FORMULA 1

Από άλλο "πλανήτη" ο Φερστάπεν, με επίδειξη δύναμης κέρδισε την πολ ποζίσιον του GP Αυστρίας

Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29: Sprint winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Third placed Lando Norris of Great Britain and McLaren in parc ferme during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2024 in Spielberg, Austria. CLIVE ROSE / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL

Ένας Μαξ Φερστάπεν που θύμισε το 2023 κατέκτησε με εκκωφαντικό τρόπο την πρώτη θέση της εκκίνησης για το αυριανό GP Αυστρίας, κερδίζοντας τις δοκιμές κατάταξης στο Σπίλμπεργκ με διαφορά 4 δεκάτων από τον δεύτερο Λάντο Νόρις και μισού δευτερολέπτου από τις Mercedes και Ferrari.

Με μια Red Bull RB20 που ανέβηκε στα περσινά της επίπεδα απόδοσης, ο Ολλανδός τρις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 έκοψε από τη δεύτερη περίοδο των σημερινών δοκιμών κατάταξης τα "φτερά" των επίδοξων διεκδικητών της πολ ποζίσιον στην Αυστρία, ενόψει του αυριανού (30/06, 16:00) 11ου γύρου του φετινού πρωταθλήματος.

Από το μέσον των κατατακτήριων ο Μαξ κατέβασε τον πρώτο χρόνο στο 1:04.5, και εν συνεχεία βρήκε καιδύο δέκατα ακόμα, κρατώντας έτσι σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια τους αντιπάλους του -κυρίως τις McLaren- σε απόσταση ασφαλείας.

Στους τελευταίους γύρους του Q3 ο Λάντο Νόρις ήταν εκείνος που τον πλησίασε περισσότερο, στα 0,404''. Στα 68 χιλιοστά του δευτερολέπτου τον ακολούθησε ο Όσκαρ Πιάστρι με την έτερη McLaren, αλλά ο χρόνος του σβήστηκε για υπέρβαση των ορίων της πίστας κι έτσι ο Αυστραλός έπεσε από την 3η στην 7η θέση της αυριανής εκκίνησης.

Ως αποτέλεσμα, στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης θα παραταχθεί ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes και ο Κάρλος Σάινθ της Ferrari, που έμειναν ένα δέκατο μακριά από τον Νόρις με διαφορά μόλις 11 χιλιοστών μεταξύ τους. Στην τρίτη σειρά ακολουθούν οι Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ - ο Μονεγάσκος έμεινε εκεί μετά από διπλή έξοδο που είχε από την πίστα ρισκάροντας στον τελευταίου του γύρο στο Q3.

FORMULA 1
GP Αυστρίας 2024, Δοκιμές Κατάταξης FORMULA 1


Σε αντίθεση με την πίεση που δέχθηκε από τις McLaren στο Sprint Qualifying χθες και στον αγώνα Sprint σήμερα, αυτή τη φορά ο Μαξ Φερστάπεν ήταν απολύτως κυρίαρχος.

Στο Q3 οι πρώτοι γύροι τον άφησαν 0,361'' ταχύτερο του Νόρις, ενώ στους δεύτερους γύρους ο Νόρις παρέμεινε ταχύτερος στο πρώτο τμήμα της πίστας. Όμως, με ένα εκθαμβωτικό πέρασμα από το τρίτο και τελευταίο τμήμα, ο πρωταθλητής κατέβασε ακόμα περισσότερο το χρόνο του, στο 1:04.314.

Η βελτίωση του Νόρις ήταν αρκετή για να τον τοποθετήσει μπροστά από τον Πιάστρι κατά 68 χιλιοστά, πριν σβηστεί ο δεύτερος γύρος του Αυστραλού επειδή πέρασε τη γραμμή του κερμπ στην έξοδο της στροφής 6.

Ο Ράσελ πρόλαβε και έκανε τον τέταρτο χρόνο, που έγινε τρίτος μετά την ακύρωση του χρόνου του Πιάστρι, πριν βγουν χαλάσει ο γύρος του από την έξοδο του Λεκλέρ στην τελευταία στροφή. Η Scuderia γενικώς φάνηκε βελτιωμένη σε σχέση με το χθεσινό SQ, καθώς με την άλλη SF-24 ο Σάινθ έφτασε στα 11 χιλιοστά από τον Ράσελ, ενώ ήταν και ο ταχύτερος στο Q1.

Εξάλλου, πριν την έξοδό του ο Λεκλέρ ήταν πολύ κοντά στις McLaren στους πρώτους γύρους του Q3, και ενδεχομένως να είχε απειλήσει τους Νόρις και Πιάστρι αν δεν ανοιγόταν στην αμμοπαγίδα της στροφής 6 και έπειτα αν δεν έβγαινε ολοκληρωτικά από την πίστα στις δύο τελευταίες.

Ο Μονεγάσκος επέστρεψε σύντομα στην πίστα και συνέχισε, κι έτσι δεν βγήκαν οι κίτρινες σημαίες που θα χαλούσαν τους γύρους των Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον που ακολούθησαν για να κλείσουν το δεύτερό τους γρήγορο γύρο.

Την πρώτη οκτάδα, πίσω από τον Πιάστρι, έκλεισε ο Σέρτζιο Πέρεζ, τον οποίο οι μηχανικοί της Red Bull άφησαν χωρίς φρέσκια μαλακή γόμα για το Q3. Και στο τέλος της δεκάδα βρέθηκαν οι Νίκο Χούλκενμπεργκ και Εστεμπάν Οκόν, που έκαναν την υπέρβαση της εισόδου στο Q3 με τις Haas και Alpine.

Πάντως, τόσο ο Φερστάπεν όσο και ο Χάμιλτον βρίσκονται υπό διερεύνηση από τους αγωνοδίκες, με πιθανή ενδεχόμενη ποινή. Ο Ολλανδός επειδή κινούνταν υπερβολικά αργά στην έξοδο των πιτς στο τέλος του Q3, και ο Χάμιλτον διότι βγαίνοντας από τα πιτς παρέσυρε έναν γρύλο από το γκαράζ του.

Τέλος, στο Q2 αποκλείστηκε από τη δεκάδα για μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, που ήταν πάνω από ένα δέκατο ταχύτερος του ομολόγου του στην RB Γιούκι Τσουνόντα, ενώ αποκλείστηκε και ο Πιέρ Γκασλί με την έτερη Alpine όταν σβήστηκε ο ταχύτερος γύρος του για υπέρβαση των ορίων στη στροφή 6.

Την 15άδα έκλεισε ο Φερνάντο Αλόνσο της άκρως απογοητευτικής Aston Martin, ο οποίος είπε ότι “παραλίγο να έχω ατύχημα” στις στροφές 7 και 10. Ο δις πρωταθλητής είχε προκριθεί οριακά από το Q1, και αυτό είναι ενδεικτικό της ελεύθερης πτώσης της απόδοσης του μονοθεσίου του.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ