Πέντε tips για να οδηγείς τη νύχτα με ασφάλεια
Η αλλαγή της ώρας μας έχει φέρει ως οδηγούς, μπροστά στην προοπτική του να οδηγούμε στο σκοτάδι ακόμα και φεύγοντας από το γραφείο, που στην “κανονική” ώρα είναι ημέρα.
Ένας από τους μεγαλύτερους “εχθρούς” της οδικής ασφάλειας, είναι η περιορισμένη ορατότητα που ιδιαίτερα αυτή τη “μεταβατική” περίοδο, που μόλις έχει αλλάξει η ώρα και το σκοτάδι έρχεται “νωρίτερα”, έχει μεγαλύτερη διάρκεια- όπως και η νύχτα. Αυτές τις “δύσκολες” ώρες, καλό είναι να έχουμε κατά νου ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά για τη διατήρηση της ασφάλειας σε όσο το δυνατό καλύτερο επίπεδο.
Μειωμένη ταχύτητα
Για όλες τις “δύσκολες” περιπτώσεις της οδήγησης, υπάρχει μια συμβουλή που ταιριάζει παντού: Κόψε ταχύτητα. Δώσε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου να αντιδράσει σε κάτι έκτακτο και αυτό το πετυχαίνεις κυρίως με τον περιορισμό της ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου που οδηγείς. Σε ένα δύσκολο “σενάριο” με σκοτάδι και κάποια φώτα αρρύθμιστα από το αντίθετο ρεύμα, η στιγμιαία “τύφλωση” είναι απείρως καλύτερα να σε βρει ενώ κινείσαι με πολύ λίγα χιλιόμετρα ανά ώρα.
Αμυντική οδήγηση
Ως συνέχεια της χαμηλής ταχύτητας, είναι και η λεγόμενη “αμυντική” οδήγηση. Είναι ένα modus operandi του οδηγού που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο -όσο είναι αυτό δυνατό- με συνέπεια να προσέχει και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν αναποδιά που μπορεί να προκύψει. Ο στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας εγρήγορσης, είναι να μην αιφνιδιαστεί ο οδηγός και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, κάνοντας αυτό που πρέπει για να περιορίσει τον κίνδυνο.
Καθαριότητα στα κρύσταλλα
Η καθαριότητα του παρμπρίζ όπως και όλων των υπόλοιπων παραθύρων του αυτοκινήτου γιατί είναι εξίσου σημαντική η περιφερειακή ορατότητα, είναι μια “λεπτομέρεια” πάρα πολύ σημαντική για την ασφάλεια των μετακινήσεων. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η καθαριότητα των φωτιστικών σωμάτων, για να έχουμε στη διάθεσή μας τη μέγιστη απόδοση από αυτά. Τόσο εμπρός, για να βλέπουμε καλύτερα εμείς, όσο και πίσω για να μας βλέπουν καλύτερα οι άλλοι χρήστες του δρόμου.
Σωστή χρήση των φώτων
Βασική παράμετρος για την οδική ασφάλεια, είναι να μην γίνεται ο ένας εμπόδιο στον άλλο. Με άλλα λόγια, η χρήση των φώτων του αυτοκινήτου, πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην εμποδίζει την ορατότητα των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου. Το άναμμα της μεγάλης σκάλας μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή, ούτως ή άλλως απαγορεύεται αλλά όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δημιουργεί πρόβλημα και στον οδηγός του αντίθετα κινούμενου οχήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με την κακή κατάσταση/ ρύθμιση των φώτων.
Προσοχή στους πεζούς- και όχι μόνο
Το σούρουπο ή στο βαθύ σκοτάδι, ο εντοπισμός από τον οδηγό του πεζού που κινείται στην άκρη του δρόμου, είναι μια “αποστολή αυξημένης δυσκολίας”. Αυτό ισχύει και για τους ποδηλάτες (που σε πολλές περιπτώσεις κινούνται χωρίς φώτα), για τα κατοικίδια αλλά και τα αδέσποτα. Ένα σκοτεινό περιβάλλον “κρύβει” εκπλήξεις και για αυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο οδηγός. Να “διαβάζει” τα σημάδια, που μπορεί να βρίσκονται στη γωνία του δρόμου ή στα φώτα ενός γηπέδου που είναι αναμμένα και φαίνονται από απόσταση- κάτι που σημαίνει πως στους γύρω δρόμους είναι αναμενόμενο να κυκλοφορεί κόσμος.