Παρά τις ενδείξεις από τις δοκιμές του χειμώνα στο Μπαχρέιν αλλά και από τις ελεύθερες δοκιμές στη Μελβούρνη, η Scuderia Ferrari καταποντίστηκε -με την 8η θέση του Σαρλ Λεκλέρ και τη 10η του Λιούις Χάμιλτον– στον αγώνα της Μελβούρνης, που άνοιξε την περασμένη Κυριακή (16/3) την αυλαία το φετινού πρωταθλήματος της Formula 1.
Όλες οι παράμετροι του αγώνα πήγαν στραβά για την ομάδα του Μαρανέλο. Η SF-25 έχασε απότομα την απόδοσή της τόσο στη ζέστη του Q3 των δοκιμών κατάταξης όσο και στις κρύες συνθήκες με βροχή στον αγώνα, η ομάδα έκανε σοβαρά στρατηγική λάθη, και οι Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον επίσης δεν ήταν αλάνθαστοι.
Συγκεκριμένα, με την ενδιάμεση γόμα -και με καθαρή πίστα μπροστά του- ο Λεκλέρ είχε ρυθμό που ήταν μόλις ο 4ος ταχύτερος (πίσω από τις McLaren, Red Bull, Mercedes). Εδώ και χρόνια η Ferrari πασχίζει στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες, αλλά τώρα ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση και η αστοχία της ομάδας στη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής απόδοσης – η οποία επηρεάζει άμεσα τη διαχείριση των ελαστικών.
Ο Χάμιλτον επιβεβαίωσε ότι δεν κατάφεραν να βάλουν την SF-25 μέσα στο ‘παράθυρο’ θερμικής απόδοσης των ελαστικών. Μία μέρα νωρίτερα, ο Λεκλέρ είπε ότι το αυτοκίνητο εμφάνισε πολύ διαφορετική συμπεριφορά από το Q2 στο Q3 των δοκιμών κατάταξης.
Και πράγματι, ενώ οι άλλες τρεις κορυφαίες ομάδες βρήκαν 2-3 δέκατα σε αυτή τη μετάβαση, ο Λεκλέρ βρήκε μόνο 72 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τον Μονεγάσκο, η αλλαγή του ανέμου και η πτώση της θερμοκρασίας χάλασαν την ισορροπία του cavallino.
Αυτό προκάλεσε έντονες τάσεις ολίσθησης και συνεπώς υπερθέρμανσης των ελαστικών μέχρι το τελείωμα του ενός και μόνο γύρου των δοκιμών κατάταξης – όπως έδειξε και ο φτωχός χρόνος του Λεκλέρ στο τρίτο τμήμα της πίστας.
Οι Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον με τις δύο Ferrari SF-25 στη διάρκεια του GP Αυστραλίας 2025
SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Κάτι τέτοιο είναι αρκετά ανησυχητικό για την ομάδα, διότι δείχνει πως η SF-25 μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να έχει πολύ μικρό ‘παράθυρο’ θερμικής λειτουργίας των ελαστικών – όπως είχε και η Mercedes W16 πέρσι που έχανε την απόδοσή της έστω και με μια ελάχιστη αλλαγή του περιβάλλοντος.
Όμως, αυτό είναι ένα νόμισμα που μπορεί να έχει δύο όψεις. Η καλή του πλευρά για τη Scuderia, στην οποία ίσως βασίστηκαν και οι αισιόδοξες δηλώσεις των μελών της για νίκες και τίτλους φέτος, μπορεί να είναι το ευρύ περιθώριο εξέλιξης που προσφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο φετινό της μονοθέσιο – με κυριότερη την αλλαγή της γεωμετρίας της εμπρός ανάρτησης από push-rod σε pull-rod.
Η αλλαγή αυτή έγινε για να προκύψουν σημαντικά αεροδυναμικά οφέλη, όμως είναι αρκετά σημαντική: θέτει εντελώς νέα δεδομένα στη φιλοσοφία διαχείρισης των αεροδυναμικών ροών που απορρέουν από την εμπρός πτέρυγα και οδεύουν προς τους πλευρικούς αεραγωγούς και το κάλυμμα του κινητήρα.
Δεν είναι καθόλου απίθανο η Scuderia να χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει τις πλήρεις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής, και συνεπώς να εντοπίσει τις ρυθμίσεις εκείνες που χρειάζονται για να διευρύνει το ‘παράθυρο’ απόδοσης και θερμικής διαχείρισης των ελαστικών.
Ο τεχνικός διευθυντής Λοΐκ Σερά, συγκεκριμένα, είπε τον περασμένο μήνα πως η ελπίδα του με τις αλλαγές της SF-25 είναι να επιτρέψει στην ομάδα να έχει ταχύτερο ρυθμό εξέλιξης του μονοθεσίου σε σχέση με πέρσι.
O Σαρλ Λεκλέρ στο κόκπιτ της Ferrari SF-25, GP Αυστραλίας 2025
SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Σερά μετά το GP Αυστραλίας δεν ταξίδεψε στην Κίνα αλλά επέστρεψε πίσω στο Μαρανέλο, προκειμένου να καταφέρει στο εργοστάσιο να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα και βρει τους τρόπους που θα “ξεκλειδώσουν” την απόδοση του μονοθεσίου.
Καθως πολλοί εκτιμούν ότι η πίστα της Σαγκάης το προσεχές τριήμερο (21-23 Μαρτίου) δεν ταιριάζει στη Ferrari, όπως δεν ταίριαξε και πέρσι, η Scuderia στρέφει την προσοχή της στον αμέσως επόμενο αγώνα, 3ο της χρονιάς, στη Ιαπωνία στις 4-6 Απριλίου.
Εκεί θα έχουμε την πρώτη πλήρη εικόνα της απόδοσης των μονοθεσίων, διότι η Σουζούκα είναι το πρώτο σιρκουί της χρονιάς που προσφέρει σαφείς και σφαιρικές ενδείξεις. Συνεπώς, το κρισιμότερο τεστ για την ιταλική ομάδα θα είναι το ιαπωνικό.
Βασέρ: “Δεν ήταν η αληθινή εικόνα της Ferrari στην Αυστραλία”
Στο μεταξύ, ο διευθυντής της ομάδας, Φρεντ Βασέρ, εκτιμά ότι ο αγώνας της Κίνας αυτό το τριήμερο θα προσφέρει μια πιο σαφή ένδειξη της δυναμικής της SF-25. Η χάραξη της πίστας είναι πολύ διαφορετική από της Αυστραλίας, η άσφαλτος είναι καινούρια, οι θερμοκρασίες αλλιώτικες (18-24° Κελσίου), και τα ελαστικά (C2, C3, C4) το ίδιο.
Οι συνθήκες στην Αυστραλία, πιστεύει ο Βασέρ, “δεν ήταν καθόλου αντιπροσωπευτικές. Είναι πολύ πιο ενδεικτικό αν δούμε τι κάναμε στις ελεύθερες δοκιμές και μέχρι το Q2, παρά στον αγώνα.
Ακόμα και βλέποντας τους χρόνους του Φερστάπεν, μπορείτε να δείτε διακυμάνσεις ακόμα και ενός δευτερολέπτου. Αυτό συνέβαινε διότι από τη στιγμή που θα υπερθερμάνεις τα ελαστικά υπάρχει κατακόρυφη πτώση της απόδοσης, διαφορετικά προσπαθείς να τα προστατεύσεις.
Νομίζω ότι η αληθινή εικόνα είναι αυτή που είδαμε την Παρασκευή και το Σάββατο, αν και ακόμα και τότε η McLaren ήταν ένα βήμα μπροστά”, πρόσθεσε ο διοικητής της Scuderia.
O διευθυντής της Scuderia Ferrari, Φρεντ Βασέρ
SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Γάλλος συνέχισε λέγοντας πως βλέπει την SF-25 σαν το αποδοτικό, καλά ισορροπημένο μονοθέσιο που ήταν ήπιο προς τα ελαστικά του στις ελεύθερες δοκιμές της Μελβούρνης – και απλώς οι αλλαγές στις ρυθμίσεις μετέπειτα το πήγαν προς τη λάθος κατεύθυνση.
“Την Παρασκευή ήμασταν σε καλή κατάσταση και σε θέση ισχύος. Πασχίσαμε περισσότερο στο Q3, ενώ στο Q2 ήμασταν στα δέκατα από τις McLaren και τον Φερστάπεν. Νομίζω πως χάσαμε λίγη από την ταχύτητά μας στο Q3, και η Κυριακή έκρυβε ακόμα περισσότερες παγίδες. Σίγουρα αυτή δεν είναι η αληθινή εικόνα της σεζόν.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι στο τέλος της περσινής χρονιάς η McLaren, η Red Bull, η Mercedes και εμεί κερδίζαμε όλοι αγώνες με μεγάλες διαφορές. Η Mercedes ‘πετούσε’ στο λας Βέγκας, εμείς κερδίσαμε στο Μεξικό και στο Όστιν – η κατάσταση άλλαζε από το ένα τριήμερο στο άλλο.
Η μάχη ήταν πολύ κλειστή και αν δεν προετοιμαστείς σωστά για την σωστή προσαρμογή του αυτοκινήτου στα ελαστικά και στις θερμοκρασίες της πίστας, μπορεί να βρεθείς εντελώς έξω από το ‘παράθυρο’ απόδοσης. Το επόμενο τριήμερο θα είναι διαφορετικό.
Πιστεύω πως το τριήμερο [στην Αυστραλία] ήταν ακραίο για πολλούς λόγους: δεν είναι μια μόνιμη πίστα και τα επίπεδα πρόσφυσης αλλάζουν απότομα, και οι συνθήκες στον αγώνα ήταν δύσκολες. Είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα τριήμερα για να διαχειριστείς.
Δεν ήταν ακριβώς ένα σοκ, αλλά δεν ήταν ούτε το σωστό τριήμερο για εμάς. Ας εστιάσουμε στο επόμενο – πρέπει να μάθουμε από αυτό, διότι κάναμε λάθη.
Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε στην πίστα τόσο γρήγορα, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από το Αυστραλιανό GP, διότι ο αγώνας της Σαγκάης μας δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα άμεσα.
Η κινεζική πίστα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το Άλμπερτ Παρκ και αυτός ο αγώνας, με το πρώτο Sprint της χρονιάς, προσφέρει περισσότερους βαθμούς”, κατέληξε ο Φρεντ Βασέρ.