Το "αύριο" της μπαταρίας, σήμερα από την Toyota
Στα πρόσφατα εγκαίνια του εργοστασίου για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της, η Toyota αποκάλυψε ότι τα επόμενης γενιάς BEV θα ξεκινήσουν να παράγονται πιο σύντομα από ότι αρχικά ήταν το αναμενόμενο.
Η Toyota σκοπεύει να προσφέρει αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα (BEV) προηγμένων προδιαγραφών, τα οποία όχι μόνο θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται προκειμένου να διαφοροποιούνται αλλά θα τροφοδοτούνται επίσης με ενέργεια από μία σειρά νέων προηγμένων μπαταριών. Οι μπαταρίες αυτές, θα εξελιχθούν ειδικά για να υπερβαίνουν τις διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες των πελατών της Ιαπωνικής μάρκας.
Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου τεχνικού σεμιναρίου με θέμα «Ας Αλλάξουμε το Μέλλον των Αυτοκινήτων», η Toyota έδωσε μία πρώτη εικόνα από τις πρωτοποριακές τεχνολογίες των μοντέλων BEV επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των βασικών σημείων του σχεδίου υλοποίησης της προηγμένης τεχνολογίας μπαταριών.
Ο Τάκερο Κάτο, πρόεδρος του εργοστασίου BEV της Toyota, δήλωσε ότι τα επόμενης γενιάς BEV θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην αγορά το 2026 και ότι από τα 3,5 εκατομμύρια BEV που η Toyota προβλέπει να πουλήσει μέχρι το 2030, τα 1,7 εκατομμύρια θα είναι οχήματα αυτής της νέας γενιάς. Τόνισε επίσης τη σημασία των διαφορετικών τεχνολογιών μπαταριών.
Από αυτές, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πόσο ελκυστικά θα είναι τα BEV σε ένα ευρύτερο φάσμα πελατών. “Θα χρειαστούμε διάφορες επιλογές μπαταριών, όπως ακριβώς έχουμε διαφορετικές παραλλαγές κινητήρων. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε λύσεις μπαταριών που θα είναι συμβατές με μια ποικιλία μοντέλων και αναγκών των πελατών” δήλωσε ο Τάκερο Κάτο.
Η Toyota παρουσίασε τέσσερις μπαταρίες επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στις μπαταρίες υγρού και στερεού ηλεκτρολύτη, και προχώρησε στην αποκάλυψη δύο περαιτέρω βημάτων στην τεχνολογία μπαταριών στερεού ηλεκτρολύτη. Με την προοπτική να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για τα BEV, η Toyota έκανε ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα.
Στην προσπάθειά της να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των μπαταριών ιόντων λιθίου στερεάς κατάστασης, έχει εφαρμόσει την τεχνολογία στερεού ηλεκτρολύτη, επιτρέποντας την ταχύτερη κίνηση των ιόντων και τη μεγαλύτερη ανοχή σε υψηλές τάσεις και θερμοκρασίες. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης κατάλληλες για ταχεία φόρτιση και εκφόρτιση και παροχή μεγαλύτερης ισχύος σε μικρότερο μέγεθος
Η αεροδυναμική διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στον καθορισμό της αυτονομίας όλων των οχημάτων. Όπως είναι φυσικό, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της αυτονομίας των BEV δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση ή τη βελτιστοποίηση των τιμών του συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd). Η Toyota προχωρά ένα βήμα παρακάτω εστιάζοντας στο CdA (συντελεστής οπισθέλκουσας Cd πολλαπλασιαζόμενος με τη μετωπική επιφάνεια Α).
Το στοιχείο αυτό, επηρεάζει ακόμα περισσότερο, λόγω που πολλαπλασιαστικού του χαρακτήρα, την αυτονομία ενός οχήματος. Κεντρικό ρόλο στην προσέγγιση της Toyota παίζει το ύψος της μπαταρίας, η οποία συνήθως τοποθετείται κάτω από το δάπεδο του οχήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αύξηση του ύψους του οχήματος, κάτι που επιδρά στην αυτονομία του οχήματος.
Εάν το ύψος της μπαταρίας μπορεί να μειωθεί, τότε το συνολικό ύψος του οχήματος μπορεί επίσης να μειωθεί, το CdA να βελτιωθεί και η συνολική αυτονομία να αυξηθεί. Συνεπώς, η Toyota αναπτύσσει επίσης μια όλο και πιο επίπεδη σχεδίαση μπαταριών. Σήμερα η μπαταρία του bZ4X, συμπεριλαμβανομένου του περιβλήματος, έχει ύψος περίπου 150 χιλιοστά.
Στο μέλλον, η Toyota σκοπεύει να μειώσει το ύψος της μπαταρίας στα 120 χιλιοστά, ακόμη και στα 100 χιλιοστά στην περίπτωση των σπορ οχημάτων υψηλών επιδόσεων, όπου είναι επιθυμητή μία χαμηλή θέση οδήγησης. Αυτές οι εξελίξεις στο ύψος της μπαταρίας μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην αυτονομία, την οδηγική απόλαυση και τη διάταξη χώρων, ανάλογα με τον τρόπο που εφαρμόζονται στο όχημα.