Η Ferrari έχει πλέον να “ανέβει ένα βουνό” για να γίνει πρωταθλήτρια της F1 2024

Μετά την ποινή 10 θέσεων στον Σαρλ Λεκλέρ για την εκκίνηση του GP του Άμπου Ντάμπι και την ταχύτητα της McLaren στο FP2, άλλα δύο εμπόδια βρίσκονται στο δρόμο της Scuderia αυτό το τριήμερο για τον στόχο της κατάκτησης του φετινού τίτλου κατασκευαστών της F1.
Ένα “βουνό” έχει πλέον να ανέβει η Ferrari αυτό το τριήμερο για να κατακτήσει το πρώτο της παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών της Formula 1 μετά το 2008. Στο πρόβλημα της αλλαγής της μπαταρίας του Σαρλ Λεκλέρ, που του επέφερε ποινή 10 θέσεων στην εκκίνηση, ήρθε να προστεθεί και η ταχύτητα της McLaren στη 2η περίοδο ελεύθερων δοκιμών.
Η McLaren MCL38 έκανε το 1-2 στην προσμοίωση δοκιμών κατάταξης με τη μαλακή γόμα στο FP2, με τους Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι, αλλά στο τέλος των δοκιμών αυτών ήταν και εντυπωσιακός ο ρυθμός αγώνα του Αυστραλού στις συστοιχίες γύρων με βαρύ φορτίο καυσίμων και τη μέση γόμα.
Και μετά από αυτά, έγιναν γνωστά και δύο ακόμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Scuderia αυτό το τριήμερο. Το πρώτο είναι ότι ο Σαρλ Λεκλέρ -σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Ζαν Αλεζί στο γαλλικό Canal+- υποφέρει από τις επιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης που υπέστη τις προηγούμενες μέρες – γεγονός που αναμφίβολα επηρεάζει την απόδοσή του.
Το δεύτερο πρόβλημα που αποκαλύφθηκε είναι ότι η ιταλική ομάδα δεν έχει τίποτα να κερδίσει το υπόλοιπο διήμερο από το νέο δάπεδο της SF-24, το οποίο εμφάνισε για πρώτη φορά στο Λας Βέγκας και χρησιμοποίησε στο προηγούμενο GP, στο Κατάρ.
Το δάπεδο είναι η πιο σημαντική αεροδυναμική συσκευή των μονοθεσίων από το 2022, και η Ferrari ανέφερε στο Λας Βέγκας ότι το συγκεκριμένο είναι απλά πειραματικό – με σκοπό η Scuderia να συγκεντρώσει δεδομένα ώστε να λύσει για το 2025 ένα χρόνιο πρόβλημα των τελευταίων μονοθεσίων της.
Όμως, η απρόσμενη απόφαση της ομάδας να χρησιμοποιήσει το δάπεδο αυτό στο Κατάρ γέννησε υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο Άμπου Ντάμπι. Ώσπου, στις σημερινές ελεύθερες δοκιμές της Γιας Μαρίνα φάνηκε -στο μονοθέσιο που οδήγησε το πρωί ο Αρτούρ Λεκλέρ- ότι δεν προσφέρει κανένα ιδιαίτερο όφελος στη συγκεκριμένη πίστα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, έπειτα, ο ιταλικός Τύπος, το πειραματικό αυτό δάπεδο της Ferrari δοκιμάζεται για το 2025 με σκοπό να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης άντωσης του μονοθεσίου στις στροφές πολύ υψηλής ταχύτητας.
Η πίστα του Λοσάιλ στο Κατάρ είναι γεμάτη με τέτοιες στροφές, αλλά του Άμπου Ντάμπι έχει μόνο δύο -τις στροφές 5 και 12- και όλες οι υπόλοιπες είναι μέσης ή χαμηλής ταχύτητας. Κατά συνέπεια, σε αντίθεση με το Κατάρ, οι Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ -εκτός απροόπτου- θα αγωνιστούν με το παλαιότερο δάπεδο.
Τέλος, η πρώτη μέρα στη Γιας Μαρίνα άφησε τη Scuderia και με λίγη δουλειά ακόμα για την βέλτιστη ρύθμιση της SF-24. Η ισορροπία της είναι μεν καλή, όμως εμφάνισε μια δυστοκία στη θέρμανση των ελαστικών για τον έναν γύρο, ενώ πρέπει και να αποφορτιστεί η πίεση στον εμπρός άξονα για να ελεγχθεί και η φθορά της γόμας στη συστοιχία γύρων.
Συνεπώς, η ανάλυση των δεδομένων απόψε, μαζί με την καθιερωμένη νυχτερινή δουλειά στον προσομοιωτή του Μαρανέλο, πρέπει να βγάλει στην επιφάνεια την πλήρη δυναμική της SF-24 τόσο στον έναν γύρο όσο και στις συστοιχίες, προκειμένου η Scuderia να ανταγωνιστεί τη McLaren – που δείχνει παντοδύναμη.
“Ακόμα και χωρίς την ποινή [στον Λεκλέρ] νομίζω ότι στατιστικά [το πρωτάθλημα] έδειχνε δύσκολο” είπε στο τέλος της σημερινής ημέρας ο διευθυντής της Scuderia, Φρεντ Βασέρ.
“Μόνο μία φορά φέτος σκοράραμε 21 βαθμούς περισσότερους από τη McLaren. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν κάτι εύκολο. Είναι, φυσικά, πολύ πιο δύσκολο τώρα με την ποινή.
Όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ας αφοσιωθούμε στους εαυτούς μας για να πάρουμε το καλύτερο από ό,τι έχουμε σήμερα, να πετύχουμε τους μέγιστους βαθμούς, και θα δούμε πού θα είναι η McLaren στο τέλος”, πρόσθεσε ο Γάλλος.
Και κατέληξε εξηγώντας την ποινή στον Λεκλέρ για την αλλαγή μπαταρίας “δεν ήρθε ως έκπληξη, την παρατηρούσαμε για έναν-δύο αγώνες ήδη και ξέραμε ότι ήταν στο όριο.
Πήραμε την απόφαση να την αλλάξουμε στην αρχή του τριημέρου για να μην έχουμε κάποια εγκατάλειψη ή να χάσουμε μία περίοδο”.