WRC

Le Monté

Le Monté

Δεν πρόλαβαν να πάρουν ανάσα και ξεκινούν από την αρχή. Η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι ανοίγει την Πέμπτη (16/1) με το Ράλι Μόντε Κάρλο (video).

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλι σημαίνει Ράλλυ Ακρόπολις. Σημαίνει Ράλι Μόντε Κάρλο, Κολ ντι Τουρινί και χιόνι. Δύο μήνες μετά το πέσιμο της αυλαίας, το αντίο στον Σεμπαστιάν Λεμπ και την ανάδειξη του Σεμπαστιάν Οζιέ σε παγκόσμιο πρωταθλητή, το νέο πρωτάθλημα βρίσκεται προ των πυλών.

Αναμένεται συναρπαστικό κι ας μην υπάρχει φέτος στο αγωνιστικό πρόγραμμα το Ακρόπολις. Υπάρχουν τέσσερις κατασκευαστές και ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα (και το Ράλι Πολωνίας του) πίσω από το τιμόνι ενός World Rally Car.

Από που αλλού θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παρά μόνο από το Μόντε Κάρλο. Η εντυπωσιακή εκκίνηση έγινε τη Δευτέρα (13/1) με τους τέσσερις "μονομάχους" (Volkswagen, Citroen, Ford και Hyundai) να παρατάσσονται μπροστά από το Καζίνο. Για πρώτη φορά μετά το 2008, όταν δηλαδή είχαμε ακόμα κοντά μας τη Subaru και τη Suzuki, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί κατασκευαστές.

Le Monté

Η τάξη του 2014 με τον πανταχού παρόντα Αλβέρτο

Τα πρώτα αγωνιστικά χιλιόμετρα της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν πολύ ψηλά. Για την ακρίβεια οι οδηγοί θα έχουν πανοραμική θέα σε υψόμετρο 1606 μέτρα. Οι γαλλικές Άλπεις με επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το Γκαπ, τη γενέτειρα του πρωταθλητή Οζιέ θα φιλοξενήσουν τους οδηγούς. Θα χρησιμοποιηθούν... απάτητες ειδικές εδώ και δέκα χρόνια από αγωνιστικό αυτοκίνητο. Σιγά σιγά οι οδηγοί θα κατέβουν στο Μόντε Κάρλο.

Θα διεξαχθούν δεκαπέντε ειδικές, όλες ασφάλτινες και καλυμμένες με χιόνι (όχι αρκετό προφανώς), ενώ φυσικά θα υπάρξουν περάσματα την τελευταία βραδιά από την Κολ ντι Τουρινί μόνο για τους 60 ταχύτερους και τυχερούς. Η τελευταία ειδική του αγώνα έχει το χαρακτήρα της Power Stage. Τρεις επιπλέον βαθμοί για τον ταχύτερο, δύο για τον δεύτερο γρηγορότερο και ένα βαθμό για τον τρίτο καλύτερο.

Υπόθεση της Volkswagen

Με δέκα νίκες σε δεκατρείς αγώνες το Polo R WRC κυριάρχησε το 2013 στο ντεμπούτο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η νίκη στο Μόντε Κάρλο χάθηκε εξαιτίας του Λεμπ πέρυσι. Φέτος έχουν γίνει ορισμένες επεμβάσεις στο R WRC, ίσως όχι τόσο σημαντικές όσο το αυτοκόλλητο με το "1" που κοσμεί το αυτοκίνητο του Οζιέ.

Μετά από ένα... διδακτικό χρόνο σε μια καινούργια ομάδα και μια νίκη στο Ακρόπολις, ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα θέλει περισσότερες νίκες και να αμφισβητήσει το στάτους του Νο1 που έχει ο Οζιέ. Ο Νορβηγός Αντρέας Μίκελσεν που έκανε ντεμπούτο στο Ακρόπολις, κυνήγησε το πρώτο βάθρο, αυτό δεν ήρθε και φέτος έχει βάλει στόχο τη... σαμπάνια στην πρώτη φουλ σεζόν του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Λογικά η γερμανική κυριαρχία θα συνεχιστεί φέτος και ίσως τα επόμενα χρόνια.

Η προετοιμασία της Volkswagen

Οι υπόλοιποι

H Citroen, η πολυνίκης ομάδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, συνεχίζει με την ίδια όρεξη, όμως ο κύκλος της κυριαρχίας της έκλεισε. Το WTCC που θα τρέξει ο Λεμπ με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ιβάν Μιλερ είναι ο στόχος της. Και πάλι κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του Νορβηγού Μαντς Όστμπεργκ που ήταν το 2013 στη Ford, ενώ ο Ιβ Ματόν έδωσε μια ευκαιρία στον Βρετανό Κρις Μικ.

Τί απέγινε ο Μίκο Χίρβονεν; Μετά από δύο "κολασμένα" χρόνια στη Citroen δίχως νίκη, ο Φινλανδός πρώην φιναλίστ του πρωταθλήματος επέστρεψε στον παράδεισο της M-Sport για να πρωταγωνιστήσει ξανά. Ο 25χρονος Ουαλός Έλφιν Έβανς ελπίζει πως θα είναι ο επόμενος καλός οδηγός που θα αναδείξει ο Μάλκολμ Γουίλσον.

Le Monté

Eντυπωσιακό το Fiesta RS WRC

Moλονότι χάθηκαν τα χρήματα από το Κατάρ, ο Γουίλσον πέτυχε την ανανέωση της συνεργασίας με τρεις βασικούς χορηγούς. Θα είναι το Fiesta το ίδιο ανταγωνιστικό;

H νέα μεγάλη εμφάνιση ακούει στο όνομα Hyundai i20 WRC. Στο Άλτσεναου της Γερμανίας "μαγειρεύεται" η επόμενη μεγάλη ομάδα. Οι Κορεάτες απέσπασαν τον Τιερί Νεβίλ από τα "νύχια" των υπολοίπων, πληρώνοντας τον αδρά, ο Φινλανδός Γιούχο Χάνινεν θα έχει την ευκαιρία του (σ.σ. ντεμπούτο στη Σουηδία), ο Ντάνι Σόρδο... βολεύτηκε με ορισμένους αγώνες, ενώ σε κάποια ράλι θα δούμε και τον Αυστραλό Κρις Άτκινσον.

Le Monté

Το Hyundai i20 WRC

Νίκη στη Φόρμουλα 1, νίκη στο WRC;

Ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα πανηγύρισε την πρώτη νίκη σε ράλι στην Αυστρία στον εναρκτήριο αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πρωταθλητής στην WRC-2 το 2013 βρήκε συμβόλαιο για να οδηγήσει World Rally Car. Ο χορηγός του, η εταιρεία Lotos, δεν τα βρήκε με τη Citroen με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Ουαλία και ο Πολωνός βρήκε στέγη στην M-Sport.

Ο Ζιλ Πανιζί είναι ο μοναδικός νικητής σε ράλι που έχει τρέξει στη Φόρμουλα 1. Θα καταφέρει άραγε ο Κουμπίτσα να γίνει ο πρώτος νικητής αγώνα στη Φόρμουλα 1 με νίκη στο WRC; Τον πιστεύουν πολλοί.

Ίσως το αστέρι του Μόντε Κάρλο να είναι ο Γάλλος Φρανσουά Ντελεκούρ με 18 συμμετοχές στον αγώνα. Ήταν ο νικητής το 1994 και λίγο έλειψε να δώσει τη νίκη στο ντεμπούτο του RS Cosworth το 1993.

Ο Έλληνας του WRC

Ο Ζουρντάν Σερδερίδης εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο οδηγός από την Καβάλα ζει μόνιμα στο Βέλγιο εδώ και αρκετά χρόνια και είναι επικεφαλής μιας εταιρείας από το Λουξεμβούργο θα αγωνιστεί σε έντεκα αγώνες.

Θα αγωνιστεί στην WRC-2 με ένα Ford Fiesta R5 από την M-Sport. Στους φετινούς σταθμούς του συμπεριλαμβάνεται και το Ράλλυ Ακρόπολις.

Le Monté

Η ελληνική σημαία στο WRC

Φέτος άλλαξε και πάλι η σειρά με την οποία ξεκινούν τα αυτοκίνητα. Λοιπόν φέτος έχουμε τους οδηγούς σύμφωνα με τη θέση τους στο πρωτάθλημα την πρώτη μέρα, τη θέση τους στον αγώνα τη δεύτερη, ενώ την τρίτη μέρα ακολουθείται η αντίστροφη σειρά βάσει των θέσεων τους στον αγώνα.

Θυμίζουμε το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2014

1. Ράλι Μόντε Κάρλο 16-18/1
2. Ράλι Σουηδίας 5-8/2
3. Ράλι Μεξικό 6-9/3
4. Ράλι Πορτογαλίας 3-6/4
5. Ράλι Αργεντινής 8-11/5
6. Ράλι Ιταλίας 6-8/6
7. Ράλι Πολωνίας 27-29/6
8. Ράλι Φινλανδίας 1-3/8
9. Ράλι Γερμανίας 22-24/8
10. Ράλι Αυστραλίας 12-14/9
11. Ράλι Γαλλίας 3-5/10
12. Ράλι Ισπανίας 24-26/10
13. Ράλι Ουαλίας 14-16/11

Γνωρίζατε ότι

30.000 θεατές συγκεντρώνονται στην Κολ ντι Τουρινί για να αποθεώσουν τους οδηγούς;

Ένα ζαχαροπλαστείο ονόματι "La Remise" στο χωριό Antraigues μοιράζει μηλόπιτες στους οδηγούς όταν περνούν από εκεί; Καλύπτεται live από τη γαλλική τηλεόραση.

Η απονομή στους νικητές γίνεται μπροστά στο παλάτι;

Το Μονακό λαμβάνει 2.583 ώρες ηλιοφάνεια κάθε χρόνο;

Το 78% των κατοίκων του πριγκιπάτου είναι ξένοι υπήκοοι;

Le Monté
TAGS WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ