FORMULA 1

Η McLaren σκέφτεται να δώσει το χρίσμα στον Νόρις -Μάρκο: "Ο Πιάστρι είναι πνευματικά δυνατότερος"

Zak Mauger / McLaren Media Centre
Pole man Lando Norris, McLaren MCL38, and Oscar Piastri, McLaren MCL38, arrive in Parc Ferme ZAK MAUGER / MCLAREN MEDIA CENTRE

Καθώς η McLaren MCL38 δείχνει πλέον να είναι σταθερά ταχύτερη της Red Bull RB20 σε κάθε σιρκουί της Formula 1, η αγγλική ομάδα θα εξετάσει μέσα στο καλοκαίρι αν πρέπει να δώσει την προτεραιότητα στον Λάντο Νόρις για τη -μακρινή, όπως φαντάζει προς το παρόν- πιθανότητα της διεκδίκησης του φετινού τίτλου από τον Μαξ Φερστάπεν.

Σκεπτόμενος με βάση αυτή την παράμετρο, στο GP Ουγγαρίας ο Νόρις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στερήθηκε 7 βαθμών στο πρωτάθλημα οδηγών όταν ακολούθησε τις επανειλλημένες εκλήσεις της McLaren να δώσει την πρώτη θέση του αγώνα στον Όσκαρ Πιάστρι.

Αυτή η κίνηση της McLaren απέδειξε την τακτική ισότητας που ακολουθεί για τους δύο οδηγούς της, καθώς η ίδια η ομάδα είχε στερήσει την πρωτοπορία του αγώνα από τον Πιάστρι καλώντας νωρίτερα τον Νόρις για το πρώτο του πιτ-στοπ. Αυτό επέτρεψε στον Άγγλο να κάνει το undercut στον νεαρό ομόλογό του, και να του πάρει την πρώτη θέση.

Παρότι στον αγώνα του Σπα ο Νόρις πλήρωσε το λάθος του στην πρώτη στροφή και τερμάτισε πίσω από τον Μαξ Φερστάπεν, ο Ολλανδός και ο Άγγλος τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση του αγώνα αντίστοιχα κι έτσι η διαφορά του Μαξ από τον Λάντο αυξήθηκε κατά λίγο, στους 78 βαθμούς (μετά και από τον αποκλεισμό του νικητή Τζορτζ Ράσελ στο Σπα).

LAT Images / McLaren Media Centre
Ο Λάντο Νόρις στο GP Βελγίου 2024 LAT IMAGES / MCLAREN MEDIA CENTRE

Δεδομένου ότι ο Πιάστρι (μόλις στη δεύτερη σεζόν του στη F1) είναι 100 βαθμούς πίσω από τον Φερστάπεν, και 32 πίσω από τον Νόρις, η McLaren θα εξετάσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το ενδεχόμενο να στρέψει την προτεραιότητά της στον Νόρις για τις όποιες ελπίδες έχει ο Άγγλος να κοντράρει τον Φερστάπεν για το φετινό πρωτάθλημα της F1.

O Ζακ Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της McLaren F1, είπε ότι “αυτό θα είναι κάτι που πιστεύω ότι θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλείμματος, αλλά τελικά θα είναι απόφαση του Αντρέα”, αναφερόμενος στο διευθυντή της ομάδας, Αντρέα Στέλλα. “Πιστεύω ότι το πρωτάθλημα κατασκευαστών, αν και σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, είναι μέσα στις δυνατότητές μας.

Η πρόκληση για το πρωτάθλημα οδηγών είναι ότι στις κακές του μέρες ο Μαξ παίρνει τη δεύτερη και την τρίτη θέση, οπότε είναι δύσκολο να κάνουμε τις ανατροπές που κάνουμε στο πρωτάθλημα κατασκευαστών - κάτι που είναι εφικτό γιατί ο Σέρτζιο Πέρεζ δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή, [αλλά] γνωρίζουμε επίσης ότι είναι ικανός να ανεβάσει απόδοση ανά πάσα στιγμή”, πρόσθεσε ο Μπράουν.

McLaren Media Centre
Οι Λάντο Νόρις (δεξιά) και Όσκαρ Πιάστρι στο παρκ φερμέ μετά τον αγώνα της Βουδαπέστης MCLAREN MEDIA CENTRE

Παρότι φαντάζει ως λογική η απόφαση να δοθεί το χρίσμα στον Νόρις για τη διεκδίκηση του φετινού πρωταθλήματος, υπάρχουν σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Όπως ο κίνδυνος να στιγματιστεί ο Πιάστρι με τη “ρετσινιά” του β’ οδηγού, ενώ αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα αυτού του αιώνα.

Αν θέλεις να πιάσεις τον Μαξ, προφανώς είναι πολύ μεγάλη η πίεση”, συνέχισε ο Αμερικανός διοικητής της McLaren. “Ξέρουμε ότι ο Λάντο είναι αυστηρός στην αυτοκριτική του. Γενικώς τα λάθη του είναι λίγα και έχει πολλές καλές στιγμές. Θα το συζητήσουμε. Έχουμε δύο Νο1 οδηγούς.

Θα τους δώσουμε ίσες ευκαιρίες. Αλλά στο μέλλον, αν προκύψει το σενάριο ο Όσκαρ να υποστηρίξει τον αγώνα του Λάντο χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στον δικό του αγώνα, θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε. Θα το εξετάζουμε αγώνα με τον αγώνα και θα διασφαλίζουμε ότι θα έχουν και οι δύο την ευκαιρία να κερδίσουν”, κατέληξε ο Μπράουν.

Zak Mauger / McLaren Media Centre
Ζακ Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της McLaren Racing ZAK MAUGER / MCLAREN MEDIA CENTRE

Πάντως, μια ενδιαφέρουσα δήλωση για το θέμα των δύο οδηγών της McLaren έκανε και ο Χέλμουτ Μάρκο, σύμβουλος της Red Bull - χωρίς να αποκλείεται τα λόγια του να εντάσσονται σε ενδεχόμενη προσπάθειά του να ασκήσει ψυχολογική πίεση στον Νόρις.

Φαίνεται ότι ο Πιάστρι είναι ο πνευματικά δυνατότερος, και σταδιακά προσεγγίζει τον Λάντο στην πορεία της φετινής σεζόν - και σε ορισμένους τομείς είναι και ακόμα καλύτερος», είπε ο Αυστριακός. “Δεν είδα κανένα λάθος από εκείνον. Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η απόφαση [που πήρε η McLaren στην Ουγγαρία”, κατέληξε ο Μάρκο.

Πάντως, ο Μαξ Φερστάπεν μόνο αμελητέα δεν θεωρεί πλέον την “απειλή” του Νόρις στα 10 GP που απομένουν στο φετινό πρωτάθλημα: “Μπορεί η διαφορά μας να φαίνεται μεγάλη, αλλά ένα λάθος ή μια εγκατάλειψη [να συμβεί] και θα είμαστε πολύ πιο κοντά”, είπε ο Ολλανδός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MCLAREN ΛΑΝΤΟ ΝΟΡΙΣ ΖΑΚ ΜΠΡΑΟΥΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ