FORMULA 1

Επίσημο: Ο Άντριαν Νιούι στην Aston Martin F1 από το 2025

Aston Martin Racing
Adrian Newey, Aston Martin F1 ASTON MARTIN RACING

H Aston Martin F1 ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα (10/9) το χειρότερα κρυμμένο μυστικό των τελευταίων εβδομάδων, τη συμφωνία της με τον πλέον επιτυχημένο σχεδιαστή της ιστορίας της Formula 1, Άντριαν Νιούι. Ο Βρετανός θα αναλάβει την τεχνική διοίκηση μαζί με μετοχικό μερίδιο της ομάδας.

Το σήριαλ της μεταγραφής του Άντριαν Νιούι στη νέα του ομάδα έλαβε τέλος σήμερα (10/9), καθώς ο ιδιοκτήτης της Aston Martin F1 Λόρενς Στρολ ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τον 65χρονο αεροδυναμιστή - η οποία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2025, αμέσως μετά την αποδέσμευση του Βρετανού από τη Red Bull Racing.

H Aston Martin F1 θα είναι, από το 2025, η έκτη ομάδα στην πολύπλευρη καριέρα του Άντριαν Νιούι, 45 χρόνια μετά την πρώτη του - την ομάδα Fittipaldi της δεκαετία του 1970. Ακολούθησαν οι Leyton House, Williams, McLaren, Red Bull Racing, και τώρα η Aston Martin F1.

Σε όλη αυτή την περίοδο υπήρξαν τρεις εκτεταμένες συνομιλίες του Βρετανού με τη Scuderia Ferrari: το 1996, το 2015, και φέτος. Ωστόσο, καμία εκ των τριών δεν τελεσφόρησε, καθώς η ιταλική ομάδα υπό τον Φρεντ Βασέρ δεν επιθυμούσε να δώσει στον Νιούι την ελευθερία στο τεχνικό τμήμα που επιθυμούσε, ούτε να μπει σε ένα “παζάρι εκατομμυρίων” με την Aston.

Με το μερίδιο μετοχών που θα λάβει ο Νιούι θα είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας, ενώ σε τεχνικό επίπεδο θα αναλάβει το ρόλο του Managing Technical Partner. Η άφιξή του στο Σίλβερστοουν τον Απρίλιο του 2025 σημαίνει ότι δεν θα έχει συμμετοχή στο σχεδιασμό της Aston του 2025, αλλά αντίθετα θα επιμεληθεί σχεδόν εξ αρχής το εν λευκώ σχεδιασμένο μονοθέσιο του 2026, βάσει των νέων τεχνικών κανονισμών που θα ισχύσουν τη χρονιά εκείνη.

Μετά από 19 χρόνια στη Red Bull Racing, το Μάιο ανακοινώθηκε ότι ο Νιούι θα αποχωρήσει από την ομάδα του Μίλτον Κινς το Μάρτιο του 2025. Ωστόσο, ήδη ο Βρετανός έχει τεθεί στο περιθώριο στην πρωταθλήτρια, και τους τελευταίους μήνες αφιερώθηκε αποκλειστικά στο σχεδιασμό του hypercar Red Bull RB17.

Παρότι είχε συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2025, με τη βοήθεια του μάνατζερ του, Έντι Τζόρνταν, διαπραγματεύτηκε την πρόωρη αποδέσμευσή του, η οποία του επιτρέπει μετά από περίοδο 10 μηνών να εργαστεί στη νέα του ομάδα από την 1η Απριλίου 2025.

Με την απόκτηση των υπηρεσιών του Άντριαν Νιούι, η Aston Martin F1 συμπληρώνει έναν “γαλαξία” τεχνικών αστέρων του σπορ στον οποίο τελευταία προστέθηκε ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Ferrari Ενρίκο Καρντίλε και ο πρώην διευθυντής της Mercedes HPP Άντι Κάουελ (“εγκέφαλος” των κορυφαίων μονάδων ισχύος της περιόδου 2014-’21).

Στο Σίλβερστοουν, επίσης, ο Νιούι θα ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Νταν Φάλοους, που ήταν επί σειρά ετών “δεξί χέρι” του στη Red Bull Racing και πρόπερσι ανέβαλε το ρόλο το τεχνικού διευθυντή στην Aston Martin F1.

ASTON MARTIN RACING
Ο Άντριαν Νιούι με τον ιδιοκτήτη της Aston Martin F1, Λόρενς Στρολ, στο εργοστάσιο του Σίλβερστοουν ASTON MARTIN RACING

Μιλώντας για την απόφασή του να δεχθεί την πρόταση της Aston, o Νιούι τόνισε ότι πείστηκε από τα φιλόδοξα σχέδια του Λόρενς Στρολ, που περιλαμβάνουν και το νεότευκτο εργοστάσιο της ομάδας, καθώς και την κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας αεροσήραγγας και προσομοιωτή.

Ο Λόρενς είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια ομάδα που θα κατακτήσει τον κόσμο. Είναι ο μόνος ιδιοκτήτης πλειοψηφικού πακέτου μιας ομάδας που εμπλέκεται ενεργά στο σπορ. Η αφοσίωσή του επιδεικνύεται από το το νέο τεχνολογικό campus της AMR και την αεροσήραγγα στο Σίλβερστοουν, που δεν είναι μόνο της ύψιστης τεχνολογίας, αλλά και δημιουργούν ένα εξαίρετο περιβάλλον εργασίας.

Μαζί με εξαίρετους συνεργάτες όμως η Honda και η Aramco, έχουν όλα τα κρίσιμα στοιχεία υποδομής που απαιτούνται για να γίνει η Aston Martin παγκόσμια πρωταθλήτρια, και ανυπομονώ να βοηθήσω για να φτάσει σε αυτόν το στόχο”, τόνισε ο Βρετανός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 ASTON MARTIN F1 ΑΝΤΡΙΑΝ ΝΙΟΥΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ