FORMULA 1

Άλισον για τη φυγή Χάμιλτον: "Ξέραμε ότι το συμβόλαιο που του προτείναμε του έδινε την επιλογή"

Sebastian Kawka / Mercedes-Benz AG
Λιούις Χάμιλτον, GP Εμίλια Ρομάνια 2024 SEBASTIAN KAWKA / MERCEDES-BENZ AG

Ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes F1, Τζέιμς Άλισον, είπε ότι η ομάδα του Μπράκλεϊ γνώριζε πολύ καλά ότι το διετές συμβόλαιο που πρότεινε και υπέγραψε πέρσι το Σεπτέμβριο με τον Λιούις Χάμιλτον έδινε στον Βρετανό την επιλογή να αποχωρήσει στο τέλος του 2024 - κι έτσι, ο Άλισον δεν εξεπλάγη όταν ο Λιούις πήρε την απόφαση να φύγει για τη Ferrari.

Με άλλα λόγια, η Mercedes F1 ήταν κάλλιστα προετοιμασμένη να περάσει στο επόμενο κεφάλαιό της, στη μετά-Χάμιλτον εποχή της, αφήνοντας στο συμβόλαιο αυτό την οψιόν στον επτάκις πρωταθλητή να αποχωρήσει μετά τον πρώτο χρόνο του, που διανύουμε φέτος. Ως γνωστόν, στις αρχές του 2024 ο Λιούις ενεργοποίησε την οψιόν, για να υπογράψει στη Ferrari για το 2025.

Σε αντίθεση με όλους εμάς που δεν γνωρίζαμε τις παρασκηνιακές κινήσεις του περασμένου χειμώνα, σε ερώτηση στο podcast "Beyond the Grid” της F1 αν εξεπλάγη όταν έμαθε τα νέα της αποχώρησης του Χάμιτον από τη Mercedes, ο Τζέιμς Άλισον είπε “όχι, όχι ιδιαίτερα, με εξέπληξε ο τρόπος με τον οποίο συνέβη, ο χρονισμός, αλλά γνώριζα τη φύση του συμβολαίου που του είχαμε προτείνει, η οποία επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οπότε, αν αυτό συνέβαινε, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε διότι ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό, διαφορετικά δεν θα το προσθέταμε ως οψιόν στο συμβόλαιο. Συνεπώς, ο ακριβής χρονισμός και η συστοιχία των γεγονότων όταν αυτά συνέβησαν, εξέπληξαν λίγο τους πάντες, όμως το ότι εντέλει συνέβη δεν νομίζω ότι ήταν κάτι απρόβλεπτο”.

Mercedes-Benz AG
Ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes F1, Τζέιμς Άλισον MERCEDES-BENZ AG


Σε επόμενη ερώτηση, για όλα όσα θα του λείψουν από τη συνεργασία του με τον Λιούις Χάμιλτον από το 2025, ο Άλισον απάντησε: “[Θα μου λείψουν] οι μέρες που μπορούσε να επιδεικνύει εκείνη την οδηγική μαγεία που σε έκανε να σκέφτεσαι 'Ω Θεέ μου'.

Οι στιγμές, ακόμη, που τοποθετούσε το αυτοκίνητο στο δρόμο με τέτοια ακρίβεια που άφηνε όλους τους άλλους οδηγούς γύρω του χωρίς άλλη επιλογή, παρά να παραδίδονται σε αυτά που έκανε ο Λιούις στο δρόμο.

Επίσης, η ικανότητά του να κάνει ένα σετ ελαστικών να αντέχει, και να αντέχει, ενώ την ίδια ώρα έλεγε στον Μπόνο (σ.σ.: Πίτερ Μπόνινγκτον, μηχανικό του Χάμιλτον] ότι δεν θα άντεχε. Όλες τις συγκινήσεις που έφερνε η συνεργασία μαζί του.

Και κυρίως, η λαμπρή, λαμπρή του οδηγική απόδοση. Έχω πει στο παρελθόν ότι πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος οδηγός αγώνων που έχει υπάρξει ποτέ, και ακόμα το πιστεύω”, κατέληξε ο Τζέιμς Άλισον, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το 10ο φετινό αγωνιστικό τριήμερο (21/23/06) της Formula 1 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΑΛΙΣΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ