FORMULA 1

Μάνσελ: "Ο Χάμιλτον θα ξαναβρεί το κίνητρο στη Ferrari και θα διεκδικήσει τον τίτλο το 2025"

AP Photo/Luca Bruno
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain attends a news conference at the Monza racetrack, in Monza, Italy, Thursday, Aug.29, 2024. The Formula one race will be held on Sunday. AP PHOTO/LUCA BRUNO

Δύο μεγάλοι Βρετανοί πρωταθλητές του παρελθόντος της Formula 1, ο Σερ Τζάκι Στιούαρτ και ο Νάιτζελ Μάνσελ, σχολίασαν την απόφαση του Λιούις Χάμιλτον να ανοίξει το 2025 το νέο κεφάλαιο της Ferrari στη θαυμαστή του καριέρα - και προέβλεψαν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η συνεργασία του με τη Scuderia.

Τρεις μήνες πριν ο Λιούις Χάμιλτον γίνει και επίσημα οδηγός της Scuderia Ferrari, αφήνοντας στο τέλος της φετινής χρονιάς τη Mercedes F1 ύστερα από 12 διαδοχικές σεζόν στη Formula 1, και οκτώ μήνες μετά την ανακοίνωσή της, η μεταγραφή του Βρετανού στην ιταλική ομάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Ο πλέον επιτυχημένος οδηγός της ιστορίας της F1 δεν έχει κρύψει το μεγάλο του στόχο να κερδίσει το όγδοό του παγκόσμιο πρωτάθλημα-ρεκόρ με τα χρώματα της Ferrari. Και να γίνει ο μόνος με 8 τίτλους, και ο πρώτος οδηγός μετά τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο το 1956 που θα έχει κερδίσει τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ο Νάιτζελ Μάνσελ θεωρεί ότι αναμφίβολα ο Λιούις μπορεί να το πετύχει - αλλά ο Τζάκι Στιούαρτ είναι λίγο πιο επιφυλακτικός. Ο Μάνσελ, ο περιβόητος ‘il leone’ (‘ο λέοντας”) των τιφόζι, είχε κερδίσει τρία GP με τη Ferrari πριν αποχωρήσει για τη Williams το 1991 και μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός Βρετανός οδηγός που συμμετείχε σε μια πλήρη σεζόν του σπορ με τη Scuderia.

AP Photo/Matt Dunham
Ο Νάιτζελ Μάνσελ στο περιθώριο του GP Βρετανίας το 2022 AP PHOTO/MATT DUNHAM


Αυτό θα αλλάξει με τον Χάμιλτον του χρόνου, με τη μεταγραφή που ο “λέοντας” χαρακτήρισε ως μία “μαγική κίνηση” από την πλευρά του Λιούις. “Είμαι εξ αρχής υποστηρικτής του Λιούις Χάμιλτον και είχα προβλέψει ότι θα γινόταν ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Το πέτυχε αυτό”, είπε ο Μάνσελ, πρωταθλητής του 1992.

Δέχεται πολλή κριτική, αλλά πιστεύω πως η επιλογή που έκανε για το τέλος της καριέρας του στη Formula 1 πηγαίνοντας στη Ferrari θα είναι κάτι μαγικό για εκείνον. Ως πρώην οδηγός της Ferrari μπορώ να πω ότι το να οδηγείς για τη Ferrari είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, και θα αντλήσει δύναμη από αυτό.

Δώσε στον Λιούις το σωστό αυτοκίνητο και θα σου κάνει τη δουλειά, οπότε θα είναι υπέροχα για εκείνον στη Ferrari. Θα περάσει σε διαφορετικό επίπεδο. Θα βρει και πάλι το κίνητρό του, οπότε προβλέπω ότι ο Λιούις θα διεκδικήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2025.

Ο Λιούις είναι εκκεντρικός ενίοτε, αλλά είναι ένας κορυφαίος επαγγελματίας. Κανείς δεν μπορεί να του στερήσει τα επιτεύγματά του. Ναι, είχε τα πιο φανταστικά αυτοκίνητα και υποστήριξη και όλα τα υπόλοιπα, αλλά ο Λιούις είναι σπουδαίος. Ελπίζω να τα καταφέρει του χρόνου”, κατέληξε ο Νάιτζελ Μάνσελ.

Στιούαρτ: “Η αληθινή δυσκολία βρίσκεται στην ηλικία του
Στο μεταξύ, ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής και θρύλος της ιστορίας της Formula 1, Τζάκι Στιούαρτ, είπε ότι τον εξέπληξε η απόφαση του Λιούις Χάμιλτον να μετακομίσει στο Μαρανέλο το 2025, και δήλωσε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για τον Βρετανό θα είναι ότι θα μεταβεί στη Scuderia σε μεγάλη (αγωνιστικά) ηλικία.

AP Photo/Eric Gay
Ο Τζάκι Στιούαρτ συγχαίρει τον Λιούις Χάμιλτον μετά το GP του Τέξας το 2015 AP PHOTO/ERIC GAY


Ο Σκοτσέζος, κάτοχος του τίτλου τις σεζόν του 1969, ‘71 και ‘73, είναι ο μοναδικός Βρετανός με (τουλάχιστον) τρία πρωταθλήματα της F1 πέραν του Χάμιλτον.Ναι, έχω εκπλαγεί λίγο γιατί είναι 40 χρονών και πηγαίνει σε μία ομάδα που μόλις πρόσφατα έγινε και πάλι πολύ ανταγωνιστική” είπε ο 85χρονος όταν κλήθηκε από το RacingNews365 να σχολιάσει τη μεταγραφή του Χάμιλτον στη Ferrari.

Το Μαρανέλο είχε μπει σε μια κάμψη που άφησε την ομάδα κολλημένη στο μέσον της εκκίνησης για πολύ καιρό, και δεν ήταν ανταγωνιστική. Τώρα η Ferrari δείχνει να βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης, οπότε φαντάζομαι ότι ο Χάμιλτον εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από αυτό - ειδικά όταν είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εργοστάσιο.

Η επίδραση που έχει η Ferrari είναι διαφορετική: καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της Formula 1 δεν είχε τόσο μακροχρόνια συνέχεια. Αναμφίβολα, για τον Λιούις είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα, τώρα που θα γίνει 40 χρονών.

Είναι κάτι άλλο να πηγαίνεις στη Ferrari όταν είσαι 25 ή 30 χρονών, και κάτι άλλο όταν είσαι 40. Για μένα, η αληθινή δυσκολία βρίσκεται ακριβώς σε αυτό”, συμπλήρωσε ο Τζάκι Στιούαρτ.

Και κατέληξε: “Πιστεύω ότι σε κάποιο χρονικό σημείο θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, κι αυτό κάνει τη μεταγραφή του ακόμα πιο ασυνήθιστη. Παρόλα αυτά, μου φαίνεται ότι δεν σκέφτεται ακόμα την αποχώρηση.

Επιπλέον, νιώθω υποχρεωμένος να πως ότι διαθέτει ακόμα την ικανότητα και το ταλέντο να αγωνίζεται σε αυτό το σπορ. Νομίζω ότι το απέδειξε φέτος στο Σίλβερστοουν, όπου κέρδισε με λίγο απρόσμενο τρόπο. Επίσης, οι Ιταλοί φίλαθλοι είναι πολύ ιδιαίτεροι, και αυτό έδωσε στον Χάμιλτον το κίνητρο να δοκιμάσει και αυτή την εμπειρία”.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 SCUDERIA FERRARI ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΝΑΙΤΖΕΛ ΜΑΝΣΕΛ ΤΖΑΚΙ ΣΤΙΟΥΑΡΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ