Τι να προσέξω αγοράζοντας ηλεκτρικό
Η απόφαση για αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο, που μπορεί να κρύβει παγίδες.
Όσοι έχουν κάνει ήδη το βήμα, δηλώνουν φανατικοί της ηλεκτροκίνησης. Όσοι πάλι το σκέφτονται σοβαρά, έχουν πολλές ανησυχίες για ζητήματα όπως το δίκτυο φόρτισης και η αυτονομία, αλλά και για πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουν. Επειδή όλα μια απόφαση είναι, αλλά υπάρχουν και λάθος αποφάσεις, πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ας μελετήσουμε τους παρακάτω, πολύ σημαντικούς παράγοντες που θα κρίνουν την τελική επιλογή μας.
- Επιλέγουμε σωστή κατηγορία
Μπορεί το επόμενο αυτοκίνητό μας να κινείται με ηλεκτρική ενέργεια αντί για βενζίνη ή diesel, ωστόσο δεν παύει να αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι συνήθως ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε σχεδίαση, ελοχεύει ο κίνδυνος να αποκτήσουμε κάποιο μοντέλο που μας αρέσει πολύ.
Αν όμως δεν ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες μας, τότε είναι σίγουρο πως η πρώτη μας “ηλεκτρική” εμπειρία δεν θα είναι ιδανική. Πριν επιλέξουμε λοιπόν, κάνουμε μια προσεκτική έρευνα αγοράς. Άλλωστε, η ελληνική αγορά προσφέρει τώρα πια ηλεκτρικά μοντέλα κάθε κατηγορίας: πόλης, σουπερμίνι, οικογενειακά, σπορ, SUV κλπ.
- Δίνουμε προσοχή στην αυτονομία της μπαταρίας
Η μπαταρία των περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων χρειάζεται κατά μέσο όρο φόρτιση μία έως δυο φορές την εβδομάδα, αν κάνουμε καθημερινά περί τα 40-50 km. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις οδηγών που κάνουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στη μέρα ή ταξιδεύουν συχνά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, σε προορισμούς όπου πολλές φορές δεν υπάρχει φορτιστής. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή ενός αυτοκινήτου με μεγαλύτερη αυτονομία είναι απαραίτητη. Άλλωστε, τα περισσότερα μοντέλα προσφέρονται με πάνω από μια επιλογές σε χωρητικότητα μπαταρίας και αυτονομίας. Κάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς μας πριν κάνουμε την τελική επιλογή.
- Ο χρόνος φόρτισης παίζει ρόλο
Αν και τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορούν για αρκετές μέρες χωρίς να χρειάζονται επαναφόρτιση, καλό είναι σε κάθε ευκαιρία να αναπληρώνουμε στη μπαταρία την ενέργεια που χρησιμοποιήσαμε, για να έχουμε συνεχώς ένα γεμάτο και ετοιμοπόλεμο αυτοκίνητο που μπορεί να κάνει ακόμη και μια μεγάλη, απρόβλεπτη διαδρομή αν χρειαστεί. Που όμως θα φορτίζουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο; Το βράδυ στο σπίτι, το πρωί στο γραφείο ή σε δημόσιο φορτιστή;
Ας μη γελιόμαστε, η απλή οικιακή πρίζα (σκούκο) είναι λύση ανάγκης, ενώ η συχνή χρήση ταχυφορτιστών δεν ενδείκνυται καθώς επηρεάζει τη μακροζωία της μπαταρίας. Η ιδανική λύση καθημερινής φόρτισης είναι λοιπόν ένα wallbox, με τους ταχυφορτιστές να δίνουν τη λύση στα μακρινά ταξίδια. Γι’ αυτό, θα πρέπει να τσεκάρουμε στα τεχνικά στοιχεία του μοντέλου που μας ενδιαφέρει, το χρόνο που χρειάζεται για να επαναφορτίζει τη μπαταρία του, αναλόγως τη μέθοδο φόρτισης που θα χρησιμοποιούμε συχνότερα.
- Υποστήριξη μετά την αγορά
Τα ηλεκτρικά δεν είναι αυτοκίνητα στα οποία μπορεί ο καθένας να… “βάλει χέρι”. Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι μηχανικοί μπορούν να αναλάβουν τη συντήρησή του και την επισκευή του αν χρειαστεί. Και, προς το παρόν, μόνο οι επίσημες αντιπροσωπείες μπορούν να αναλάβουν το service ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όχι παντού όμως! Γι’ αυτό, ελέγξτε κατά πόσο η εταιρία της οποίας το ηλεκτρικό επιθυμείτε να αποκτήσετε, μπορεί να σας εξυπηρετήσει στην περιοχή που διαμένετε. Υπάρχει με λίγα λόγια επίσημο service κοντά σας, ή πρέπει να κάνετε ολόκληρο ταξίδι για να φτάσετε εκεί;