ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Η Οδική Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο
Προσομοίωση ατυχήματος και απεγκλωβισμού στο Ζάππειο, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021.
Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 είναι γεγονός, μεγάλο για τη χώρα μας, καθώς επανήλθε στο παγκόσμιο καλεντάρι του WRC και αύριο Πέμπτη έχουμε την εκκίνηση στην Ακρόπολη.
Ωστόσο σήμερα, παρουσία του προέδρου της FIA Ζαντ Τοντ και του τεχνικού υπευθύνου της FIA, Νικόλα Τομπάζη, έγινε η τελευταία εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έγιναν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού, επισήμανε ότι η Οδική Ασφάλεια είναι ένα εθνικό θέμα κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Στον προαύλιο χώρο, έγινε προσομοίωση ατυχήματος, με όχημα να πέφτει από ύψος 10 μέτρων, με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα και στη συνέχεια η Ολυμπιονίκης Όλγα Βασδέκη, σε ρόλο τραυματία, εντός του αυτοκινήτου, περίμενε όλη τη διαδικασία απεγκλωβισμού της, από την ενημέρωση στα σωστικά μέσα, έως και τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Επίσης, προβλήθηκαν και δύο βίντεο, μέσω των οποίων οι Ολυμπιονίκες Στέφανος Ντούσκος και Γιάννης Φουντούλης, έστειλαν το μήνυμα της χρήσης ζώνης ασφαλείας και κράνους.
Ο Νικόλας Τομπάζης, αναφέρθηκε στις δράσεις της FIA για την Οδική Ασφάλεια στους αγώνες και τον συσχετισμό που έχουν με τις δράσεις στους δρόμους.
Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη διάδοση των ζωτικών μηνυμάτων ασφαλούς οδήγησης και συμπεριφοράς, αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας δε χωρούν εκπτώσεις". Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: "Αν συνοψίσουμε το θέμα της οδικής ασφάλειας, διαπιστώνουμε ότι στη χώρα μας έχουμε πρόβλημα υποδομών, παιδείας και αστυνόμευσης. Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να βελτιώσουμε - και βελτιώνουμε καθημερινά- και τους τρεις τομείς", ενώ εξήρε το ρόλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, επισημαίνοντας πως "χώρες με ανεπτυγμένο μηχανοκίνητο αθλητισμό βρίσκονται χαμηλά σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Με απλά λόγια, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός οδηγεί αυτομάτως σε μείωση των τροχαίων".
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Jean Todt, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 1,4 εκατ. θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα. Γνωρίζουμε τον τρόπο να τα αποτρέψουμε, και το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί ένα εργαστήρι προώθησης των μηνυμάτων ασφαλούς οδήγησης. Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου και τη συμπαράστασή μου στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω!".
Ο τεχνικός διευθυντής της FIA, Νικόλας Τομπάζης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο καλαντάρι του WRC, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη μεταφορά τεχνολογίας από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και ιδιαίτερα από την F1 στο δρόμο, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. "Η FIA ως ρυθμιστική αρχή προωθεί την καινοτομία", δήλωσε, παραθέτοντας το παράδειγμα της εξέλιξης ενός κράνους ειδικά για τις λιγότερο εύπορες χώρες, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και κοστίζει μόλις 17 ευρώ.
Στο θέμα της οδικής παιδείας και συμπεριφοράς, το Υφυπουργείο Αθλητισμού διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, αξιοποιώντας τον αθλητισμό, τους Ολυμπιονίκες και τους πρωταθλητές μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν δύο μηνύματα οδικής ασφάλειας. Στο πρώτο, ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος τονίζει: "Φοράμε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο, όπου κι αν καθόμαστε", ενώ στο δεύτερο ο αρχηγός της Εθνικής Πόλο και αργυρός Ολυμπιονίκης, Γιάννης Φουντούλης, υπενθυμίζει: "Φοράμε πάντα κράνος και προστατευτικά στη μηχανή".
Οι δράσεις "Road Safety", υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι την έναρξη του επόμενου ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Η εκδήλωση έγινε με τη χορηγία της ΕΚΟ και της Νέας Οδού - Κεντρικής Οδού.