X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

FORMULA 1

Η μεγάλη οθόνη παίζει F1

Το "Rush"... σκίζει στις ελληνικές αίθουσες και βρήκαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά ταινίες, καλές και κακές, καθώς και άγνωστα ντοκιμαντέρ στο ελληνικό κοινό (videos).

Το ελληνικό κοινό και όχι μόνο αγκάλιασε το "Rush", την ταινία που παρουσιάζει τους εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες των Νίκι Λάουντα και Τζέιμς Χαντ, την κορύφωση του ανταγωνισμού τους και την επιστροφή του πρώτου από την... κόλαση.

Όσες ανακρίβειες ή λάθη κι αν υπήρξαν για ένα φιλμ που προσπαθεί να ενσαρκώσει μια περασμένη εποχή, ολοκληρώνει έναν από τους στόχους του, την επιστροφή της Φόρμουλα 1 στη μεγάλη οθόνη.

Τα μηχανοκίνητα σπορ και εν προκειμένω η Φόρμουλα 1 έχουν το δικό τους απαιτητικό κοινό, το οποίο σπάνια ικανοποιείται όταν καλείται να παρακολουθήσει μια από τις θρυλικές ιστορίες να ξεδιπλώνονται στη μεγάλη οθόνη.

Άγνωστο παραμένει αν το "Rush" θα καταφέρει να ξεπεράσει το μύθο του "Grand Prix", μια ταινία που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, όμως γυρίστηκε το 1966, έχει αγωνιστική υπόθεση και έχει να επιδείξει περάσματα περάσματα από όλους τους σπουδαίους της εποχής: Τον Τζιμ Κλαρκ, τον Γιόχεν Ριντ, τον Τζακ Μπράμπαμ, τον Φιλ Χιλ, φυσικά τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο και βέβαια τον "θρυλικό" ιδρυτή της McLaren, Μπρους ΜακΛάρεν.

Αν χρησιμοποιούσαν και μονοθέσια της Φόρμουλα 1 και όχι "μεταμφιεσμένα" μονοθέσια της Φόρμουλα 3, τότε θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Η επόμενη φορά που το Χόλιγουντ θυμήθηκε τη Φόρμουλα 1 έπρεπε να περάσουν δέκα και πλέον χρόνια. Ο Αλ Πατσίνο υποδύεται τον Αμερικανό οδηγό αγώνων (σ.σ. πιθανότατα στη Φόρμουλα 1), Μπόμπι Ντίρφιλντ. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας ο Πατσίνο φωτογραφίζεται με τα κορίτσια της Martini όπως ακριβών έκαναν εκείνα τα χρόνια ο Μάριο Αντρέτι, ο Τζέιμς Χαντ (ξανά), ο Βραζιλιάνος Κάρλος Πάτσε που έχει δώσει το όνομα του στην πίστα του Ιντερλάγκος και άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής.

Tα Grand Prix βρίσκονται στο περιθώριο με τον Πατσίνο να επισκέπτεται έναν αντίπαλο του που ενεπλάκη σε δυστύχημα και να προσπαθεί να βρει την αιτία του δυστυχήματος. Ωστόσο η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον ήρωα και τον έρωτα του για μια άτυχη γυναίκα.

Το σενάριο του φιλμ που δεν έκοψε πολλά εισιτήρια βασίζεται σε βιβλίο του Έριχ-Μαρία Ρεμάρκ (Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο) με τίτλο "Ο Παράδεισος δεν έχει ευνοουμενους". Σύμφωνα με παλαιότερη εκδοχή που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από το συγγραφέα είχε εμπνευστεί από τον Ρούντολφ Καράτσιολα και τον πρόωρο χαμό της πρώτης γυναίκας του, Σάρλοτ.

Ο σπουδαιότερος Γερμανός οδηγός του πρώτου μισού του 20ου αιώνα έγραψε ιστορία με τα "ασημένια βέλη" της Mercedes. Με την υποστήριξη του κολοσσού γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ "Caracciola - The Ceaseless Quest for Victory" το οποίο επιχείρησε να συστήσει τον πρώτο "βασιλιά της βροχής" στις νεότερες γενιές. Και το καταφέρνει με άψογο τρόπο και πραγματικά αξίζει να το δει κανείς.

Στην Ιταλία έχει γυριστεί ταινία για τη ζωή του Έντσο Φεράρι, στην Αυστρία για το σύντομο βίο του Γιόχεν Ριντ, του μοναδικού μετά θάνατον παγκόσμιου πρωταθλητή, ενώ το BBC έχει προβάλλει σειρά ντοκιμαντέρ και συνεχίζει να το κάνει.

Για όσους και όσες μαγνητίστηκαν δε με την προσωπικότητα του Χαντ, υπάρχει το ντοκιμαντέρ "Barry Sheene & Jame Hunt: When Playboys ruled the world" (σ.σ. ολόκληρο στο ίντερνετ) που ξεδιπλώνει τη ζωή του παγκόσμιου πρωταθλητή του 1976 και εκείνη του φίλου του και πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στα 500cc, Μπάρι Σιν, ενός μεγαλοφυή αθλητή και γυναικοκατακτητή.

Και φυσικά υπάρχει ο Τζάκι Στιούαρτ. Στα πλάνα του υπάρχει η δημιουργία μιας ταινίας γύρω από τη φιλία του με τον τιμέιτ του στην Tyrell, τον πρόωρα χαμένο Φρανσουά Σεβέρ. Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του έχουν γυριστεί για τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο περήφανος Σκωτσέζος ζει μια ολόκληρη ζωή στην Ελβετία και ένας από τους κατά καιρούς γείτονες του, ήταν ο Ρόμαν Πολάνσκι.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης που διέφυγε στην Ευρώπη μετά το βιασμό μιας ανήλικης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε γυρίσει στο παρελθόν ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον Στιούαρτ. Ο τίτλος είναι "Weekend of a Champion" με το φιλμ να κάνει δεύτερη καριέρα τα τελευταία χρόνια.

Το φρέσκο ντοκιμαντέρ "1" επιχειρεί να εξηγήσει πως γιγαντώθηκε η Φόρμουλα 1 και τους τρόπους με τους οποίους το σπορ έγινε ασφαλέστερο. Όσοι τυχεροί το έχουν δει, ισχυρίζονται πως... κάνει καλή δουλειά.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια έρχεται να ακολουθήσει το βραβευμένο "Senna". Το ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή του τρις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, το οποίο όπου κι αν προβλήθηκε, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης για τον δημοφιλέστερο οδηγό.

Κι αν η οικογένεια του Σένα που συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες κατάφερε να σταματήσει τη δημιουργία βιογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, δεν έχει πει ποτέ "όχι" στα ντοκιμαντέρ και σε άλλες εκδοτικές προσπάθειες.

Ο ίδιος ο Σένα είχε συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο "Racing is in my blood", μια από τις θρυλικές ατάκες του. Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την καριέρα του Βραζιλιάνου μέχρι το 1991.

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Σένα έγινε μια νέα προσπάθεια με το ντοκιμαντέρ "The Right to Win". Σε αντίθεση με το "Senna" ο Αλέν Προστ είπε όσα ήθελε και τα οποία δεν κόπηκαν στο μοντάζ.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ