FORMULA 1

Απίθανο σνομπάρισμα του Φερστάπεν στη FIA στη συνέντευξη Τύπου: "Έχω πρόβλημα με τη φωνή μου"

Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 21: Second placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing attends the press conference after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 21, 2024 in Singapore, Singapore. CLIVE ROSE / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL

Μετά από την ποινή "κοινωφελούς εργασίας" που του επεβλήθη χθες (20/9) από τη FIA για τη χρήση της λέξης ‘F***” στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ο Μαξ Φερστάπεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της επίσημης σημερινής συνέτευξης Τύπου για τις δοκιμές κατάταξης – Ο Χάμιλτον χαρακτήρισε "ανέκδοτο" την ποινή και κάλεσε τον Ολλανδό να την αγνοήσει.

Μετά την -απρόσμενη- δεύτερη θέση που κατέκτησε στις δοκιμές κατάταξης του GP Σιγκαπούρης, ο Μαξ Φερστάπεν παρευρέθη στη συνέντευξη Τύπου των τριών πρώτων στη Μαρίνα Μπέι - αλλά εκεί παρέμεινε απαθής σε κάθε ερώτηση που δεχόταν, απαντώντας με ελάχιστες λέξεις κάθε φορά.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωταθλητής θέλησε να αντιδράση στην ποινή “κοινωφελούς εργασίας” που του επεβλήθη χθες από τη FIA, διότι στη συνέντευξη Τύπου είπε σε σχετική ερώτηση πως “από το Q1 των δοκιμών κατάταξης [στο Αζερμπαϊτζάν] ήξερα ότι το αυτοκίνητο είχε γαμ***”. Η Ομοσπονδία του επέβαλλε την ποινή για τη χρήση της συγκεκριμένης λέξης.

Στη σημερινή συνέντευξη, ο δημοσιογράφος Τομ Κλαρκσον (κεντρικός παρουσιαστής της συνέντευξης) υπέβαλλε μια σειρά από ερωτήσεις στον Φερστάπεν, και οι απαντήσεις που έλαβε από τον Ολλανδό ήταν -με εξαίρεση την πρώτη- επιδεικτικά αδιάφορες. Συγκεκριμένα, η στιχομυθία εκτυλίχθηκε ως εξής:

ΤΚ: Πόσο γλυκιά είναι αυτή η πρώτη σειρά της εκκίνησης;
ΜΦ: “Ναι, είμαι πολύ χαρούμενος με τη δεύτερη θέση σήμερα, μετά από όσα έγιναν χθες, και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα που συνέχισε να πιέζει όλο το διήμερο για να κάνει το αυτοκίνητο καλύτερο για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρίσκομαι στην πρώτη σειρά”
ΤΚ: Τι αλλαγές κάνατε από χθες;
Πολλές”
ΤΚ: Μπορείς να μας δώσεις λεπτομέρειες;
Όχι, μπορεί να δεχθώ πρόστιμο”.
ΤΚ: Κατά πόσον ο αγώνας είναι ένα βήμα προς το άγνωστο;
Δεν ξέρω. Αυτές [οι απαντήσεις] δεν απευθύνονται σε εσένα [Κλάρκσον] οπότε μην ανησυχείς, δεν θέλω να σε αναστατώσω’.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων ερωτήσεων του Κλάρκσον, υπήρξαν και ερωτήσεις άλλων δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου. Και ο Φερστάπεν δεν άλλαξε ούτε τότε την τακτική του. Συγκεκριμένα, οι στιχομυθίες που ακολούθησαν ήταν:

Ερ.: Πόσες από τις αλλαγές που κάνατε οφείλονται σε όσα μάθατε στο Μπακού;
ΜΦ: “Προτιμώ να μου κάνετε αυτές τις ερωτήσεις έξω από την αίθουσα”.
Ερ.: Θα μιλήσεις έξω από την αίθουσα;
[Ο Φερστάπεν κάνει νεύμα και σηκώνει έναν αντίχειρα]
Ερ.: Τι θα γίνει αν αυτή η συμπεριφορά επιφέρει κι άλλη ποινή;
[Κανένα σχόλιο]
Ερ.: Για πόσο καιρό περιμένεις ότι δεν θα δίνεις απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου της FIA;
Απαντάω, αλλά όχι με πολλά. Έχω ένα πρόβλημα με τη φωνή μου”.

Μετά από αυτά, ο πρωταθλητής έκανε γνωστό ότι θα ακολουθούσε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου εκτός της αίθουσας της συνέντευξης Τύπου. Και εκεί εξήγησε γιατί ακολούθησε αυτή την προσέγγιση νωρίτερα.

Το βρίσκω γελοίο αυτό που συμβαίνει”, είπε ο Ολλανδός. “Οπότε, γιατί να απαντήσω κανονικά; Διότι μπορεί να… Είναι πολύ εύκολο να βρεθείς με ένα πρόστιμο, ή με κάθε είδους ποινές.

Οπότε προτιμώ να μην μιλάω πολύ, να προφυλάσσω τη φωνή μου, και φυσικά μπορούμε να κάνουμε συνεντεύξεις κάπου αλλού αν χρειάζεστε απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτετε.

Θέλουν να θέσουν ένα προηγούμενο, και οι άνθρωποι να δέχονται προειδοποιήσεις ή μικρά πρόστιμα. Τώρα με μένα ήθελαν να δώσουν ένα πιο ηχηρό παράδειγμα, φαντάζομαι.

Το βρίσκω λίγο παράξενο, φυσικά. Διότι δεν έβρισα κάποιον συγκεκριμένα, απλώς είπα ένα πράγμα για το αυτοκίνητο μου. Αλλά είναι στον [αγωνιστικό] κώδικα, και πρέπει να τον ακολουθούν.

Δεν θέλω να το ρίξω στους αγωνοδίκες, διότι βασικά είχαμε μια καλή κουβέντα μαζί τους. Πρέπει απλά να ακολουθούν τον κώδικα, ξέρετε, τα βιβλία. Νομίζω ότι έχουν κατανόηση, αλλά είναι δύσκολο και για εκείνους.

Πιστεύω πως αυτό που είπα δεν ήταν και τόσο κακό. Το καταλαβαίνω ότι αν είναι στοχευμένο για κάποιον, είναι κακό. Και φυσικά τα συναισθήματά μας είναι έντονα, αλλά κι αυτό είναι εντάξει. Το καταλαβαίνω, απλά ένιωσα ότι ήταν γελοία η ποινή που μου επέβαλλαν”, κατέληξε ο Μαξ Φερστάπεν.

Ο πρωταθλητής βρήκε σύμμαχους και τους δύο Βρετανούς που είχε δίπλα του στη συνέντευξη Τύπου, τον Λάντο Νόρις και τον Λιούις Χάμιλτον. Ο Νόρις είπε “πιστεύω πως είναι αρκετά άδικη [η ποινή], και δεν συμφωνώ με τίποτα από αυτα”.

Κι από την πλευρά του, ο Χάμιλτον κάλεσε τον Μαξ να “μποϋκοτάρει” την ποινή της κοινωφελούς εργασίας: Νομίζω ότι είναι λιγάκι ανέκδοτο, για να είμαι ειλικρινής. Αυτή είναι η κορονίδα του σπορ μας. Γίνονται λάθη. Εγώ αναμφίβολα δεν θα το έκανα, κι ελπίζω κι ο Μαξ να μην το κάνει”, είπε ο Λιούις.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ