Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της XPeng και ο Έλληνας που είχε την ίδια ιδέα το 1935
Όσο κι αν μας εντυπωσιάζει η ιδέα του να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με το οποίο θα μπορούμε να πετάξουμε μακριά από το μποτιλιάρισμα, η αλήθεια είναι πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και εξηγούμε το γιατί.
Φανταστείτε το: Επιστρέφετε Κυριακή απόγευμα από το χωριό και μόλις φτάνετε στο μποτιλιάρισμα στους Αγίους Θεοδώρους, πατάτε ένα κουμπί και το αυτοκίνητο σας βγάζει φτερά και πετάει σαν drone πάνω από τα ακινητοποιημένα οχήματα στην εθνική οδό! Φανταστικό; Ξυνήστε τώρα.
Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο που παρουσίασε η κινεζική XPeng. Δε λέω, άκρως εντυπωσιακό στη θεωρία, αν και η ιδέα δεν είναι καινούρια, αλλά επιτρέψτε μου να πω πως δεν πρόκειται να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα το 2024, όπως μας υπόσχονται οι Κινέζοι. Γιατί;
Οι λόγοι είναι πολλοί: Καταρχήν, το βάρος. Μια τόσο βαριά κατασκευή και με όχι και τόσο ιδανική κατανομή μάζας, δεν θα μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια στο δρόμο. Σίγουρα θα μπορεί να μετακινηθεί, αλλά όχι να ταξιδέψει σωστά στον αυτοκινητόδρομο με υψηλή ταχύτητα ή να ελιχθεί με ευκολία σε μια μεγαλούπολη. Είδατε πόσο μεγάλο είναι σε μήκος αλήθεια; Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η XPeng δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του ιπτάμενου οχήματός της.
Με τι έχουμε να κάνουμε λοιπόν. Μάλλον με το ανάποδο: με ένα ιπτάμενο όχημα που απλώς έχει τη δυνατότητα να κινηθεί σε δημόσιους δρόμους όταν χρειαστεί, και όχι με ένα κανονικό αυτοκίνητο που μπορεί να πετάξει.
Φυσικά η προσπάθεια της Xpeng δεν είναι η πρώτη. Υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες καταγεγραμμένες στην ιστορία ήδη από το 1917, με το Autoplane του Glenn Curtiss. Μάλιστα, λίγα χρόνα μετά, το 1935, ο Έλληνας εφευρέτης Κωνσταντίνος Βλάχος παρουσίασε στην Ουάσινγκτον το δικό του ιπτάμενο αυτοκίνητο! Δυστυχώς, το όχημα κάηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της επίδειξης, με τον Βλάχο να καταλήγει στο νοσοκομείο για αρκετούς μήνες. Το περιστατικό κατέγραψε κάμερα της εποχής! Δείτε το video εδώ:
Ακολούθησαν πάρα πολλές προσπάθειες, άλλες λειτούργησαν και άλλες όχι, αλλά καμία δεν κατάφερε να πετύχει τελικά στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχουμε δει ακόμη και γνωστές - μεγάλες εταιρίες να εξελίσσουν τις δικές τους προτάσεις. Αν ξεχωρίζαμε μια, αυτή θα ήταν η ιδέα της Audi και της Airbus που παρουσίασαν από κοινού το 2018. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καμπίνα που προσαρμόζεται είτε στην πλατφόρμα ενός κανονικού αυτοκινήτου είτε σε ένα drone. Το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα δούμε και άλλες ιδέες για ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά θα αργήσουμε να δούμε κάποια που να δουλεύει στην πράξη.