Ο Γάλλος διοικητής της Scuderia προσπάθησε να κρατήσει θετική την ψυχολογία στο Μαρανέλο μετά το σοκ του διπλού αποκλεισμού των δύο Ferrari SF-25 στο τέλος του GP Κίνας, και έπειτα από δύο GP στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν που η απόδοση του cavallino ήταν απρόσμενα φτωχή.
Και τους δύο πρώτους αγώνες κέρδισε η McLaren, με τον Λάντο Νόρις στην Αυστραλία και με τον Όσκαρ Πιάστρι στην Κίνα, αλλά παρότι η MCL39 είναι ξεκάθαρα το ταχύτερο μονοθέσιο -σε έναν γύρο και σε ρυθμό αγώνα- αυτή τη στιγμή, ο Βασέρ λέει ότι δεν είναι ανίκητο.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος συνέκρινε τη φετινή κυριαρχία της McLaren με την περσινή της Red Bull, η οποία στην εξέλιξη της σεζόν άρχισε να φθίνει – ώσπου εξαφανίστηκε.
“Κέρδισε [η Red Bull] τους δύο πρώτους αγώνες της [περσινής] χρονιάς και τότε μου έγινε η ερώτηση αν θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα από τον Ιούνιο”, είπε ο Βασέρ. “Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η McLaren είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει πολύ καλό ρυθμό αγώνα, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του πρωταθλήματος”.
Ο διευθυντής της Scuderia Ferrari Φρεντ Βασέρ με τον Λιούις Χάμιλτον πριν την εκκίνηση του GP Κίνας
Eric Alonso / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Σχετικά με την υστέρηση 61 βαθμών που έχει ήδη η Ferrari από τη McLaren στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, έπειτα από μόλις 2 GP και 1 Sprint, ο Γάλλος τόνισε: “Στο Sprint της Κίνας το 2024 ο Μαξ εκκίνησε από την 6η θέση και κέρδισε με διαφορά 16 δευτερολέπτων. Game over.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν, εμείς βελτιωθήκαμε και στο τέλος της χρονιάς έμειναν χωρίς αμφιβολία ένα βήμα πίσω μας. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να αφοσιωθούμε στους εαυτούς μας.
Υπήρξαν θετικά αυτό το τριήμερο [στη Σαγκάη]. Η νίκη του Λιούις [Χάμιλτον], ο ρυθμός αγώνα του Σαρλ [Λεκλέρ]. Αλλά είχαμε και προβλήματα, όπως εκείνα του Χάμιλτον στις κατατακτήριες και ο ρυθμός αγώνα του. Είμαστε ακόμα στο όριο σχετικά με την άντληση της απόδοσης του αυτοκινήτου και της ομάδας”, πρόσθεσε ο Βασέρ.
Στις αρχές της σεζόν, η Ferrari άφησε να εννοηθεί ότι θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα των πρώτων 5 ή 6 φετινών GP πριν αποφασίσει αν θα συνεχίσει να ασχολείται με τη φετινή SF-25 ή αν θα αφοσιωθεί πλήρως στο ολοκαίνουριο, εν λευκών σχεδιασμένο (βάσει των νέων κανονισμών) μονοθέσιο του 2026.
Τα αποτελέσματα στην Αυστραλία και στην Κίνα επίσπευσαν, άραγε, τη διαδικασία; “Αν είχαμε αντλήσει τα συμπεράσματά μας μετά το FP2 της Μελβούρνης θα ήμασταν αισιόδοξοι. Το ίδιο και μετά το Sprint της Κίνας. Λίγες ώρες μετά, πασχίζαμε. Δεν πιστεύω ότι έχουμε πάρει το μέγιστο από το αυτοκίνητο ακόμα”, κατέληξε ο Γάλλος διοικητής της Scuderia.
Πού εντοπίζονται τα προβλήματα της SF-25
Θυμίζουμε ότι μετά το απογοητευτικό για τη Scuderia GP της Μελβούρνης ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Λοΐκ Σερά, δεν ταξίδεψε στην Κίνα αλλά επέστρεψε στο Μαρανέλο για να προσπαθήσει να βρει λύσεις για τα αρχικά φετινά προβλήματα της SF-25. Δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο αν το ταξίδι αυτό ήταν προγραμματισμένο εκ των προτέρων, ή όχι.
Το βασικό μέλημα του Σερά είναι να διευρύνει το ‘παράθυρο’ απόδοσης της SF-25, δηλαδή τη δυνατότητα να βγάζει στην επιφάνεια την δεδομένη ταχύτητά της σε μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων, με βαρύ φορτίο καυσίμου, με τις διαφορετικές γόμες και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Είναι πολύ λεπτή η γραμμή στην οποία ισορροπούν τα σύγχρονα μονοθέσια του ground effect. Τόσο λεπτή που όντως ένα μονοθέσιο μπορεί να κερδίζει τον αγώνα Sprint, και λίγες ώρες αργότερα να μην είναι πουθενά ούτε στον έναν γύρο των δοκιμών κατάταξης ούτε σε ρυθμό κανονικού αγώνα.
Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτό, ίσως μπορεί κανείς να τις βρει στην ανάγκη της Ferrari –καθώς και των άλλων ομάδων- να ρυθμίζει το μονοθέσιο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο ύψος από το έδαφος (για να δουλεύει καλύτερα το ground effect) σε συνδυασμό με την ανάγκη να είναι πολύ σκληρή η ρύθμιση της ανάρτησης για να μην επηρεάζεται πολύ η απόσταση από το έδαφος και συνεπώς η αεροδυναμική λειτουργία.
Ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari SF-25 στο GP Κίνας 2025
Xavi Bonilla / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Οι Ιταλοί γράφουν ότι οι πολύ ισχυρές πιέσεις που ασκούνται υπό τη συνθήκη αυτή σε κάποια από τα μηχανικά μέρη της SF-25 ενδεχομένως να έχουν αναγκάσει τη Scuderia να μαλακώσει λίγο την πίσω ανάρτηση, και κατά συνέπεια να κάνουν το μονοθέσιο πιο ευάλωτο στα αυξημένα επίπεδα φορτίου καυσίμου.
Με άλλα λόγια, ο Χάμιλτον ήταν γρήγορος στο Sprint που το φορτίο καυσίμου επέτρεπε στη Ferrari να έχει το ενδεδειγμένο ύψος από το έδαφος, αλλά όχι στον αγώνα της Σαγκάης όπου το βαρύ φορτίο καυσίμου επέφερε τη συχνή επαφή του δαπέδου από το έδαφος – όπως αποκαλύφθηκε από τη φθορά του ξύλινου τμήματος του δαπέδου που οδήγησε στον αποκλεισμό του Βρετανού από το GP της Κίνας.
Πώς, όμως, εξηγείται και η έλλειψη ταχύτητας της SF-25 στον έναν γύρο των δοκιμών κατάταξης του GP; Όπου το φορτίο καυσίμων είναι μικρό και συνεπώς πολύ ελαφρύ;
Η απάντηση βρίσκεται στο ότι, βάσει των κανονισμών του παρκ-φερμέ, η Scuderia είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ύψος του μονοθεσίου από το έδαφος (προκειμένου να ελέγξει το βαρύ φορτίο καυσίμου του αγώνα) πριν από τις δοκιμές κατάταξης. Διότι μετά τις κατατακτήριες το μονοθέσιο μπαίνει σε καθεστώς παρκ-φερμέ και δεν επιτρέπονται αλλαγές στις ρυθμίσεις.
Από τη μία η Ferrari πρέπει να έχει χαμηλό ύψος του δαπέδου από το έδαφος για να πετύχει την σωστή αεροδυναμική απόδοση της SF-25. Από την άλλη, το βαρύ φορτίο καυσίμου φέρνει την τριβή του δαπέδου στην άσφαλτο (λόγω της ανάγκης της Ferrari να μαλακώνει λίγο ανάρτηση) και συνεπώς την ανάγκη ανύψωσης του δαπέδου υπό το ρίσκο του αποκλεισμού λόγω υπερβολικής φθοράς του ξύλινου τμήματος του δαπέδου – που εντέλει επήλθε στην Κίνα.
Ο τεχνικός διευθυντής της Scuderia Λοΐκ Σερά (κέντρο) με τον αναπληρωτή διευθυντή Ζερόμ ντ' Αμπρόζιο και τον Λιούις Χάμιλτον
SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Βλέπουμε, λοιπόν, τις “Συμπληγάδες” στις οποίες βρίσκεται το τεχνικό τμήμα του Μαρανέλο, και πόσο το αδιέξοδο αυτό περιορίζει το ‘παράθυρο’ ρυθμίσεων της SF-25 – που προσπαθεί να διευρύνει αυτό το καιρό ο Λοΐκ Σερά με την πρώτη αναβάθμιση του φετινού cavallino.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν τα παραπάνω προκύπτουν από έμφυτα ελαττώματα της SF-25, π.χ. λόγω του περάσματος της εμπρός ανάρτησης σε γεωμετρία pull-rod, και αν συνεπώς απαιτεί δομικές αλλαγές ή απλές τροποποιήσεις.
Αν απαιτεί δομικές αλλαγές, και δεν λυθούν τα προβλήματα με την πρώτη μεγάλη αναβάθμιση της SF-25, ίσως το πέρασμα στο 2026 να μην αργήσει να έρθει για τη Scuderia.