Ξεκίνησαν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ενόψει του Πάσχα

Από αύριο (10 Απριλίου) θα δοθεί η δυνατότητα άρσης της ακινησίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας.
Bάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, oι ιδιοκτήτες που έχουν το όχημά τους σε ακινησία θα μπορούν από την Πέμπτη 10/4 να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και συνεπώς, εν συνεχεία, να είναι και πάλι σε θέση να το κυκλοφορούν, εγκαίρως για την επερχόμενη περίοδο του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 62Α, ο ιδιοκτήτης κάτοχος επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης, δύναται από 1η Απριλίου κάθε έτους, να άρει μία (1) φορά την ακινησία του οχήματος εντός του ίδιου έτους, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας και υπολείπονται έως τη λήξη του έτους.
Αν, δηλαδή, πρόκειται για επιστροφή σε κυκλοφορία για ένα μήνα, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το 1/12 των ετήσιων τελών. Η αναλογική καταβολή διενεργείται προηγουμένως της άρσης ακινησίας. Σημειώνεται, δε, ότι χρονικό διάστημα άρσης μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Το όχημα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, εάν το όχημα δεν ετέθη εκ νέου σε ακινησία.
Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι η δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα θα ισχύει εφεξής κάθε χρόνο από την 1η Απριλίου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει κάθε χρόνο τη σχετική τροπολογία όποιος θέλει να προχωρήσει σε άρση ακινησίας του οχήματός του.
Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, οι κληρονόμοι ευθύνονται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους θανάτου, αφαιρουμένου του ήδη καταβληθέντος ποσού, ενώ για το επόμενο έτος οφείλουν και πρόστιμο της παρ. 3 του άρθρου 60. Το διοικητικό πρόστιμο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ της παρ. 4 του άρθρου 62 δεν επιβάλλεται για το έτος του θανάτου και το επόμενο.