FORMULA 1

Ανατροπή στο GP Βελγίου: Αποκλείστηκε ο Ράσελ, νικητής ο Χάμιλτον

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
First place, Mercedes driver George Russell of Britain, third left, is congratulated by second place Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain, left, and third place McLaren driver Oscar Piastri of Australia, second right, during the Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps racetrack in Spa, Belgium, Sunday, July 28, 2024. AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Οι αγωνοδίκες του GP Βελγίου επιβεβαίωσαν τον αποκλεισμό του Τζορτζ Ράσελ από τα τελικά αποτελέσματα του νικητή Τζορτζ Ράσελ, διότι η Mercedes W15 του νεαρού Άγγλου βρέθηκε στον τεχνικό έλεγχο να είναι κάτω από το κατώτερο επιτρεπτό όριο βάρους κατά 1,5 κιλό.

Οι τεχνικοί έφοροι διαπίστωσαν ότι δεν είχαν αντλήσει όλη την ποσότητα καυσίμων από το μονοθέσιο του Άγγλου στο αρχικό ζύγισμα - κατά το οποίο ήταν εντός το νομίμου ορίου των 798 κιλών.

Όταν διαπίστωσαν και αφαίρεσαν και την τελευταία ποσότητα καυσίμου από τη W15, το βάρος του μονοθεσίου έπεσε στα 796,5 κιλά, δηλαδή 1,5 κιλό κάτω του επιτρεπτού ορίου. Η ποινή για αυτή την παράβαση των κανονισμών είναι ο αποκλεισμός του οδηγού από τον αγώνα.

Μετά τον αποκλεισμό του Τζορτζ Ράσελ, η νίκη του αγώνα του Σπα περνά στα χέρια του Λιούις Χάμιλτον, που τον ακολούθησε στον τερματισμό, ενώ ο Όσκαρ Πιάστρι αναβαθμίζεται στην δεύτερη θέση και ο Σαρλ Λεκλέρ στην 3η του βάθρου.

Την εξάδα κλείνουν οι Μαξ Φερστάπεν, Λάντο Νόρις και Κάρλος Σάινθ, και τη δεκάδα οι Σέρτζιο Πέρεζ, Φερνάντο Αλόνσο, Εστεμπάν Οκόν και Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Λιούις Χάμιλτον κέρδισε τη δεύτερη φετινή του νίκη, και 105η της καριέρας του στη Formula 1. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο νικητής ενός GP αποκλείστηκε εκ των υστέρων μετά από 30 χρόνια.

Το 1994, συμπτωματικά στον ίδιο αγώνα και στην ίδια πίστα, ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε χάσει τη νίκη μετά το τέλος του αγώνα, λόγω της υπέρμετρης φθοράς που διαπιστώθηκε στο δάπεδο της Benetton του.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ