγούν στην δεξιά πλευρά του δρόμου;
Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπήρχε το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο, καθώς οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήθελαν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις αμέτρητες χώρες που είχαν κατακτήσει.
Με μοναδικό τους μέσο μεταφοράς το άλογο, έπρεπε να κινούνταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου, για να έχουν το δεξί τους χέρι ελεύθερο, σε περίπτωση που έπρεπε να τραβήξουν το σπαθί τους για να αμυνθούν.
Η συνήθεια αυτήέγινε θεσμός το 1300 με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η’, που έλεγε ότι όσοι πήγαιναν για προσκύνημα στη Ρώμη, έπρεπε να οδηγούν στην αριστερή πλευρά των δρόμων.
Αρκετά χρόνια μετά, ήρθε ο Ναπολέων και διέταξε, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, όλοι να κινούνται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, κάτι που για λόγους εγωισμού δεν τήρησαν οι Βρετανοί.
Τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέροντα για τις αποικιακές χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας. Οι Γάλλοι οδηγούσαν πάντα στα δεξιά και οι Άγγλοι πάντα στα αριστερά, οπότε και οι αποικίες τους έπραξαν αντιστοίχως.
Όταν, όμως, αυτές οι αποικίες ανεξαρτητοποιήθηκαν, πολλοί θέλησαν να συγχρονισθούν με τους γείτονές τους ώστε να διευκολύνουν τη μετακίνηση, κάτι πραγματικά δύσκολο. Ακόμα και σήμερα, χώρες όπως η Αυστραλία και η Ινδία ακολουθούν τον βρετανικό τρόπο, ενώ το Μαρόκο και το Βιετνάμ τον γαλλικό...