FORMULA 1

Γιατί η Red Bull "επέλεξε" στον Καναδά το βαρύ πρόστιμο και την ποινή στον Πέρεζ ενόψει του GP της Βαρκελώνης

Red Bull Content Pool
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 07: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 07, 2024 in Montreal, Quebec. RED BULL CONTENT POOL

Ο Σέρτζιο Πέρεζ και η Red Bull Racing τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 25.000 ευρώ, και επίσης με ποινή 3 θέσεων για τον επόμενο αγώνα της Formula 1, το GP Ισπανίας, διότι ο Μεξικανός επέστρεψε στην πίστα με εκτεταμένη ζημιά στο μονοθέσιό του μετά το ατύχημά του στο GP του Καναδά.

Στον 53ο γύρο -από τους 70- του χθεσινού (9/06) αγώνα του Μόντρεαλ ο 34χρονος πάτησε ένα υγρό σημείο της ασφάλτου στη στροφή 6 με τα σλικς ελαστικά που είχε βάλει στο δεύτερο πιτ-στοπ του, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να προσκρούσει στη μπαριέρα με την ουρά της Red Bull RB20.

Η ζημιά που προκλήθηκε στο αυτοκίνητό του ήταν εκτεταμένη, αλλά η ομάδα του ζήτησε να συνεχίσει και να επιστρέψει την RB20 πίσω στα πιτς. Κάνοντάς το, ο Πέρεζ σκόρπισε συντρίμμια σε περισσότερο από το μισό μήκος της πίστας - θέτοντας τους άλλους οδηγούς σε κίνδυνο.

Οι αγωνοδίκες εξέτασαν το συμβάν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτέλεσε παραβίαση των κανονισμών περί της κίνησης του μονοθεσίου στην πίστα με ασφάλεια. Έτσι, επέβαλλαν στον Μεξικανό τις προβλεπόμενες ποινές, που είναι η απώλεια τριών θέσεων στην εκκίνηση του επόμενου αγώνα -του GP Ισπανίας στις 21-23 Ιουνίου- και στην ομάδα βαρύ πρόστιμο, ύψους 25.000 ευρώ.

Red Bull Content Pool
Ο Σέρτζιο Πέρεζ με τη Red Bull RB20 μάχεται με τον Εστεμπάν Οκόν της Alpine στη διάρκεια του GP Καναδά 2024 RED BULL CONTENT POOL


Στην ακροαματική διαδικασία η Red Bull παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον Πέρεζ να επαναφέρει το αυτοκίνητο στα πιτς, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του οχήματος ασφαλείας στην πίστα - κάτι που θα απειλούσε τις ελπίδες της RBR για τη νίκη του Μαξ Φερστάπεν.

Ο Ολλανδός σε εκείνο το χρονικό σημείο ήταν επικεφαλής του αγώνα με σεβαστή διαφορά 5 δευτερολέπτων από τον Λάντο Νόρις της McLaren, και η είσοδος του οχήματος ασφαλείας (αν ο Πέρεζ εγκατέλειπε το μονοθέσιό του στο σημείο του ατυχήματος- θα εκμηδένιζε τη διαφορά αυτή.

Οι αγωνοδίκες ανέφεραν ότι οδηγώντας με την εκτεταμένη ζημιά της RB20, ο Πέρεζ “έχασε μεγάλη ποσότητα από κομμάτια ανθρακονημάτων επιστρέφοντας στα πιτς. Η ομάδα επιβεβαίωσε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι ο οδηγός δέχθηκε τη συμβουλή να φέρει το αυτοκίνητο πίσω στα πιτς, διότι προσπαθούσαν να αποφύγουν μια συνθήκη οχήματος ασφαλείας”.

Για τους παραπάνω λόγους τιμωρήθηκε και ο οδηγός και η RBR, και αυτό ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” για ένα από τα χειρότερα αγωνιστικά τριήμερα του Μεξικανού - καθώς το Σάββατο αποκλείστηκε από το Q1, εκκίνησε τον αγώνα 16ος και πριν από το ατύχημα δεν είχε καταφέρει να ανέβει πάνω από την 13η θέση.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΚΑΝΑΔΑ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ RED BULL FIA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ