FORMULA 1

Η Ferrari διόρθωσε για τη Βουδαπέστη την αστοχία στην αναβάθμιση της SF-24

Antonin Vincent / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari SF-24 στο GP Αυστρίας 2024 ANTONIN VINCENT / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Μετά τη νίκη της στο Μονακό, η Scuderia παρουσίασε στο GP της Βαρκελώνης πριν από έναν μήνα το εκτενώς ανασχεδιασμένο δάπεδο της SF-24, αλλά -παρότι ήταν πιο αεροδυναμικά αποδοτικό- αυτό ξύπνησε ξανά τα προβλήματα αναπηδήσεων.

Η ιταλική ομάδα αποζητούσε, με την αναβάθμιση της Βαρκελώνης, να βρει την άντωση που της λείπει στις πολύ γρήγορες στροφές. Αυτό ήταν κρίσιμο για την απόδοση του cavallino σε όλες τις πίστες μετά το Μονακό, και κυρίως στη Βαρκελώνη και στο Σίλβερστοουν που διαθέτουν πληθώρα από γρήγορες στροφές.

Όμως, παρότι στο εργοστάσιο το νέο δάπεδο αποδείκνυε ότι προσέφερε στην SF-24 αρκετά περισσότερους βαθμούς άντωσης, στην πίστα επανέφερε έναν “εφιάλτη” της πρώτης σεζόν αυτών των μονοθεσίων του ground effect: τις αναπηδήσεις (porpoising).

Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο (κόστιζε περίπου 20 βαθμούς άντωσης στις γρήγορες στροφές), είχε τόσο αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του μονοθεσίου και άφηνε τους οδηγούς -ειδικά τον Σαρλ Λεκλέρ- αβέβαιους για την αποδοτικότητά του, που η Scuderia αναγκάστηκε για το GP του Σίλβερστοουν να γυρίσει πίσω στο δάπεδο που εισήγαγε με το πακέτο αναβάθμισης στον αγώνα της Ίμολα, πριν από εκείνον της Βαρκελώνης.

Το διάλειμμα των δέκα ημερών από τον αγώνα της Βρετανίας μέχρι το GP Ουγγαρίας του προσεχούς τριημέρου (19-21 Ιουλίου) επέτρεψε, ωστόσο, στη Scuderia να ανασχεδιάσει το δάπεδο που εισήγαγε στη Βαρκελώνη για να λύσει το πρόβλημα των αναπηδήσεων.

Xavi Bonilla / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Κάρλος Σάινθ με τη Ferrari SF-24 στο GP Βρετανίας 2024 XAVI BONILLA / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Η αποδοτικότητα του ανασχεδιασμού αυτού θα φανεί περισσότερο στο GP Βελγίου του επόμενου τριημέρου (26-28 Ιουλίου), καθότι η πίστα του Σπα έχει πολλές πολύ γρήγορες στροφές - σε αντίθεση με το πολύ αργό και τεχνικό Χανγκαρόρινγκ.

Το κενό μίας εβδομάδας πριν την Ουγγαρία μας επέτρεψε να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα των τριών τελευταίων αγώνων με λεπτομέρεια” είπε ο διευθυντής της Scuderia, Φρεντ Βασέρ. “Βρήκαμε ότι η τελευταία μας αεροδυναμική αναβάθμιση έφερε όλα τα οφέλη που περιμέναμε, από την άποψη των βαθμών αεροδυναμικής απόδοσης.

Αλλά είχε και παράπλευρα φαινόμενα, που έκαναν το αυτοκίνητο πιο δύσκολο στην οδήγηση. Δουλέψαμε σκληρά στο εργοστάσιο για να φέρουμε μια περαιτέρω αναβάθμιση του δαπέδου στη Βουδαπέστη. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αγωνιστούμε στην κορυφή με το αεροδυναμικό σύνολο που φέρνουμε στο Χανγκαρόρινγκ”, πρόσθεσε ο Γάλλος.

Eric Alonso / DPPI / Scuderia Ferrari Press Office
Ο διευθυντής της Scuderia Ferrari Φρεντ Βασέρ στη συνέντευξη Τύπου του GP Ισπανίας 2024 ERIC ALONSO / DPPI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Ο Βασέρ είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι τα προβλήματα της SF-24 δεν είναι θεμελιώδη, αλλά σχετίζονται με την αεροδυναμική. Πριν από λίγες ημέρες είχε εξηγήσει: “Αλλάξαμε όλα τα αεροδυναμικά εξαρτήματα, και οι αναπηδήσεις εμφανίστηκαν στην Ισπανία.

Για να τις φτιάξεις, έχεις άπειρες λύσεις. Έχεις λύσεις που κάνουν συμβιβασμούς στην απόδοση, και λύσεις που δεν κάνουν συμβιβασμούς στην απόδοση. Εξελίσσεις ένα νέο [αεροδυναμικό] σύνολο. Νομίζω ότι εδώ είναι που βρισκόμαστε τώρα.

Ο συσχετισμός [των δεδομένων από το εργοστάσιο με τα δεδομένα από την πίστα] είναι εντάξει, ο συσχετισμός της άντωσης είναι ok. Αλλά όταν εμφανίζονται οι αναπηδήσεις στην πίστα είναι δύσκολο να συγκρίνεις τα δεδομένα διότι δεν έχεις αναπηδήσεις στην αεροσήραγγα”.

Κατά συνέπεια, η επίλυση του θέματος των αναπηδήσεων που η Ferrari ελπίζει ότι έχει πετύχει με το νέο δάπεδο της Βουδαπέστης, θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει και τη βελτίωση της παραγωγής άντωσης από το δάπεδο που παρουσίασε στη Βαρκελώνη (και ανασχεδίασε τώρα ενόψει του Χανγκαρόρινγκ).

Βεβαίως, στην πίστα της Βουδαπέστης, όπου τα μονοθέσια έχουν ρυθμίσεις υψηλής άντωσης σχεδόν όσο στο Μονακό, η όποια υστέρηση της SF-24 στις στροφές υψηλής και πολύ υψηλής ταχύτητας θα είναι απούσα.

H Scuderia θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη μηχανική της πρόσφυση στις αργές στροφές και τη διαχείριση των ελαστικών που έδειξε στο Μονακό, για να καταφέρει να γυρίσει στη μάχη της κορυφής της Formula 1 μετά από τέσσερις αποκαρδιωτικούς, για εκείνη, αγώνες.

Αλλά στο Σπα η βέλτιστη άντωση, και η αεροδυναμική αποδοτικότητα ενός μονοθεσίου στις ευθείες και πολύ γρήγορες στροφές, είναι ύψιστης σημασίας, σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Scuderia.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 SCUDERIA FERRARI FERRARI SF-24 GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΦΡΕΝΤ ΒΑΣΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ