FORMULA 1

Έκλεισαν 70 χρόνια από τη διπλή νίκη της Maserati στη Formula 1

Έκλεισαν 70 χρόνια από τη διπλή νίκη της Maserati στη Formula 1

Ενώ το 2020 σηματοδοτεί την 70ετή επέτειο της Formula 1, ο Απρίλιος ήταν και ο μήνας στον οποίο η Maserati όχι μόνο αγωνίστηκε στην πρώτη σεζόν της F1 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά κατέγραψε επίσης μια περίφημη "διπλή" νίκη, που επιτεύχθηκε από δύο διαφορετικά Maserati αγωνιστικά αυτοκίνητα σε δύο διαφορετικές πίστες, την ίδια ημέρα.

Ηταν 10 Απριλίου του 1950 στην γαλλική πίστα του Πολ Ρικάρ, όταν ο μετέπειτα θρύλος του σπορ, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, σε έναν αγώνα που θεωρήθηκε ως ο πρώτος της Formula 1, οδηγώντας τη Maserati 4CLT κατάφερε να κερδίσει μετά από 110 γύρους.

Την ίδια μέρα, ο Ρεγκ Παρνέλ, με την ιδιωτική του Maserati 4CLT, κέρδισε το κύπελλο του Richmond στο Goodwood Motor Circuit, σηματοδοτώντας έτσι τη διπλή νίκη της Maserati στη "Formula 1".

H Maserati 4CLT, αναπτύχθηκε το 1947, από τον Αλμπέρτο Μασιμίνο, ο οποίος έγινε επικεφαλής μηχανικός της Maserati, εξέλιξε το μονοθέσιο Formula 1 / A "δεκαέξι βαλβίδων" που προερχόταν από το Maserati 4CL για να δημιουργηθεί τελικά η 4CLT. Το πρόσθετο γράμμα "T" σημαίνει "Tubolare", που αντικατοπτρίζει το νέο σωληνωτό πλαισίου του αυτοκινήτου.

Το πρώτο ζευγάρι των 4CLTs έκανε το επιτυχημένο ντεμπούτο του τον Ιούνιο του 1948 στο Σαν Ρέμο. Ο Αλμπέρτο Ασκάρι και ο Λουίτζι Βιλορέζι, τερμάτισαν πρώτος και δεύτερος, αντίστοιχα, δίνοντας στο μοντέλο το όνομα "San Remo Maserati", καθώς ολοκλήρωσαν μια εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν με τα νέα αυτοκίνητα.

Έκλεισαν 70 χρόνια από τη διπλή νίκη της Maserati στη Formula 1

Η Maserati σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στα επόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Φόρμουλα 1, ειδικά με την 250F, όπου ο Σερ Στέρλινγκ Μος τερμάτισε 2ος στη σεζόν του 1956, και ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο το τέταρτο συνεχόμενο, από τα πέντε συνολικά πρωταθλήματα, το 1957.

Μέχρι σήμερα, το αγωνιστικό DNA της Maserati παραμένει ακμαίο, με την εισαγωγή της υψηλής απόδοσης Levante Trofeo που κυκλοφόρησε πέρυσι, ενώ φέτος θα παρουσιαστεί το σούπερ σπορ αυτοκίνητο Maserati MC20, ως φυσική εξέλιξη του εξαιρετικά επιτυχημένου MC12, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004 και σηματοδότησε την επιστροφή της ιταλικής μάρκας στους αγώνες GT.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ