FORMULA 1

H Haas F1 έτοιμη να ανακοινώσει τον Μπέρμαν και η RB τον Λόσον για το 2025

Andrea Catalini / Scuderia Ferrari Press Office
Όλιβερ Μπέρμαν, GP Σαουδικής Αραβίας 2024 ANDREA CATALINI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Όλα πλέον δείχνουν ότι ο Όλι Μπέρμαν της ακαδημίας της Ferrari θα βρίσκεται σε ένα εκ των δύο κόκπιτ της Haas στο επόμενο πρωτάθλημα της Formula 1, την ώρα που ο υπεύθυνος των Ακαδημιών της Red Bull Χέλμουτ Μάρκο άφησε σαφείς ενδείξεις ότι ο Λίαμ Λόσον θα πάρει τη θέση του Ντάνιελ Ρικιάρντο στην ομάδα Visa CashApp RB.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ανακοίνωση της Haas για τον Μπέρμαν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του GP Βρετανίας. Εξάλλου, αν επιβεβαιωθεί, ο 19χρονος οδηγός θα είναι ο τέταρτος Άγγλος οδηγός στη F1 μαζί με τους Λιούις Χάμιλτον, Λάντο Νόρις και Τζορτζ Ράσελ.

Ο Μπέρμαν αναμένεται εδώ και πολύ καιρό να είναι ο οδηγός που θα πάρει τη θέση του Νίκο Χούλκενμπεργκ στη Haas F1 το 2025. Προς τον στόχο αυτό πίεζε η ίδια η Ferrari, προκειμένου να προσφέρει την ευκαιρία στον 19χρονο οδηγό της να ανελιχθεί.

Και για τη Haas δεν είναι μια καθόλου κακή επιλογή, καθώς ο νεαρός Άγγλος τα κατάφερε εντυπωσιακά καλά στο φετινό GP Σαουδικής Αραβίας -τερμάτισε στην 7η θέση και ήταν αλάνθαστος- όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει στο κόκπιτ της Ferrari τον Κάρλος Σάινθ, καθώς ο Ισπανός μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο για εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

Επιπλέον, η Haas F1 έχει πλούσια δεδομένα για το ταλέντο και τις ικανότητες του Μπέρμαν -παρότι ο Βρετανός δεν γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία φέτος στη Formula 2- καθώς ο 19χρονος έχει λάβει μέρος πέρσι και φέτος σε αρκετές ελεύθερες δοκιμές των GP με την ομάδα.

Μια από τις ενδείξεις, εξάλλου, ότι ο Μπέρμαν είναι ο “εκλεκτός” του διευθυντή της Haas F1 Αγιάο Κομάτσου, είναι ότι συνολικά θα λάβει μέρος φέτος σε 6 αγωνιστικά τριήμερα της Formula 1 στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές με το μονοθέσιο της αμερικανικής ομάδας. Έχει ήδη συμμετάσχει στο FP1 των GP της Εμίλια Ρομάνια και της Ισπανίας.

Ο Άγγλος -πρώην πρωταθλητής της F4- είναι ένας εκ των τριών εφεδρικών οδηγών της Scuderia Ferrari, μαζί με τον Ρώσο Ρόμπερτ Σβάρτσμαν και τον αρκετά έμπειρο Ιταλό Αντόνιο Τζιοβινάτσι. Θυμίζουμε ότι μία από τις δύο θέσεις της Haas για το 2025 άνοιξε όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Νίκο Χούλκενμπεργκ στη Sauber/Audi το 2025, ενώ και η θέση του Κέβιν Μάγκνουσεν δείχνει επισφαλής.

Έχω απόλυτη πίστη σε εκείνον, μετά τον τρόπο που χειρίστηκε τις δοκιμές στο Μεξικό και στο Άμπου Ντάμπι μαζί μας, όπως και [τον αγώνα] της Σαουδικής Αραβίας με τη Ferrari” είπε πρόσφατα ο Κομάτσου για τον Μπέρμαν. “Κάθε φορά που είχε μια νέα πρόκληση, ανέβηκε επίπεδο και τη διαχειρίστηκε με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο”, πρόσθεσε.

Rudy Carezzevoli / Getty Images / Red Bull Content Pool
Ο Λίαμ Λόσον είναι φέτος εφεδρικός οδηγός τόσο της RB όσο και της Red Bull Racing RUDY CAREZZEVOLI / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL

Ο Λόσον κοντά στην RB
Ακριβώς όπως ήταν ο Μπέρμαν εντυπωσιακός με τη Ferrari φέτος στη Τζέντα, έτσι ήταν και ο Λίαμ Λόσον πέρσι αντικαθιστώντας τον Ντάνιελ Ρικιάρντο στο κόκπιτ της Alpha Tauri στους 5 αγώνες που έχασε ο Αυστραλός μετά τον τραυματισμό του στις ελεύθερες δοκιμές του GP Αυστρίας 2024.

Και τώρα, μετά την απόφαση της Red Bull Racing να ανανεώσει για άλλα δύο χρόνια το συμβόλαιο του Σέρτζιο Πέρεζ δίπλα στον Μαξ Φερστάπεν, o 22χρονος Νεοζηλανδός οδηγός της Red Bull φαντάζει πλέον ως το φαβορί για τη θέση της RB δίπλα στον Γιούκι Τσουνόντα το 2025.

Το έκανε -παραπάνω από- σαφές, εξηγώντας πώς έχουν τα πράγματα σχετικά με τους οδηγούς της Red Bull, ο υπεύθυνος της Ακαδημίας της αυστριακής ομάδας, Χέλμουτ Μάρκο: “Οι μέτοχοι το έχουν ξεκαθαρίσει ότι η RB είναι μια δευτερεύουσα’ (junior) ομάδα, και πρέπει να δρούμε ανάλογα”, είπε ο Μάρκο μιλώντας στην εφημερίδα Kleine Zeitung.

Και συνέχισε λέγοντας πως ο στόχος για τον Ρικιάρντο “ήταν να προκριθεί στη Red Bull με εξέχουσες επιδόσεις, αλλά αυτή η θέση τώρα ανήκει στον Σέρτζιο Πέρεζ. Αυτό το πλάνο δεν πρόκειται πλέον να συμβεί, και σύντομα θα πρέπει να τοποθετήσουμε έναν νεαρό οδηγό. Αυτός θα είναι ο Λίαμ Λόσον”.

Ο Ρικιάρντο είχε την υποστήριξη του διευθυντή της Red Bull Racing Κρίστιαν Χόρνερ για να τη θέση της Alpha Tauri/RB πέρσι και φέτος, αλλά σπανίως αυτό τον τελευταίο χρόνο απέδιδε αρκετά εντυπωσιακά για να εξασφαλίσει τη θέση του Πέρεζ στη “μεγάλη” ομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο Λόσον φέρεται να είχε κάνει σαφές ότι θα αναζητούσε αλλού την τύχη του αν δεν του εξασφάλιζε μια αγωνιστική θέση για το 2025 η Red Bull.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 HAAS VISA RB ΟΛΙΒΕΡ ΜΠΕΡΜΑΝ ΛΙΑΜ ΛΟΣΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ