FORMULA 1

Η εξήγηση των νέων για "Σούμι"

Η εξήγηση των νέων για "Σούμι"

Ως ένα σπουδαίο βήμα για την υγεία του Μίκαελ Σουμάχερ χαρακτήρισε την τελευταία ανακοίνωση ο γιατρός Γκάρι Χάρτστιν. Διαβάστε αναλυτικά.

Τα νέα για την εξέλιξη της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ δημιούργησαν χαμόγελα, συναισθήματα αισιοδοξίας για την τύχη του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1.

Ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούν με απόλυτη προσήλωση την πορεία της υγείας του είναι και ο καθηγητής Γκάρι Χάρτστιν.

Ο πρώην επικεφαλής γιατρός της Φόρμουλα 1 εξηγεί μέσω του blog του το κάθε βήμα που ακολουθείται στη νοσηλεία του Σουμάχερ, μόνο μετά από κάθε επίσημη ανακοίνωση από τους γιατρούς ή τη μάνατζερ του "Σούμι", Σαμπίνε Κεμ.

Το ίδιο έκανε μόλις διάβασε την ανακοίνωση της Κεμ και προσπάθησε να εξηγήσει σε όλους μας τι σημαίνουν τα ιατρικά λόγια.

Ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του:

"...Θέλω να επαναλάβω, γιατί είναι απόλυτα σημαντικό να καταλάβετε τι θα ακολουθήσει πως ενώ η "αφύπνιση" και η "ανάκτηση των αισθήσεων" είναι (ιατρικά) το ίδιο, όταν ο εγκέφαλος είναι πληγωμένος, οι δύο έννοιες διαφέρουν.

Υποθέτοντας πως οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν είναι σωστά μεταφρασμένοι (η Σαμπίνε είναι επαγγελματίας και δεν θα έκανε λάθος) η αφύπνιση αναφέρεται τουλάχιστον στην εμφάνιση του να είναι κανείς... ξύπνιος. Βασικά αυτό σημαίνει πως τα μάτια του είναι ανοιχτά. Όπως έχω αναφέρει παλιότερα, το άνοιγμα των ματιών μπορεί να είναι ακόμα και κυκλικό, ακολουθώντας αυτό που μοιάζει με έναν κύκλο που εναλλάσσονται ο ύπνος με το ξύπνημα (αν και όχι συγχρονισμένα με τις πραγματικές ώρες ύπνου τη μέρα και τη νύχτα).

Αφύπνιση ΔΙΧΩΣ ανάκτηση των αισθήσεων είναι ο ορισμός της κατάστασης "φυτού". Τα μάτια είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση του περιβάλλοντος. Αν η Σαμπίνε έλεγε "μονάχα" πως ο Μίκαελ έδειχνε σημάδια αφύπνισης, θα σήμαινε πως δεν θα βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Αυτό είναι ακόμα καλύτερο από ένα επίμονο κώμα, όχι μόνο για τη ζωή του, αλλά και για τις ευκαιρίες νευρολογικής βελτίωσης.

Αλλά η Σαμπίνε μας είπε επίσης πως ο Μίκαελ δείχνει σημάδια πως ανακτά τις αισθήσεις του. Θεέ μου, ο εγκέφαλος είναι ένα σπουδαίο όργανο. Ο Μίκαελ είναι αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Με τι μοιάζει αυτό; Αποτελείται από επεισόδια καθαρής αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και/ή ξεκάθαρα σημάδια κατανόησης της κατάστασης που βρίσκεται ο ίδιος, αν και αυτά τα σημάδια δεν είναι συνεχόμενα.

Για παράδειγμα αν ο Μίκαελ χαμογελάει όταν ένας κοντινός άνθρωπος του μιλήσει ή να ακολουθήσει τους παρόντες με τα μάτια του. Ή αν προσπαθήσει να επικοινωνήσει ή αν υπακούσει σε ορισμένες εντολές. Όλα αυτά τα σημάδια ανάμεσα στο "μέσα" και στο "έξω". Αυτή είναι μια ελάχιστη κατάσταση πως έχει τις αισθήσεις του. Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα.

Γιατί; Για αυτό που σημαίνει για όλους, για τον ίδιο τον Μίκαελ, τους δικούς του ανθρώπους και τους θαυμαστές του. Σημαίνει πως ο Μίκαελ μπορεί να δει, να ακούσει και να νιώσει την αγάπη των γύρω του για εκείνον. Πως βρίσκεται ΕΔΩ.

Σημαίνει πως οι ελπίδες για τη ζωή του έχουν βελτιωθεί σημαντικά ΠΟΛΥ. Τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό είναι πως ανοίγει ένα παράθυρο για μεγαλύτερη βελτίωση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρίσκεται "σε επαφή" με το περιβάλλον και να δείξει βελτίωση στην ποιότητα της αλληλεπίδρασης. Πόσο θαυμάσια θετικό!

Αυτό σημαίνει αποκατάσταση, αρκετός χρόνος αποκατάστασης. Ο Μίκαελ είναι συνηθισμένος στο να δουλεύει σκληρά. Το να κάνει αυτό τον εγκέφαλο να μάθει νέους τρόπους για να κάνει ορισμένα πράγματα, ρυθμίζοντας τον, αναγκάζοντας τον εγκέφαλο να δέχεται πληροφορίες, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τη φυσική κατάσταση. Όλα είναι πολύ συναρπαστικά. Όλα είναι καλά".

Μη με παρεξηγείτε, αυτό είναι σημαντικό βήμα, δεν θέλουμε ο Μίκαελ να μείνει έτσι. Αλλά αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα".

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ