FORMULA 1

Formula 1: Στόχος να υπάρχουν περισσότερα GP στο πρόγραμμα

Formula 1: Στόχος να υπάρχουν περισσότερα GP στο πρόγραμμα
AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Formula 1 ονειρεύονται την αύξηση των αγώνων της κάθε σεζόν ακόμα και πέραν του φετινού αριθμού-ρεκόρ των 23 GP ώστε να χωρέσουν νέες αγορές - κυρίως της Ασίας και της Αφρικής.

Η Liberty Media, κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, φαίνεται να θέλει να βαδίσει στο δρόμο του αμερικανικού NASCAR που περιλαμβάνει 40 αγωνιστικά Σαββατοκύριακα το χρόνο, προσθέτοντας ακόμη περισσότερα GP σε εμπορικά πολύ σημαντικές χώρες.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο διευθύνων σύμβουλος του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, η F1 διερευνά διαρκώς τις ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος - ευκαιρίες που έχουν πληθύνει σημαντικά με την αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το σπορ μετά το 2021.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του φετινού GP Ρωσίας (που ματαιώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία), το φετινό πρόγραμμα της Formula 1 θα είναι, με 23 αγώνες, το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Ήδη πολλά μέλη των ομάδων του σπορ έχουν δηλώσει πως θεωρούν αυτόν τον αριθμό το υπέρτατο όριο, κυρίως σκεπτόμενοι την ψυχική και σωματική καταπόνηση των μηχανικών.

Το 2023 αναμένεται να προστεθούν στο πρόγραμμα ακόμη δύο αγώνες. Η πρώτη προτεραιότητα είναι το εξαιρετικά σημαντικό για τη F1 GP Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτων του πλανήτη, που έλειψε για τρία χρόνια λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Κι ακόμη, όλα δείχνουν ότι θα μπει κι ένα τρίτο GP στις ΗΠΑ, μετά το Όστιν του Τέξας και το Μαϊάμι που κάνει φέτος την πρεμιέρα του, στο Λας Βέγκας. Η F1 είχε επισκεφτεί την πόλη της ερήμου της Νεβάδα το 1981-'82, σε σιρκουί που είχε κατασκευαστεί στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Ceasar's Palace.

Όμως, ο Ντομενικάλι υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό για το σπορ να επιστρέψει στην αφρικανική ήπειρο, καθώς και ότι πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να μπουν στο πρόγραμμα της Formula 1.

"Πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία, αλλά και να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται" είπε ο πρώην αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari. "Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τη στρατηγική της ανάπτυξής μας σε αυτές τις αγορές. Πέραν της Αμερικής, πέραν της Κίνας, νομίζω ότι υπάρχει και η δυναμική να επιστρέψουμε σύντομα και στην Αφρική. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εκεί και σίγουρα αυτή είναι μια γεωγραφική περιοχή που λείπει από το χάρτη του προγράμματός μας", κατέληξε.

Formula 1: Στόχος να υπάρχουν περισσότερα GP στο πρόγραμμα
AP PHOTO

Η χώρα στην οποία πιθανότατα αναφέρεται ο Ντομενικάλι είναι ο ΝότιΑ Αφρική, η οποία φιλοξενούσε στην πίστα του Κυαλάμι τη F1 μέχρι το 1993.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ