FORMULA 1

Η McLaren στην κορυφή της F1 μετά από 10 χρόνια - Στέλλα: "Οι Ferrari, RBR ήταν ταχύτερες στο Μπακού"

McLaren Media Centre
The McLaren team celebrate the race win of Oscar Piastri, McLaren F1 Team MCLAREN MEDIA CENTRE

Ήταν αρχές του 2014 όταν η McLaren βρέθηκε για τελευταία φορά στην κορυφή της βαθμολογίας των κατασκευαστών της Formula 1. Στο Αζερμπαϊτζάν έφτασε σε αυτό το επίτευγμα "χωρίς την πολυτέλεια κάποιου πλεονεκτήματος έναντι της Ferrari και της Red Bull", σύμφωνα με τον διευθυντή της, Αντρέα Στέλλα.

Μετά τη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι και την 4η θέση του Λάντο Νόρις στο GP του Αζερμπαϊτζάν, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Σέρτζιο Πέρεζ στον προτελευταίο γύρο και την 5η θέση του Μαξ Φερστάπεν, η McLaren πέρασε τη Red Bull Racing στην κορυφή της βαθμολογίας των κατασκευαστών με 20 βαθμούς, και ενώ απομένουν 7 GP για το τέλος της σεζόν.

Η ομάδα του Ουόκινγκ είχε να βρεθεί από το 2014 στη θέση αυτή, καθώς τώρα φυσικά διεκδικεί το πρώτο της πρωτάθλημα κατασκευαστών μετά τις μέρες του Μίκα Χάκινεν και του Ντέιβιντ Κούλθαρντ το 1998 - και την πρώτη της μεγάλη επιτυχία μετά τον τίτλο οδηγών που κατέκτησε ο Λιούις Χάμιλτον με τα χρώματά της το 2008.

Ο διευθυντής της ομάδας, Αντρέα Στέλλα, χαρακτήρισε τεράστια την πρόοδο που σημείωσε η ομάδα, ανεβαίνοντας από το ρόλο του κομπάρσου που είχε στην αρχή της περσινής σεζόν στον “Όλυμπο” της F1: “Είναι αναμφίβολα τεράστιο επίτευγμα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν τελευταίοι όταν ξεκίνησε η περσινή σεζόν, και τώρα ηγούμαστε στην κατάταξη.

Αυτό έγινε εφικτό χάρη στη σκληρή δουλειά, την ποιότητα της δουλειάς όλης της ομάδας, χάρη στην υποστήριξη των μετόχων μας, των συνεργατών και των υποστηρικτών μας. Πετύχαμε κάτι όλοι μαζί”, τόνισε ο Ιταλός.

McLaren Media Centre
Ο διευθυντής της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα, πανηγυρίζει τη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι στο GP Αζερμπαϊτζάν 2024 MCLAREN MEDIA CENTRE

Και συνέχισε: “Την ίδια στιγμή, αυτό είναι πια παρελθόν. Δεν κοιτάζουμε την κατάταξη. Απλώς αφοσιωνόμαστε για να αποδίδουμε σε κάθε αγώνα και να φέρουμε τις αναβαθμίσεις [του μονοθεσίου] που έχουμε προγραμματίσει στους επόμενους αγώνες.

Το αυτοκίνητο δεν είναι ακόμα αρκετά γρήγορο για να κάνει βαρετούς τους αγώνες, και παρότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της F1 είναι σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τους αγώνες.

Οπότε, έχουμε δουλειά ακόμα για να κάνουμε το αυτοκίνητο ταχύτερο. Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και να πατάμε στο έδαφος, διότι δεν είναι μεγάλες οι διαφορές που χωρίζουν τις κορυφαίες ομάδες.

Συχνά ακούω ότι ‘η McLaren έχει το καλύτερο αυτοκίνητο’. Αυτό δεν προκύπτει από τους αριθμούς. Από τους αριθμούς αποδεικνύεται ότι η McLaren είναι η καλύτερη σε συγκεκριμένες πίστες, όπως της Βαρκελώνης, της Ουγγαρίας, του Ζάντβορτ, για μια σειρά από τεχνικούς λόγους.

Αλλά εδώ [στο Αζερμπαϊτζάν] η McLaren δεν είχε την πολυτέλεια κάποιου πλεονεκτήματος έναντι της Ferrari, και πιστεύω ούτε καν έναντι της Red Bull”, κατέληξε ο Αντρέα Στέλλα.

Χόρνερ: “Η μάχη του τίτλου δεν έχει τελειώσει”
Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της Red Bull Racing Κρίστιαν Χόρνερ προσπάθησε να κρατήσει ισχυρή την ψυχολογία της ομάδας του Μίλτον Κινς, λέγοντας πως -παρά την εξαιρετικά φτωχή απόδοση της RB20 τους τελευταίους μήνες- τίποτα δεν έχει τελειώσει στη φετινή μάχη για τον τίτλο των κατασκευαστών.

AP Photo/Darko Bandic
Ο διευθυντής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ AP PHOTO/DARKO BANDIC


Η Red Bull βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας από την Άνοιξη του 2022, για 55 διαδοχικούς αγώνες, αλλά πλέον γκρεμίστηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από τη McLaren, μετά από άλλο ένα ατυχές για εκείνη GP, στο Μπακού.

Κοιτάξτε, πιέζουμε πολύ, δεν αμυνόμαστε αλλά κυνηγάμε, οπότε αυτό αλλάζει ξανά τη δυναμική και θα δώσουμε όλα όσα έχουμε σε αυτή τη μάχη”, είπε ο Χόρνερ μετά το τέλος του αγώνα στην Κασπία Θάλασσα.

Δεχτήκαμε ένα ισχυρό χτύπημα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών [στο Μπακού]. Υστερούμε κατά 20 βαθμούς τώρα, οπότε πρέπει να επιτεθούμε. Έχουμε ακόμα 7 αγώνες και 2 Sprint. Υπάρχουν πολλοί βαθμοί να κερδηθούν, πολλά και διαφορετικά σιρκουί που έρχονται. Οπότε τίποτα δεν έχει τελειώσει”, κατέληξε ο Βρετανός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ MCLAREN ΑΝΤΡΕΑ ΣΤΕΛΛΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ