Lewis Hamilton: Πρωταθλητής ή καιροσκόπος;
Ήταν η ανωτερότητα της Mercedes W06 το μόνο που χάρισε στον Άγγλο το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1;
O Lewis Hamilton δεν φάνηκε να εκτιμά και τόσο αυτό που είπε ο Bernie Ecclestone: ότι το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, που ο Lewis κατέκτησε τέλη του Οκτώβρη στο Τέξας, τρία GP πριν το φινάλε, «είναι ένα πρωτάθλημα των μηχανολόγων τώρα, λίγο ως πολύ».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Βέβαια, συνέχισε ο Βρετανός εμπορικός διοικητής της F1, «δεν λέω ότι ο Lewis δεν είναι σούπερ οδηγός, αλλά του δόθηκε τεράστια βοήθεια. Θα ήθελα να τον έβλεπα σε ένα μονοθέσιο GP2. Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει, αλλά ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ ενδιαφέρον».
Ο Bernie δεν ήταν ο μόνος που άφησε να εννοηθεί ότι ο Hamilton κέρδισε αυτό το πρωτάθλημα κυρίως χάρη στην ανωτερότητα της Mercedes W06, και λιγότερο χάρη στην οδηγική του δεξιότητα. Ο Juan Pablo Montoya είπε ότι «ο συγχρονισμός του είναι πολύ καλός, καθώς πάντα δείχνει να βρίσκεται στο σωστό αυτοκίνητο τη σωστή στιγμή και επωφελείται από αυτό», και ο Mario Andretti συμφώνησε: « Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον ο Lewis δεν θα αναπολεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2015 σαν την πιο λαμπρή του ανάμνηση»,είπε ο Αμερικανός, πρωταθλητής της F1 το 1978.
«Όλοι γνωρίζουν πως όταν πασχίζεις για κάτι, γνωρίζεις εμπόδια και δυσκολίες. Και όταν τα υπερνικάς, τότε είναι που επέρχεται η αληθινή αίσθηση του θριάμβου. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς αγώνων. Αποκομίζεις την αίσθηση της σπουδαίας ικανοποίησης από μια νίκη ή ένα πρωτάθλημα όταν αισθάνεσαι ότι το ποθείς πολύ».
Ο «πατριάρχης» του αμερικανικού motorsport κατέληξε: «Αυτό που διαπιστώνουμε εδώ, είναι ότι στη F1 ο εξοπλισμός παίζει τόσο μεγάλο ρόλο και ο οδηγός κάνει όλο και λιγότερη διαφορά. Έτσι, ο Hamilton έδειχνε ως υποψήφιος πρωταθλητής από αρκετά νωρίς φέτος. Ως οδηγός θυμάσαι τις νίκες που πέτυχες στον τελευταίο γύρο, όχι εκείνες στις οποίες ήσουν επικεφαλής από την αρχή ως το τέλος».
Έτσι και τώρα. Οι 157 γύροι που έκανε η Mercedes W06 στην πρώτη της μόνο μέρα δοκιμών πέρσι το χειμώνα και η διαφορά το 1,4 δλ. από το πλησιέστερο αντίπαλο μονοθέσιο που είχε στις δοκιμές κατάταξης της Μελβούρνης ήταν ό,τι χρειαζόταν να δει κανείς για τη διαφορά του ανταγωνισμού φέτος. Το πρωτάθλημα τελείωσε πριν καν αρχίσει - κι όλοι ξέρουν ότι ακόμα κι ένας μέσης δυναμικής οδηγός μπορεί να κερδίσει με ένα τέτοιο αυτοκίνητο.
Ο Hamilton βρέθηκε ακούσια και υποσυνείδητα υποβαθμισμένος, πριν καν μπει στο κόκπιτ. Και στη διάρκεια της χρονιάς τίποτα δεν άλλαξε: η Mercedes παρουσίασε στον Καναδά την αναβαθμισμένη μονάδα ισχύος της, που διεύρυνε ακόμα περισσότερο την ανωτερότητά της στον κύκλο της συγκομιδής και της διάθεσης της ενέργειας, ενώ στη Monza παρουσίασε πρώιμα την πρωτότυπη μονάδα ισχύος του 2016: η αύξηση της απόδοσης του κινητήρα εκτιμήθηκε στους συν 40 ίππους -χάρη στην κρισιμότερη πια πτυχή εξέλιξης των κινητήρων, τον ανασχεδιασμό των θαλάμων καύσης με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της ανεξέλεγκτης και αρρύθμιστης ανάφλεξης-, καθώς η Mercedes F1 σκόπευε να εξελίξει τον κινητήρα της νέας χρονιάς στα επόμενα οκτώ Grand Prix.
Ας δούμε εδώ το παράδειγμα του Sebastian Vettel με τις Red Bull. Ήταν πολύ εύκολο να αποδώσει κανείς στο αυστριακό διαστημόπλοιο τους αγωνιστικούς περιπάτους του Γερμανού στα GP, όμως η σχεδιαστική ευφυΐα της αεροδυναμικής εκμετάλλευσης των καυσαερίων, ειδικά το 2013, δεν θα ήταν εφικτή αν ο Vettel δεν είχε καταφέρει να προσαρμόσει το οδηγικό του στιλ στις πολύπλοκες τεχνικές προδιαγραφές χειρισμού του γκαζιού σε όλες τις φάσεις της στροφής. Αυτό ήταν κάτι απολύτως απαραίτητο να κάνει, αν ήθελε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία της Renault, που άνοιγε μόνο τους εξωτερικούς κυλίνδρους του κινητήρα στην έξοδο της στροφής για να βοηθήσει στην κατευθυντικότητα. Και ήταν κάτι που ο Mark Webber, οδηγός πρώτου επιπέδου, δεν πέτυχε να κάνει.
Δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια, όταν πια δεν θα είναι μια μυστική διεργασία της επικαιρότητας, να μάθουμε ότι το οδηγικό στιλ του Hamilton έχει προσαρμοστεί ακριβώς σε αυτή την πτυχή του περιορισμού του φαινομένου της ανεξέλεγκτης και αρρύθμιστης ανάφλεξης στους κυλίνδρους. Ότι το οδηγικό του στιλ έχει βοηθήσει στον ανασχεδιασμό των θαλάμων καύσης με συγκεκριμένο τρόπο, ότι έχει δώσει συγκεκριμένες προδιαγραφές στην έρευνα των μηχανολόγων.
Αυτό, με τη σειρά του, συνδυάζεται και με τον τρόπο που χειρίζεται τα ελαστικά. Το βίαιο, υπερστροφικό του στιλ συνοδεύεται από συγκεκριμένες επιλογές στη ρύθμιση της πέδησης, της μετάδοσης της ισχύος και της ανάκτησης της ενέργειας από τον πίσω άξονα, και οδηγεί στη βέλτιστη διαχείριση -θέρμανση και συντήρηση- των ελαστικών και εντέλει στην αγωνιστική αρμονία στη συστοιχία γύρων του αγώνα.
Η πρόοδος στην ανάφλεξη συμβαδίζει, ως πρωταρχική παράμετρος της μηχανολογικής εξέλιξης σε αυτή τη χρονική περίοδο της F1- με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου που επιτρέπει το υπερστροφικό στιλ του Lewis. Δηλαδή, ο Lewis πλασάροντας περισσότερο στην είσοδο, διατηρεί μεγαλύτερη κεκτημένη ταχύτητα στο κέντρο της στροφής και χρειάζεται λιγότερο γκάζι στην έξοδο.
Έτσι, αν υπολογίσουμε και την πηγαία ταχύτητα του Hamilton, που οι ειδικοί την θεωρούν μια βαθμίδα ανώτερη του Rosberg, δεν αποκλείεται η Mercedes -όπως η RBR με τον Vettel, τότε- να έχει επιλέξει να στήσει πάνω στον Hamilton τον τόσο ευερέθιστο συνδυασμό μονοθεσίου-οδηγού. Διότι υπάρχουν αρκετοί αληθινά καλοί οδηγοί, αλλά μόνο τρεις κορυφαίοι.
Υπάρχει και κάτι που είπε ο John Watson. Ο Βρετανός πρώην οδηγός της McLaren, πριν ένα χρόνο -στο δεύτερο πρωτάθλημα του Lewis- στο Abu Dhabi είπε: «Νομίζω ότι ο Nico έφτασε στο ταβάνι του. Φέτος (σ.σ.: το 2014) χρησιμοποίησε κάθε πτυχή της οδηγικής του ικανότητας και της νοητικής του δυναμικής για να κερδίσει το πρωτάθλημα από τον Lewis. Δεν θα γίνει καλύτερος. Η αίσθησή μου είναι ότι ο Lewis κέρδισε το πρωτάθλημα σαν ένας οδηγός που είναι εν εξελίξει. Ο τίτλος αυτός είναι εφαλτήριο για να γίνει καλύτερος, κατά την άποψή μου. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα γίνει περισσότερο κυρίαρχος.»
Αυτό συνέβη, όμως η τυπική των Βρετανών αγιογραφία του προσώπου του Lewis, στην οποία φαίνεται να υπέπεσε και ο Watson, σε περίπτωση που ισχύει ότι η Mercedes έχει προσαρμόσει την τεχνολογική της κατεύθυνση στις τεχνικές προδιαγραφές της οδήγησης του Hamilton, που μάλλον δεν γίνεται αλλιώς, χάρισε στον Hamilton μια πολυτέλεια που ο Rosberg δεν είχε: τον ορίζοντα εξέλιξης. Πως να εξελίξεις την τέχνη σου σε κάτι που όλο και λιγότερο ελέγχεις;
O Lewis Hamilton έφτασε τα τρία πρωταθλήματα του Ayrton Senna, και πέρασε φέτος σε νίκες τον Βραζιλιάνο, το παιδικό του ίνδαλμα. Το κράνος του δεν είναι πια κίτρινο, με μια μπλε και μια πράσινη ρίγα, όμως δεν δίστασε μετά τον τρίτο του τίτλο να κάνει τη δήλωση «θέλω να συνεχίζω να κερδίζω, είναι στο αίμα μου», που παραπέμπει άμεσα στη φράση «οι αγώνες, ο συναγωνισμός, είναι στο αίμα μου, είναι μέρος μου,είναι μέρος του εαυτού μου» του Ayrton. Ο Lewis είναι απλά ένας κορυφαίος οδηγός μέσα σε μια εξελικτική διαδικασία προόδου, που ένας θεός ξέρει σε πόσα πρωταθλήματα θα σταματήσει.
Ο Jackie Stewart έχει καλέσει πολλές φορές τον Hamilton στο σπίτι του, για να κουβεντιάσουν, αλλά εκείνος δεν έχει ανταποκριθεί. Ίσως ανταποκριθεί τώρα, που πλέον είναι μαζί με τον Jackie οι μόνοι τρις πρωταθλητές της Βρετανίας. Όμως «δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί σπουδαίος οδηγός», λέει ο Stewart. «Χωρίς να θέλω να τον υποτιμήσω, κανείς δεν κερδίζει αυτό το χαρακτηρισμό, παρά μόνο πολύ αργότερα».
Και, τουλάχιστον, ο Lewis έχει πια την ωριμότητα για να πει: «Οι θρύλοι είναι άνθρωποι παλαιότερων γενεών. Δεν γνωρίζω κανέναν θρύλο στην ηλικία μου».