FORMULA 1

Φερστάπεν: "Σε ένα σημείο της χρονιάς πήραμε λάθος δρόμο, αλλά τα χειρότερα είναι πίσω μας"

AP Photo/Patrick Post
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands is in his garage during the third free practice ahead of the Formula One Dutch Grand Prix race at the Zandvoort racetrack, Netherlands, Saturday, Aug. 24, 2024. AP PHOTO/PATRICK POST

Ο Μαξ Φερστάπεν ξεκινά την τελική ευθεία των 6 GP που απομένουν στη φετινή Formula 1 πολύ πιο αισιόδοξα σε σχέση με τους αγώνες της καλοκαιρινής περιόδου. Ο Ολλανδός εξήγησε τι πήγε στραβά φέτος και έχασε η Red Bull Racing το βηματισμό της, και γιατί πιστεύει ότι πλέον είναι σε καλό δρόμο για το τέταρτο διαδοχικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Μετά τους “περιπάτους” του Μαξ Φερστάπεν στα πρώτα GP της φετινής σεζόν της Formula 1, θα ακουγόταν απίστευτο ότι μετά τη νίκη του στο GP Ισπανίας του Ιουνίου μέχρι και αυτό τον Οκτώβριο δεν θα ήταν σε θέση να κερδίσει ξανά.

Αρχικά με εξέπληξε και μένα”, είπε ο Ολλανδός, “αλλά αν δείτε ποια ακριβώς ήταν τα προβλήματά μας, τότε καταλαβαίνω απόλυτα τι έχει συμβεί. Σε ένα σημείο πήραμε λάθος κατεύθυνση.

Οι άλλες ομάδες είτε δεν έχουν φτάσει σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο ακόμα, είτε εξέλιξαν το αυτοκίνητό τους με λίγο διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι πάντα δύσκολο να το προσδιορίσεις.

Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα ότι η αίσθηση [της RB20] ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη του περσινού αυτοκινήτου, από άποψη ισορροπίας. Εκείνο τον καιρό το αυτοκίνητό μας παρέμενε πολύ πιο γρήγορο από τα άλλα, ή, καλύτερα, οι άλλοι δεν ήταν τόσο καλοί τότε.

Οπότε, σε εκείνη την περίοδο μπορούσαμε να αντισταθμίζουμε τις δυσκολίες μας. Στους αγώνες μετά από αυτό γινόταν όλο και χειρότερο. Σε ένα σημείο το αυτοκίνητό μας ήταν πολύ δύσκολο στην οδήγηση, και την ίδια στιγμή οι άλλοι έκαναν αληθινή πρόοδο”, εξήγησε ο πρωταθλητής, μιλώντας στο αγγλικό περιοδικό Autosport.

AP Photo/Vincent Thian
Ο Μαξ Φερστάπεν στο κόκπιτ της Red Bull RB20 στο GP Σιγκαπούρης 2024 AP PHOTO/VINCENT THIAN

Το δύσκολο αυτό σημείο ήρθε μετά το GP Ισπανίας, όπου ο Φερστάπεν πανηγύρισε την 7η νίκη του σε 10 GP μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η McLaren είχε παρουσιάσει την εντυπωσιακή αναβάθμιση της MCL38 στο Μαϊάμι, που μετέτρεψε πολύ σύντομα το μονοθέσιο του Ουόκινγκ στο κορυφαίο της F1.

Σε μια σεζόν όπου οι περισσότερες ομάδες -πλην της McLaren- διαπίστωσαν ότι πολλές αναβαθμίσεις των μονοθεσίων τους που έκαναν στα εργοστάσια και στην αεροσήραγγα δεν απέδιδαν εξίσου καλά στην πίστα, ο Φερστάπεν δεν θέλησε να εστιάσει στην απαρχαιωμένη αεροσήραγγα της RBR στο Μίλτον Κινς.

Είπε συγκεκριμένα: Είναι αλήθεια ότι η αεροσήραγγά μας είναι λίγο απαρχαιωμένη, αλλά μέχρι και φέτος τα έκανε όλα σωστά. Ορισμένα πράγματα είναι δύσκολο να τα καταλάβεις. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε και στις άλλες ομάδες, με εξαίρεση τη McLaren.

Όλες οι ομάδες είχαν τα δικά τους προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σύγχρονη αεροσήραγγα. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρυθμίσεις τα πάντα στην εντέλεια, ή να αντλήσεις τα ακριβή δεδομένα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες της αεροσήραγγας καθαυτής, ή του συσχετισμού των δεδομένων της με εκείνα της πίστας”.

Η RBR άρχισε να βρίσκει, ωστόσο, αποδοτικές λύσεις μετά το GP της Ιταλίας -το χειρότερο φετινό αγώνα της ομάδας- χάρη στο νέο δάπεδο της RB20 που εισήγαγε στο Αζερμπαϊτζάν. Η βελτίωση της απόδοσης ήταν τέτοια που ο Μαξ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη Σιγκαπούρη.

Ναι, μου έδινε καλύτερη αίσθηση”, εξήγησε ο Ολλανδός. “Αυτό ήταν ήδη ένα καλό βήμα για εμάς. Όντως πιστεύω ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση πια. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά πιστεύω ότι η ομάδα ήταν ικανοποιημένη και με ό,τι είδε στο Μπακού, επίσης. Το πιστεύω [ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας], για να είμαι ειλικρινής. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε καλά βήματα προόδου εφεξής”.

Με αυτά τα βήματα προόδου ο Μαξ Φερστάπεν ελπίζει να φτάσει μέχρι το Δεκέμβριο στο 4ο, διαδοχικό, πρωτάθλημά του στη Formula 1, έναντι του Λάντο Νόρις της McLaren που τον έχει πλησιάσει τώρα στους 52 βαθμούς.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 RED BULL RED BULL RB20 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ