FORMULA 1

Έκπληξη με Αλόνσο στη Σεπάνγκ

Έκπληξη με Αλόνσο στη Σεπάνγκ

Ο Φερνάντο Αλόνσο έδωσε μια απρόσμενη νίκη στη Ferrari στη Μαλαισία σε έναν περιπετειώδη αγώνα που διακόπηκε από τη βροχή. Έκλεψε την παράσταση ο Σέρχιο Πέρες με Sauber.

Μετά τη βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο! Η βροχή έσβησε, προσωρινά, τα προβλήματα της Ferrari. Ο Φερνάντο Αλόνσο αναδείχθηκε νικητής στο Grand Prix της Μαλαισίας σε έναν περιπετειώδη αγώνα που διακόπηκε για 51 λεπτά εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η Ferrari έκανε το 1-2, μιας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Σέρχιο Πέρες με τη Sauber που διαθέτει ιταλικό κινητήρα, ενώ ο Μεξικανός και ανήκει στο πρόγραμμα των νέων οδηγών της Scuderia και φυσικά το όνομα του ακούγεται δυνατά για τη θέση του Φελίπε Μάσα.

" Είμαστε υπερήφανοι για σένα", είπαν στον Αλόνσο στο team radio με τον ιταλικό εθνικό ύμνο να ακούγεται για πρώτη φορά σε Grand Prix μετά το Σίλβερστοουν το 2011. Στη Ferrari αφιέρωσαν τη νίκη στον Μάρκο Σιμοντσέλι που έχασε τη ζωή του σε αυτή την πίστα τον περασμένο Οκτώβριο.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο poleman Λιούις Χάμιλτον με μια αδιάφορη εμφάνιση για τον ίδιο και έναν καταστροφικό αγώνα για τη McLaren, τα μονοθέσια της οποίας έστριψαν πρώτα στην πρώτη στροφή. Δύο αργά pit stops για τον Χάμιλτον και ένα λάθος του Τζένσον Μπάτον έφεραν τον πρώτο εκτός διεκδίκησης της νίκης και τον δεύτερο εκτός διεκδίκησης βαθμών.

Ο Μαρκ Γουέμπερ διέσωσε το γόητρο της Red Bull με την τέταρτη θέση μετά την εγκατάλειψη του Σεμπάστιαν Φέτελ έπειτα από επαφή με τον... κινούμενο κίνδυνο, Ναράιν Καρθικέγιαν (HRT). Σπουδαία εμφάνιση και αποτέλεσμα και για τον Κίμι Ράικονεν (Lotus) που τερμάτισε 5ος κι ενώ ανακαλύπτει σιγά σιγά της μυστικά της E20. Την 6άδα συμπλήρωσε ο Μπρούνο Σένα για λογαριασμό της Williams.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η εκκίνηση δόθηκε υπό βροχή σε μια πίστα όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Οι δύο McLaren ξεκίνησαν καλά, ωστόσο ο τρίτος Μίκαελ Σουμάχερ (Mercedes) "μονομάχησε" με τον Ρομαίν Γκροζάν (Lotus) για την τρίτη θέση. Ο Γαλλοελβετός τέθηκε εκτός αγώνα, ενώ ο Σουμάχερ έχασε κάθε ελπίδα διάκρισης μετά την έξοδο του.

Κι ενώ όλοι δυσκολεύονταν να κινηθούν στην πίστα ο Πέρες επωφελήθηκε από τη στρατηγική της Sauber, επιλεγοντας βρόχινα ελαστικά. Ο Πέρες ήταν τριτος πίσω από τις McLaren όταν οι συνθήκες κρίθηκαν ακατάλληλες και στον 9ο γύρο... ανέμισε η κόκκινη σημαία.

Ο αγώνας διακόπηκε για 51 λεπτά και όταν έγινε η επανεκκίνηση πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, είδαμε άλλο αγώνα. Ο Μπάτον κινήθηκε έξυπνα και μπήκε στα πιτ για να βάλει τα ενδιάμεσα ελαστικά σε μια κίνηση νίκης, ωστόσο στον επόμενο γύρο συγκρούστηκε με τον Καρθικέγιαν. Ξαναμπήκε στα πιτ για αλλαγή αεροτομής και εκεί χάθηκε το παιχνίδι.

Ο Χάμιλτον δεν είχε καλύτερη τύχη και μετά από ένα αργό pit stop βγήκε πίσω και από τον Αλόνσο και τον Πέρες. Ο ρυθμός του έπεσε, ενώ... έβαλε και το χεράκι της και η McLaren που δεν έπαιρνε την απόφαση να τον βάλει μεσα στα πιτ όταν στέγνωνε η πίστα για να βάλει σλικ ελαστικά. Έτσι έμεινε μόνος τρίτος!

Μπροστά ο Αλόνσο άρχισε να βλέπει εφιάλτες με τον Πέρες. Η Ferrari θύμιζε... Μελβούρνη με τα σλικ ελαστικά, ενώ ο Μεξικανός κατάπινε χιλιόμετρα και έριξε τη διαφορά από τα εννέα δευτερόλεπτα στο ένα δευτερόλεπτο. "Κόλλησε" στην ουρα του Αλόνσο και από το team radio άκουσε να του λένε πως "θέλουμε αυτή τη δεύτερη θέση".

Ο Πέρες έχασε την αυτοσυγκεντρωσή του, έκανε λάθος, έχασε πέντε δευτερόλεπτα και έδωσε ανάσα στον Αλόνσο. Παρά το γεγονός πως η Sauber έχασε την πρώτη νίκη της, ο Πέτερ Ζάουμπερ αποθέωσε δακρυσμένος τους ανθρώπους της ομάδας του, ενθυμούμενος προφανώς πως δημιούργησε ξανά την ομάδα του από το μηδέν μετά την αποχώρηση της BMW.

Ο Φέτελ παραχώρησε την τέταρτη θέση στον Γουέμπερ. Ο δύο φορέις παγκόσμιος πρωταθλητής χτυπήθηκε από τον Καρθικέγιαν και με διαλυμένο πίσω τροχό έφτασε στα πιτ. Ξαναβγήκε στην πίστα για να αποσυρθεί στον τελευταίο γύρο.

Η Mercedes ήταν και πάλι απογοητευτική στον αγώνα με τον Σουμαχερ να παίρνει βαθμό και τον Νίκο Ρόσμπεργκ να περιορίζεται στην 14η θέση. Είχε σοβαρά προβλήματα με τα ελαστικά και αδυνατούσε να υπερασπιστεί τη θέση.

Δεν κέρδισαν όλοι στη Ferrari ανήμερα του Ευαγγελισμού. Ο Φελίπε Μάσα τερμάτισε 15ος σε μια νέα κακή εμφάνιση και επειδή μιλάει καλά ιταλικά, θα διαβασει στον ιταλικό Τύπο ξανά πως πρέπει να αντικατασταθεί από τη Ferrari.

Η κατάταξη

1.Φερνάντο Αλόνσο Ferrari 2ωρ.44:51.821

2.Σέρχιο Πέρες Sauber Ferrari +2.263

3.Λιούις Χάμιλτον McLaren Mercedes +14.591

4.Mαρκ Γουέμπερ Red Bull Renault +17.688

5.Κίμι Ράικονεν Lotus Renault +29.456

6.Μπρούνο Σένα Williams Renault +37.667

7.Πολ ντι Ρέστα Force India Mercedes +44.412

8.Zαν-Ερίκ Βέρνιε Toro Rosso Ferrari +46.985

9.Νίκο Χούλκενμπεργκ Force India Mercedes +47.892

10.Μίκαελ Σουμάχερ Mercedes +49.996

11.Σεμπάστιαν Φέτελ Red Bull Renault +1:15.527

12.Ντάνιελ Ρικιάρντο Toro Rosso Ferrari +1:16.800

13.Νίκο Ρόσμπεργκ Mercedes +1:18.500

14.Τζένσον Μπάτον McLaren Mercedes +1:19.700

15.Φελίπε Μάσα Ferrari +1:39.300

16.Βιτάλι Πετρόβ Caterham Renault +1 γύρος

17.Τίμο Γκλοκ Marussia Cosworth + 1 γύρος

18.Χέικι Κοβαλάινεν Caterham Renault +1 γύρος

19.Παστόρ Μαλντονάντο Williams Renault +2 γύροι

20.Σαρλ Πικ Marussia Cosworth +2 γύροι

21.Ναράιν Καρθικέγιαν HRT Cosworth + 2 γύροι

22.Πέδρο ντε λα Ρόσα HRT Cosworth + 2 γύροι

Ταχύτερος γύρος: Κίμι Ράικονεν 1:40.722

Βαθμολογία οδηγών

1.Αλόνσο 35β.

2.Χάμιλτον 30

3.Μπάτον 25

4.Γουέμπερ 24

5.Πέρες 22

6.Φέτελ 18

7.Ράικονεν 16

8.Σένα 8

9.Κομπαγιάσι 8

10.Ντι Ρέστα 7

11.Βερνιέ 4

12.Χούλκενμπεργκ 2

13.Ρικιάρντο 2

14.Σουμάχερ 1

Βαθμολογία κατασκευαστών

1.McLaren Mercedes 55β.

2.Red Bull Renault 42

3.Ferrari 35

4.Sauber Ferrari 30

5.Lotus Renault 16

6.Force India Mercedes 9

7.Williams Renault 8

8.Toro Rosso Ferrari 6

9.Mercedes 1

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ