EKO ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πού να πάτε, πώς να πάτε και τι να δείτε την Παρασκευή (6/9)

Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Esapekka Lappi (FIN) Janne Ferm (FIN) Of HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Greece in Lamia, Greece on 9,September. 2023 JAANUS REE / RED BULL CONTENT POOL

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 περιλαμβάνει δύο loops τριών επαναλαμβανόμενων Ειδικών Διαδρομών στα ανατολικά της Λαμίας: της Άνω Παύλιανης, της Δάφνης και του Ταρζάν. Διαβάστε για καθεμία από τις ΕΔ αυτές και δείτε τις προσβάσεις τους.

Μετά την πανηγυρική εκκίνηση που θα λάβει χώρα σήμερα (5/9) το απόγευμα στο ΕΚΟ Service Park της Λαμίας, η αυριανή (Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου) είναι η πρώτη ημέρα αγωνιστικής δράσης για το 10ο αγώνα του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Οι τρεις ειδικές διαδρομές του πρώτου αυτού σκέλους του αγώνα, που θα διεξαχθούν από δύο φορές η καθεμία, βρίσκονται στα ανατολικά της πόλης της Λαμίας, όπου βρίσκεται τόσο το Σέρβις Παρκ όσο και το κέντρο του αγώνα. Μεταξύ κάθε loop μεσολαβεί το Σέρβις, πίσω στη Λαμία. Δείτε ποιες είναι αυτές, πώς μπορείτε να τις προσεγγίσετε και το ωράριό τους:

ΕΔ1/4:Άνω Παύλιανη
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 04:55 - Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: ΕΔ1 07:58 / ΕΔ4 14:29

Τα αρχικά 6,7 χλμ. σε αρκετά φαρδύ και γρήγορο δρόμο (η παλιά Ε.Δ. Κουμαρίτσι) είναι εξαιρετικά τόσο για τα πληρώματα, όσο και για τους θεατές. Από εκεί και μετά υπάρχει ένα πολύ στενό ανηφορικό κομμάτι μήκους 1,30 χλμ. και στη συνέχεια ένα σχετικά αδιάφορο αλλά τεχνικό κομμάτι, μήκους 5,0 χλμ. που συναντάει την περυσινή ε.δ. Παύλιανη (λίγο πριν την «Πυρά Ηρακλέους»). Από εκεί και για τα επόμενα 9,5 χλμ. η διαδρομή είναι γρήγορη κατηφορική (η περσινή με αντίθετη φορά) και τερματίζει μετά από μια δεξιά φουρκέτα στο σημείο που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν η αφετηρία.
Προσοχή: Δεδομένου ότι η ειδική διαδρομή είναι επαναλαμβανόμενη, θα ληφθούν υπόψη οι συνθήκες και εφόσον κριθεί ασφαλές, θα ανοίξει ο δρόμος για τη μετακίνηση των θεατών για συγκεκριμένο χρόνο και με τη φορά της ειδικής διαδρομής.

EKO ACROPOLIS RALLY
ΕΔ1/4: Άνω Παύλιανη, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 EKO ACROPOLIS RALLY


  • Πρόσβαση 1: Ερχόμενοι από την Επαρχιακή Οδό Οίτης ή από την Επαρχιακή Οδό Σπερχιάδας-Άμφισσας, θα φτάσετε στη διασταύρωση της Νέας Παύλιανης. Εκεί θα βρείτε γήπεδο μπάσκετ και ταβέρνα στα αριστερά σας. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και συνεχίζετε προς Άνω Παύλιανη. Σε 1,5 χλμ. στρίβετε δεξιά ακολουθώντας πορεία προς το κοιμητήριο του χωριού. Η πρόσβαση είναι ασφάλτινη και θα είναι ανοιχτή μέχρι 180 μ. μετά το κοιμητήριο. Από εκεί ξεκινάει χωματόδρομος που σε 500 μ. συναντάει την ειδική στο 6.71 χλμ. σε τεχνικό ανηφορικό κομμάτι (λίγα μέτρα μετά την πρόσβαση, με τη φορά της ειδικής, υπάρχει και μία φουρκέτα). Η αναχώρηση μπορεί να γίνει από τον περιφερειακό δεξιά.
    Προσοχή: O δρόμος αποτελεί διαφυγή ασθενοφόρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Διατηρήστε τον ανοιχτό. Το μπλοκάρισμα δρόμου διαφυγής μπορεί να προκαλέσει την ακύρωση της ειδικής διαδρομής.
  • Πρόσβαση 2 (για SUV): Ερχόμενοι από την Επαρχιακή Οδό Οίτης ή από την Επαρχιακή Οδό Σπερχιάδας-Άμφισσας, θα φτάσετε στη διασταύρωση της Νέας Παύλιανης. Εκεί θα βρείτε γήπεδο μπάσκετ και ταβέρνα στα αριστερά σας. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και συνεχίζετε προς Άνω Παύλιανη. Σε 1,5 χλμ. στρίβετε αριστερά σε διασταύρωση όπου δεξιά οδηγεί προς κοιμητήριο και περιφερειακό. Ακολουθείτε πορεία προς το ορεινό καταφύγιο «ΦΟΙΒΟΣ». Είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση. Μετά από 2 χλμ. θα φτάσετε στο 9.62 χλμ. της ε.δ. Είναι ένα γρήγορο στενό κομμάτι, με την Μονή Προφήτη Ηλία (στο 10,11 χλμ.) να αποτελεί ένα από τα περιορισμένα σημεία θέασης στο συγκεκριμένο τμήμα της ε.δ..
  • Πρόσβαση 3 (για SUV): Ερχόμενοι είτε από τη Νέα Παύλιανη είτε από την Καλοσκοπή, φτάνετε στο Καταφύγιο «ΟΙΤΗ» όπου και μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Σε 200 μ. θα βρείτε διασταύρωση όπου στρίβετε δεξιά προς «Καστριώτισσα-Μαυρολιθάρι-Πυρά». Μετά από 5 χλμ., πάνω σε δεξιά στροφή, στρίβετε δεξιά προς τα πίσω και ακολουθείτε μέτριο ανηφορικό χωματόδρομο για 4 χλμ. Οδηγεί σε διασταύρωση όπου στα αριστερά βρίσκεται η Πυρά Ηρακλέους και δεξιά, στο 1 χλμ. η ειδική διαδρομή. Φτάνετε στο 16.67 χλμ. όπου παρουσιάζονται αρκετές ευκαιρίες για ασφαλή θέαση.
  • Πρόσβαση 4_α: Ερχόμενοι από την Επαρχιακή Οδό Οίτης θα φτάσετε στη διασταύρωση της Νέας Παύλιανης. Εκεί θα βρείτε γήπεδο μπάσκετ και ταβέρνα στα αριστερά σας. Mηδενίζετε και στρίβετε αριστερά. Σε 2,20 χλμ., πάνω σε αριστερή στροφή βρίσκεται το STOP της ειδικής. (ΠΡΟΣΟΧΗ: μετά από αυτό το σημείο ΔΕΝ θα επιτρέπεται το παρκάρισμα - είναι πορεία των αγωνιστικών αυτοκινήτων). Συνεχίζετε στην άσφαλτο και σε 1,20 χλμ. στρίβετε δεξιά προς τα πίσω, σε ανηφορικό χωματόδρομο. Σε 600 μ. φτάνετε στο 21.95 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
  • Πρόσβαση 4_β: Ερχόμενοι από την Καλοσκοπή με κατεύθυνση προς Παύλιανη, θα συναντήσετε διασταύρωση που αριστερά οδηγεί προς Πυρά-Στρώμη. Στρίβετε δεξιά και μετά από 4 χλμ. θα βρείτε τον ανηφορικό χωματόδρομο που αναφέρεται παραπάνω και οδηγεί στο 21.95 χλμ.

ΕΔ2/5:Δάφνη
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: ΕΔ 06:05 - Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: ΕΔ2 09:09 / ΕΔ5 15:40

Ξεκινάει με ένα σχετικά κατηφορικό κομμάτι μήκους 5.17 χλμ. σε γαρμπίλι, μέχρι το ομώνυμο χωριό, το οποίο και διασχίζει. Μετά ακολουθεί ένα πολύ τεχνικό και στενό κομμάτι (που περιλαμβάνει και ένα ύπουλο άλμα) μέχρι το ύψος του χωριού Ανατολή. Από εκεί ακολουθούν τα τελευταία ιδιαίτερα θεαματικά και ευχάριστα οδηγικά 8,80 κατηφορικά χλμ. μέχρι τον τερματισμό, κοντά στο χωριό Μάρμαρα.

EKO ACROPOLIS RALLY
ΕΔ2/5: Δάφνη, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 EKO ACROPOLIS RALLY


  • Πρόσβαση 1: Ερχόμενοι από Παύλιανη ή από Καλοσκοπή φτάνετε στο Καταφύγιο «ΟΙΤΗ». Σε 200 μ. στρίβετε δεξιά προς «Καστριώτισσα-Μαυρολιθάρι-Πυρά». Μέσω Πυρών φτάνετε στο Μαυρολιθάρι. Στην έξοδο του χωριού, όπου ανηφορικός δρόμος δεξιά, μηδενίζετε και συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο. Σε 1,90 χλμ. φτάνετε στην πινακίδα εισόδου στο χωριό «Καστριώτισσα». Συνεχίζοντας, σε 5,38 χλμ. ακολουθείτε τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. παρκάροντας μόνο μετά το χωματόδρομο που δεξιά οδηγεί στην αφετηρία της ειδικής. Περπατώντας πίσω (μέχρι 30’ πριν το ωράριο του 1ου αυτοκινήτου) μπορείτε να μπείτε στον χωματόδρομο στα αριστερά σας. Σε 390 μ. φτάνετε στην εκκίνηση της ειδικής διαδρομής.
  • Πρόσβαση 2 (για 4x4 ή Enduro): Πριν την είσοδο του χωριού «Μάρμαρα», στην πινακίδα «Προς Πέρα Συνοικία», ακολουθείτε το δρόμο όλο δεξιά. Αφού περάσετε την πρώτη διασταύρωση, σε 240 μ. αφήνετε ένα δρόμο δεξιά και σε άλλα 300 μ. στρίβετε δεξιά. Συνεχίζοντας σε πολύ στενό δρόμο, μετά από 1,20 χλμ. φτάνετε στο 21.25 χλμ. της ειδικής διαδρομής (παρκάρετε στο δρόμο από τον οποίο φτάσατε).
    Προσοχή: Καθώς δεν υπάρχει χώρος για μανούβρα, θα πρέπει να περιμένετε να ολοκληρωθεί η ειδική διαδρομή και να περάσει το ουραγό αυτοκίνητο για να φύγετε, με κατεύθυνση το χωριό Μάρμαρα.

ΕΔ3/6:Ταρζάν
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: ΕΔ 08:15 - Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: ΕΔ311:17 / ΕΔ6 17:48

Η επιστροφή της ειδικής διαδρομής «Ταρζάν» το 2021 «αγκαλιάστηκε» από τους θεατές. Τα πρώτα, περίπου δέκα χιλιόμετρα, περνούν μέσα από πυκνό δάσος, σε σκληρό δρόμο. Στη συνέχεια, για περίπου 4 χιλιόμετρα ο δρόμος είναι ιδιαίτερα καλός. Mετά τη διασταύρωση για Ροβολιάρι και Ρεντίνα αρχίζει το γνωστό λιθόστρωτο του Ταρζάν, που ταλαιπωρεί αναρτήσεις και λάστιχα. Η ειδική διαδρομή τερματίζει λίγο πριν την είσοδο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού.

EKO ACROPOLIS RALLY
ΕΔ3/6: Ταρζάν, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 EKO ACROPOLIS RALLY


  • Πρόσβαση 1a (για SUV): Κινούμενοι στην Επαρχιακή Οδό Λαμίας-Καρπενησίου, στη Βίτολη στρίβετε δεξιά σε ανηφορικό τσιμεντένιο δρόμο με πινακίδα «Ροβολιάρι». Φτάνετε στο χωριό και μετά την έξοδό του συνεχίζοντας για περίπου 2 χλμ. σε μέτριο χωματόδρομο, φτάνετε 400 μέτρα πριν από το 14,81 χλμ. της ε.δ.. Ακολουθήστε τις οδηγίες της οργάνωσης και παρκάρετε το όχημά σας στις ενδεδειγμένες θέσεις.
    Προσοχή: O δρόμος αποτελεί διαφυγή ασθενοφόρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Διατηρήστε τον ανοιχτό. Το μπλοκάρισμα δρόμου διαφυγής μπορεί να προκαλέσει την ακύρωση της ειδικής διαδρομής.
  • Πρόσβαση 1b: Ερχόμενοι από Σμόκοβο προς Ρεντίνα (όπου αεροπλάνο) συνεχίζετε διασχίζοντας το χωριό. Σε 1,64 χλμ. φτάνετε σε πλατεία (δεξιά καφενείο) και στρίβετε αριστερά. Σε 480 μ., όπου πινακίδα Stop, στη διχάλα ακολουθείτε το δρόμο δεξιά. Σε 6,40 χλμ., στη διχάλα (πινακίδα «Μονή Ρεντίνας» στα δεξιά) συνεχίζετε στον αριστερό δρόμο. Σε 1,90 χλμ. (πινακίδα «Δήμος Σοφάδων Όρια Ρεντίνας») συνεχίζετε ευθεία. Σε 2,91 χλμ. η ΕΛ.ΑΣ. θα διακόπτει την κυκλοφορία. Παρκάρετε και σε 440 μ. φτάνετε στο 14,81 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
  • Πρόσβαση 2 (για SUV): Στην έξοδο της Λαμίας προς Καρπενήσι μηδενίζετε στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σε 25,51 χλμ. στρίβετε δεξιά προς Μακρακώμη. Σε 3,02 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 600 μ., στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε ευθεία. Σε 100 μ. στο “STOP” στρίβετε δεξιά. Σε 800 μ. στρίβετε δεξιά προς «Τσούκα», όπου φτάνετε μετά από 6,38 χλμ.. Σε 450 μ. στρίβετε όλο αριστερά και σε 80 μ. όλο δεξιά. Σε 680 μ. στα αριστερά σας βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού και σε 140 μ. η επιφάνεια γίνεται χωμάτινη.
  • Πρόσβαση 2_α (για SUV): Σε 850 μ. στο τρίχαλο ακολουθείτε τον δεξιό δρόμο και σε 3,90 χλμ. (μικρό σπίτι δεξιά) στρίβετε δεξιά. Σε 5,78 χλμ. φτάνετε στο 19,64 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
  • Πρόσβαση 2_β (για SUV): Σε 4,25 χλμ., στρίβετε δεξιά στον «λευκό» τσιμεντόδρομο. Σε 960 μ. στρίβετε πίσω δεξιά και σε 180 μ., πάνω σε δεξιά στροφή, στρίβετε αριστερά. Σε 4,77 χλμ. φτάνετε στο 22.33 χλμ. της ειδικής.

Πρώτα από όλα η ασφάλεια
Πρώτη και κύρια προτεραιότητα είναι η ασφάλεια όλων στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Ο “δεκάλογος” για την ασφαλή θέαση του αγώνα είναι:

  • Παρκάρετε στις προσβάσεις των ειδικών διαδρομών με ασφάλεια, με τη φορά που θα φύγετε - μην μπλοκάρετε το δρόμο.
  • Βρείτε το σημείο από όπου θα παρακολουθήσετε τον αγώνα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την εκκίνηση του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου. Από εκεί και έπειτα, δε θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις.
  • Απολαύστε τον αγώνα από τις προκαθορισμένες από τη διοργάνωση θέσεις θεατών. Έχουν επιλεγεί με γνώμονα την ασφάλεια όλων.
  • Σεβαστείτε τις οδηγίες των κριτών. Βρίσκονται εκεί και για τη δική σας ασφάλεια.
  • Παρακολουθείτε και ακούτε τις ανακοινώσεις των διοργανωτών.
  • Μη στέκεστε κοντά σε διασταυρώσεις ή σε απαγορευμένες περιοχές.
  • Μη στέκεστε στις εξόδους των στροφών.
  • Προτιμήστε να σταθείτε σε κάποιο ασφαλές, υπερυψωμένο σημείο.
  • Σεβαστείτε τη σήμανση και την οριοθέτηση χώρων με κορδέλες ασφαλείας.
  • Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μπορεί να βγουν εκτός πορείας οπουδήποτε ή να «πετάξουν» πέτρες σε μεγάλη απόσταση . Μη βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
TAGS EKO ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2024 RALLY ACROPOLIS 2024 WRC WRC 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ