Οκτώ πράγματα για το φαρμακείο του αυτοκινήτου πριν τις διακοπές
Οι διακοπές πρέπει να είναι γεμάτες χαλαρές στιγμές και ξεκούραση, οπότε κάθε μικρή “ατυχία” θα πρέπει να μας βρίσκει στοιχειωδώς προετοιμασμένους και εξοπλισμένους με ένα καλό φαρμακείο αυτοκινήτου.
Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, η καλή προετοιμασία είναι σχεδόν το μισό της συνολικής εμπειρίας που “στα δύσκολα” δοκιμάζεται άγρια. Όσο και να μην θέλουμε να το “μελετάμε” και να θέλουμε με αυτό τον τρόπο να το “ξορκίσουμε”, το ατύχημα είναι ένα ορατό ενδεχόμενο- και προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με κάποιο τροχαίο περιστατικό, όπου η προνοητικότητα μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές.
Εδώ μιλάμε για πιο light καταστάσεις, με τους εποχιακούς τραυματισμούς που μπορεί να απασχολήσουν τον οδηγό και τους επιβάτες του αυτοκινήτου κατά την περίοδο των θερινών διακοπών. Άλλωστε, το φαρμακείο του αυτοκινήτου που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φορητό κουτί πρώτων βοηθειών, είναι απαραίτητο στοιχείο στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου και είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου να είναι πάντα σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισμένο.
Είναι πραγματικά πολύ σημαντική η ύπαρξη ενός σωστά εξοπλισμένου φαρμακείου στο αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να είναι εκτός των άλλων και εύκολα προσβάσιμο, προκειμένου να είναι εύκολη η χρήση του σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια ανάγκη. Πριν απ’ όλα όμως, αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι η θέση του φαρμακείου.
Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι καταχωνιασμένο στη γωνία που “περισσεύει” στο βάθος του πορτ μπαγκάζ. Ας μην βρεθεί εκείνη τη δύσκολη ώρα κάτω από τη μεγαλύτερη βαλίτσα ή στριμωγμένο ανάμεσα στις πιο δυσκίνητες αποσκευές. Ένα πολύ εύκολο και χρήσιμο tip, είναι αυτό που κάνουν και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Με δύο κομμάτια velcro straps σε μια από τις πλευρές του φαρμακείου, το κρατούν ακόμα και στις κάθετες επιφάνειες του χώρου των αποσκευών- αρκεί να είναι υπενδεδυμένες με μοκέτα. Η εύκολγ πρόσβαση του φαρμακείου, δίνει και την πρώτη “ανάσα” στον άνθρωπο που θα κληθεί να το χρησιμοποιήσει. Ακολούθως, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι πως το καλά εξοπλισμένο φαρμακείο, θα δώσει στη χειρότερη περίπτωση “πίστωση χρόνου” μέχρι να έρθει στο σημείο κάποιος γιατρός ή διασώστης.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται στο φαρμακείο του αυτοκινήτου να υπάρχουν στοιχεία που ακόμα και αν ο οδηγός ή κάποιος επιβάτης δεν ξέρει πως να τα χρησιμοποιήσει, μπορεί να βρεθεί στο σημείο κάποιος που να έχει την επαρκή κατάρτιση για να το κάνει και να “σώσει την ημέρα”.
Κρατείστε λοιπόν το εξής: Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κάθε κατηγορίας καθώς και εκείνοι που οδηγούν τρίτροχες μοτοσικλέτες, είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο όχημά τους ένα φαρμακείο με τα εξής ως περιεχόμενο:
* Ένα πακέτο υδρόφιλο βαμβάκι, τουλάχιστον 100 γραμμαρίων
* Τέσσερα κουτιά αποστειρωμένες γάζες
* Ένα καρούλι αυτοκόλλητο λευκοπλάστη
* Τέσσερις ατομικούς επιδέσμους
* Δύο αιμοστατικούς επιδέσμους
* Ένα φιαλίδιο τουλάχιστον 200 γρ. οινόπνευμα
* Ένα φιαλίδιο τουλάχιστον 50 γρ. Mercurochrome (ιώδιο ή Betadine)
Αναζητώντας τα απαραίτητα μέσα σε φαρμακεία αυτοκινήτων, δεν θα πρέπει να πανικοβληθεί κανείς όταν δεν εντοπίζει τα προαναφερθέντα φιαλίδια. Είναι πιο πρακτικά στη μεταφορά αλλά και στη χρήση τους, υγρά μαντηλάκια με τις αντίστοιχες ιδιότητες και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κατασκευαστές ή οι αντιπροσωπείες, εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία στα κουτιά πρώτων βοηθειών τους- μαζί με γάντια μιας χρήσης.
Ειδικά τώρα, στη “μετάCovid” εποχή, η ύπαρξη ενός αντισηπτικού σε κάποια τσάντα επιβάτη, είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Παρ’ όλα αυτά, αν ο οδηγός νιώθει πιο άνετα έχοντας μαζί του κάποιο μπουκαλάκι, μπορεί φυσικά να το χωρέσει στο φαρμακείο- αρκεί να είναι σε μπουκαλάκι με πώμα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι διαρροές.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως είναι έτσι και αλλιώς απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του περιεχομένου του φαρμακείου. Μιλάμε για ιατροφαρμακευτικό υλικό που έχει ημερομηνία λήξεως και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Χώρια που θεωρητικά, το φαρμακείο και η καλή κατάσταση του περιεχομένου του, είναι προαπαιτούμενο για να περάσει επιτυχώς το αυτοκίνητο από ΚΤΕΟ.
Αυτό που έχουμε εμείς να προτείνουμε ως πρόσθετα στοιχεία που αξίζουν να βρίσκονται μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου, είναι τα εξής:
1. Φακός
Αν και τα smartphones στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εφοδιασμένα με φακό, μια μικρή μονάδα επαναφορτιζόμενη ή με μπαταρίες, είναι χρήσιμη και μπορεί να δώσει λύση μια και το ενεργειακό απόθεμα του τηλεφώνου θα είναι πιο χρήσιμο να διατεθεί για την επικοινωνία σε ώρα ανάγκης.
2. Ισοθερμική ή κουβέρτα “επιβίωσης”
Είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους στοιχείο, το οποίο μάλιστα μεταφέρεται και πολύ εύκολα αφού διπλώνει σαν χαρτί και πιάνει ελάχιστο χώρο. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διαστάσεις μονής και διπλής κουβέρτας και μπορεί να δώσει μια λύση όταν ο άνθρωπος που θα το χρειαστεί, πρέπει να διατηρηθεί σε κανονική θερμοκρασία, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.
3. Οξυζενέ
Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό κάποια πληγής και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση κάποιας εκδοράς ή κάποιου μεγαλύτερου τραύματος.
4. Σωληνάριο βαζελίνης
Η βαζελίνη βοηθάει στα εγκαύματα και την ανακούφιση του δέρματος που έχει ταλαιπωρηθεί είτε από επαφή με κάποιο καυτό μέταλλο ή από το σύρσιμο στην άσφαλτο.
5. Αντισταμινική αλοιφή
Ειδικά για την περίοδο του καλοκαιριού, η αντισταμινική αλοιφή μπορεί να δώσει λύση σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης από διάφορες αιτίες- και όχι μόνο από τις “καλοκαιρινές” που έχουν να κάνουν με τσιμπήματα εντόμων ή μεδουσών στη θάλασσα.
6. Κολλύριο
Μικρό σε διαστάσεις, μεταφέρεται εύκολα και στο φαρμακείο του αυτοκινήτου πιάνει ελάχιστο χώρο. Αν όμως χρειαστεί, η ανακούφιση που προσφέρει είναι δυσανάλογη του μεγέθους της φιάλης του, οπότε είναι κάτι που θα πρέπει να προβλέψει κάποιος και να έχει μαζί του.
7. Αντιεμετικά χάπια (ή σιρόπι)
Ειδικά για τις περιπτώσεις που στο “πλήρωμα” περιλαμβάνονται και μικρά παιδιά, τα χάπια του είδους είναι must. Είναι όμως και από τα στοιχεία που πριν τα εφοδιαστεί κανείς, θα πρέπει να πάρει την έγκριση γιατρού και ιδανικά, του παιδιάτρου που παρακολουθεί τα παιδιά.
8. Ψαλίδι
Για να κοπούν άνετα οι γάζες και οι επίδεσμοι, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται σωστά και στο μέγεθος που κάθε φορά είναι απαραίτητο.
Είναι από τα στοιχεία που πραγματικά αξίζουν την ευχή “αχρείαστα να είναι”. Όπως και να έχει όμως, το ότι πρέπει να τα έχουμε στο αυτοκίνητο, έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση δυσκολιών που συγκαταλέγονται στις “έκτακτες”. Χρήσιμο είναι επίσης να έχουμε κατά νου κατά την αγορά του φαρμακείου, πως υπάρχουν κάποια μίνιμουμ χαρακτηριστικά που είναι προαπαιτούμενα.
Με δεδομένο το ότι μέσα στο φαρμακείο θα φιλοξενηθεί ευαίσθητο υγειονομικό υλικό που είναι ευαίσθητο και ευπαθές στις περιβαλλοντικές συνθήκες, θα πρέπει και η συσκευασία του φαρμακείου να είναι ανάλογη. Θα πρέπει φυσικά να είναι στεγανό και αδιάβροχο, ενώ το περίβλημά του θα πρέπει να εξασφαλίζει πως το φως του ήλιου δεν θα “φτάνει” στο περιεχόμενο.
Φυσικά, το μέγεθός του είναι σημαντικό για να είναι καλά στηριγμένα μέσα σε αυτό, όλα όσα θέλουμε (εκτός από εκείνα που πρέπει) να έχουμε μαζί. Καθώς ο συνηθέστερος χώρος αποθήκευσης του φαρμακείου είναι το πορτ μπαγκάζ, θα πρέπει να θυμόμαστε πως εκεί αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από τις οποίες το φαρμακείο καλό είναι να τις “αποφεύγει”.