Αναλύοντας το GP Βραζιλίας (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)
O Nico Rosberg, της Mercedes AMG Petronas, κέρδισε το Βραζιλιάνικο Grand Prix που διεξήχθη την Κυριακή στην πίστα του Interlagos, ακολουθώντας στρατηγική τριών pit stops. Εκκίνησε με τη μαλακή γόμα P Zero Yellow και έβαλε τη μέση P Zero White στις 3 αλλαγές που έκανε.
Ο Rosberg μπόρεσε να κρατήσει πίσω του τον έτερο οδηγό της Mercedes, Lewis Hamilton – που είχε παρόμοια στρατηγική – από την αρχή ως το τέλος. Ο Γερμανός διατήρησε το προβάδισμα από το σβήσιμο των φώτων μέχρι την καρό σημαία χωρίς να χάσει την πρωτοπορία καθόλου.
Η θερμοκρασία οδοστρώματος παρέμεινε υψηλή μολονότι ήταν πιο χαμηλά από τους 50 βαθμούς Κελσίου που καταγράψαμε στις κατατακτήριες δοκιμές. Η θερμοκρασία οδοστρώματος έπεφτε σταδιακά κατά τη διάρκεια του αγώνα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη φθορά και θερμική καταπόνηση των ελαστικών στα τελευταία μέρη.
Οι τρεις πρώτοι χρησιμοποίησαν στρατηγική 3 αλλαγών με διαφορετικές τακτικές όμως. Απ' όλους όσοι επέλεξαν στρατηγική 2 πιτ στοπ πιο ψηλά στην 4η θέση τερμάτισε ο Kimi Raikkonen. Ο Φινλανδός τερμάτισε πίσω από τον έτερο οδηγό της Ferrari, Sebastian Vettel που ανέβηκε στο βάθρο.
Όλοι οι οδηγοί εκκίνησαν με τη μαλακή γόμα εκτός από τον Carlos Sainz της Toro Rosso και τον Pastor Maldonado της Lotus. Ο οδηγός από τη Βενεζουέλα συμπλήρωσε μεγάλη απόσταση με τη μέση γόμα ενώ ο Nico Hulkenberg στο τέλος του αγώνα έκανε ακόμη μεγαλύτερη με την ίδια γόμα. Αυτό δείχνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στρατηγικής που υπήρχαν στον αγώνα. Ο Daniel Ricciardo της Red Bull επίσης υιοθέτησε μια εναλλακτική στρατηγική που τον βοήθησε να κερδίσει επτά θέσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλάζοντας από μαλακή σε μέση γόμα στο 2ο γύρο.
"Η στρατηγική ήταν όπως πάντα ένα κομβικό στοιχείο στην εξέλιξη του Βραζιλιάνικου Grand Prix που χαρακτηρίστηκε από ζεστές συνθήκες αλλά με μεγάλη αστάθεια", σχολίασε ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Paul Hembery. "Η διαχείριση ελαστικών που έκανε ο Rosberg καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου αποδείχτηκε καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη του, την οποία αξίζει φυσικά. Υπήρξε ένας αριθμός οδηγών που επιχείρησε στρατηγική δυο αλλαγών. Είδαμε μερικούς οδηγούς να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τη μέση γόμα και αυτό να τους βοηθά να κερδίσουν θέσεις", πρόσθεσε.
Ταχύτεροι γύροι στον αγώνα/ανά γόμα
Μέση
Hamilton / 1:14.832
Rosberg / 1:14.957
Vettel / 1:15.046
Μαλακή
Vettel / 1:15.614
Grosjean / 1:15.739
Ericsson / 1:21.789
Περισσότεροι γύροι ανά γόμα
Mαλακή: Alonso, Button (20 γύροι)
Μέση: Hulkenberg (35 γύροι)
Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver:
Αυτή είναι η νέα Suzuki GSX-RR MotoGP!