FORMULA 1

Δύο στα δύο για τον Νόρις στις ελεύθερες δοκιμές του GP Βρετανίας

McLaren Media Centre
Lando Norris, McLaren F1 Team MCLAREN MEDIA CENTRE

Ο Λάντο Νόρις ηγήθηκε του 1-2 της McLaren με τον Όσκαρ Πιάστρι και παρέμεινε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμών στο Σίλβερστοουν και στη δεύτερη περίοδο. Έβδομος ο Μαξ Φερστάπεν, επτά δέκατα μακριά, αλλά ακολούθησε διαφορετική τακτική με τη χρήση της μέσης και μαλακής γόμας.

Με χρόνο κατά 0,33'' ταχύτερο από τον ομόλογό του Όσκαρ Πιάστρι, ο Λάντο Νόρις κυριάρχησε στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP Βρετανίας, 12ου φετινού αγώνα της Formula 1, καθώς η McLaren MCL38 απέδειξε πόσο της ταιριάζει η πίστα του Σίλβερστοουν.

Ο πρωταθλητής Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 ήταν επτά δέκατα μακριά, αλλά επέλεξε να κάνει τον γρήγορο γύρο του (1:27.233) με τη μαλακή γόμα πριν οι άλλοι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών της McLaren, μπουν -περί το μέσον της διαδικασίας- στη φάση της προσομοίωσης των δοκιμών κατάταξης.

Έτσι, η διαφορά του Ολλανδού από τις δύο McLaren ήταν μάλλον πλασματική σήμερα, και πιθανότατα η Red Bull RB20 -ειδικά με το αναβαθμισμένο της δάπεδο στο Σίλβερστοουν- θα εμφανιστεί αρκετά ταχύτερη τις αυρριανές κατατακτήριες. Άλλωστε, ο Σέρτζιο Πέρεζ με την έτερη RB20 έκανε τον τρίτο χρόνο, ένα δέκατο πίσω από τον Πιάστρι.

Στην προσομοίωση αυτή, με τη μαλακή γόμα, αρχικά ανέβηκε στην κορυφή ο Αυστραλός της McLaren - αλλά σύντομα τον εκθρόνισε ο Νόρις με το 1:25.549. Νωρίτερα, από την κορυφή είχε περάσει -με την ίδια γόμα- ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari SF-24, έχοντας σώσει περίτεχνα ένα απότομο τίναγμα της ουράς του cavallino στο ταχύτατο σύμπλεγμα Μάγκοτς/Μπέκετς/Τσάπελ.

Μετά από τους γύρους αυτούς με τη μαλακή γόμα, με την πληροφορία ότι θα ερχόταν η βροχή (που όντως ήρθε) στα τελευταία 5-7 λεπτά της διαδικασίας, όλοι οι πρωταγωνιστές άλλαξαν την τακτική τους και μπήκαν στη πίστα για συστοιχίες γύρων με τη μέση γόμα - ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν ένα stint προσομοίωσης αγώνα.

Έτσι οι χρόνοι στην κορυφή παρέμειναν απαράλλαχτοι μέχρι το τέλος, και όλα τελείωσαν όταν ήρθε η βροχή στο τέλος. Πολλοί εκ των πρωταγωνιστών επέστρεψαν στην πίστα με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής για να αποκτήσουν την εμπειρία από αυτά στις συγκεκριμένες συνθήκες - που, δεδομένου ότι βρίσκονται στην Αγγλία, μπορεί κάλλιστα να επιστρέψουν το προσεχές διήμερο.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου δοκιμών, ο Φερστάπεν ήταν ταχύτερος με τη μέση γόμα με χρόνο 1:27.831, και παρότι οι Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον τον πλησίασαν με τα ίδια ελαστικά δεν μπορούσαν να πέσουν κάτω από το 1:28. Συνεπώς, και ο ρυθμός αγώνα της Red Bull δείχνει να είναι αρκετά καλός.

Σε εξαιρετική κατάσταση φάνηκε, επίσης, να βρίσκεται η Haas με τον Νίκο Χούλκενμπεργκ, καθώς ο Γερμανός (ίσως και με μικρό φορτίο καυσίμων) ακολούθησε τον Πέρεζ με τον 4ο χρόνο - μπροστά από τις Ferrari και Mercedes. Αυτές, μαζί με τον Φερστάπεν και την Aston του Λανς Στρολ βρέθηκαν από την 5η θέση του Λεκλέρ μέχρι την 10η του Ράσελ μέσα σε ενάμισι δέκατο.

Αύριο Σάββατο (6/07) η τρίτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών θα ξεκινήσει στις 13:30, ενώ οι δοκιμές κατάταξης είναι προγραμματισμένες για τις 17:00 - μη χάσετε τη LIVE κάλυψη από το SPORT24.

FORMULA 1
GP Βρετανίας 2024, Ελεύθερες Δοκιμές 2 FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ