FORMULA 1

Η ημέρα της κρίσης για το μέλλον του Σέρτζιο Πέρεζ στη Red Bull Racing

RUDY CAREZZEVOLI / Getty Images / Red Bull Content Pool
SPA, BELGIUM - JULY 27: Third placed qualifier Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing and Second placed qualifier Charles Leclerc of Monaco and Ferrari talk in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on July 27, 2024 in Spa, Belgium. RUDY CAREZZEVOLI / GETTY IMAGES / RED BULL CONTENT POOL

Η πρωταθλήτρια της Formula 1 θα έχει εκτενή σύσκεψη σήμερα (29/07) για να αποφασίσει αν θα κρατήσει τον Σέρτζιο Πέρεζ στο γκαράζ δίπλα στον Μαξ Φερστάπεν μετά τις διακοπές του Αυγούστου, έπειτα από μια σειρά απογοητευτικών εμφανίσεων του Μεξικανού, ή αν θα τον αντικαταστήσει με έναν εκ των Ντάνιελ Ρικιάρντο ή Λίαμ Λόσον.

Το μέλλον του 34χρονου Πέρεζ στην ομάδα της RBR βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε μια λεπτή κλωστή, λιγότερο από δύο μήνες από τότε που η ομάδα του Μίλτον Κινς ανανέωσε το συμβόλαιό της με τον Μεξικανό.

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι φτωχές του εμφανίσεις έχουν επιτρέψει στη McLaren να πλησιάσει την RBR σε απόσταση 42 βαθμών στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Και πρόσφατα, ο διευθυντής της ομάδας του Μίλτον Κινς είπε ότι “δεν μπορούμε να τρέχουμε με το ένα πόδι στη μάχη αυτή”.

Στο μέσον του Ιουλίου, η RBR έθεσε τελεσίγραφο στον Πέρεζ να ανεβάσει την απόδοσή του στα GP Ουγγαρίας και Βελγίου. Όμως, ένα ακόμη ατύχημα στις κατατακτήριες της Βουδαπέστης, τον άφησε εκτός Q2 εκεί - ενώ στο Σπα πέτυχε τη 2η θέση της εκκίνησης, αλλά στον αγώνα έπεσε στην 8η αποτυγχάνοντας να κερδίσει μια θέση στο βάθρο.

Από την πρώτη θέση της εκκίνησης πιστέψαμε ότι θα ήταν εφικτό να τερματίσει τρίτος, οπότε προφανώς πρέπει να καταλάβουμε πού οφείλεται η απώλεια της ταχύτητάς του”, εξήγησε μετά τον αγώνα του Βελγίου ο Χόρνερ. “Δεν φανταστήκαμε ότι θα τερμάτιζε όγδοος, από τη δεύτερη θέση της εκκίνησης”.

Σήμερα (Δευτέρα 29/07) ο Χόρνερ και ο σύμβουλος της Red Bull (και υπεύθυνος των οδηγών) Χέλμουτ Μάρκο θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη για να αποφασίσουν αν ο Πέρεζ θα παραμείνει στο κόκπιτ της RB20 στους υπόλοιπους 10 αγώνες της φετινής σεζόν, ή αν θα αντικατασταθεί με έναν εκ των οδηγών της ‘ομπρέλας’ της Red Bull.

Η ομάδα μπορεί να σπάσει το συμβόλαιό της με τον Μεξικανό: της δίνει αυτό το δικαίωμα ο όρος ότι θα έπρεπε ο Πέρεζ να είχε διαφορά μικρότερη των 100 βαθμών στο πρωτάθλημα από τον Φερστάπεν, μετά τον αγώνα του Βελγίου. Όμως, η διακοπή του συμβολαίου του Πέρεζ σημαίνει και απώλεια σημαντικών χορηγιών, από του σπόνσορες της ομάδας που συνδέονται με τον Μεξικανό.

Η κατάσταση είναι τέτοια που θα την εξετάσουμε εξ ολοκλήρου για το 2025” είπε ο Μάρκο στο γερμανικό δίκτυο Sky. Έχουμε έναν αριθμό οδηγών, αλλά κάθε αποτέλεσμα είναι σημαντικό για τον Σέρτζιο, και η 8η θέση από τη 2η της εκκίνησης σίγουρα δεν ήταν κάτι που περιμέναμε”.

Οι Χόρνερ και Μάρκο πρέπει να αποφασίσουν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, διότι από τις 3 Αυγούστου η F1 θα περάσει στην υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας των ομάδων - και μετά τις διακοπές δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από το GP Ολλανδίας στις 23-25 Αυγούστου.

Για την ενδεχόμενη αντικατάσταση του Πέρεζ, η RBR προγραμμάτισε μια κατά μέτωπον αναμέτρηση του Ντάνιελ Ρικιάρντο με τον Λίαμ Λόσον στην Ίμολα αυτές τις μέρες, με την προπέρσινη Alpha Tauri AT03. Εκεί θα βρίσκεται και ο Γιούκι Τσουνόντα με την RB, αλλά πιστεύεται ότι ο Ιάπωνας δεν είναι στους υποψηφίους να καταλάβει φέτος μια θέση στη μεγάλη Red Bull.

Ο Ρικιάρντο είναι αρκετά σκαμπανεβάσματα στη φετινή του απόδοση με την RB, αλλά σκόραρε στο Βέλγιο μετά τον αποκλεισμό του Ράσελ, ενώ ο Λόσον ήταν εντυπωσιακός πέρσι όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Αυστραλό στην Alpha Tauri - αλλά από τον 22χρονο λείπει η εμπειρία που η Red Bull χρειάζεται άμεσα για τη μάχη του φετινού τίτλου κατασκευαστών.

Το πιο εκνευριστικό είναι ότι κανείς μας δεν θέλει να βλέπει τον Τσέκο να πασχίζει”, συμπλήρωσε ο Χόρνερ. “Όλοι θέλουν να τον δουν να πετυχαίνει, διότι είναι οδυνηρό να τον βλέπουμε στην κατάσταση που βρίσκεται. Κανείς δεν θέλει να λάβει αυτή την απόφαση, στην ομάδα όλοι θέλουμε να τον κάνουμε να προχωρήσει.

Στην ουσία, όμως, το πιο εκνευριστικό όλων είναι για τον ίδιο τον Πέρεζ, ότι συντηρείται από τα μέσα ενημέρωσης ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα σε μια περίοδο κάμψης της απόδοσής του. “Έχουμε πολλά που συμβαίνουν στην ομάδα και πολλά στα οποία πρέπει να αφοσιωθούμε, και δεν μπορούμε να χάνουμε τόσο ενέργεια με όλη αυτή τη φημολογία”, είπε ο Μεξικανός.

“Αυτή είναι η τελευταία φορά που θα μιλήσω για το μέλλον, προκειμένου να το ξεκαθαρίσω σε όλους. Δεν θα ξαναμιλήσω για αυτό. Δεν θα απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις για το μέλλον”, είπε ο Σέρτζιο Πέρεζ στο περιθώριο του GP Βελγίου.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 RED BULL ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ