FORMULA 1

Μπινότο: "Η Ferrari F1-75 απέχει πολύ ακόμα από την βέλτιστη απόδοσή της"

Η Ferrari του Λεκλέρκ στα δοκιμαστικά της Καταλωνίας
Η Ferrari του Λεκλέρκ στα δοκιμαστικά της Καταλωνίας © 2022 JOAN MONFORT / AP IMAGES

H Scuderia δεν παρασύρεται από τα διθυραμβικά παιχνίδια ψυχολογίας και εντυπώσεων των ανταγωνιστών της, αλλά ο διευθυντής της ομάδας, Ματία Μπινότο, δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί η ιταλική ομάδα να γίνει ανταγωνιστική φέτος.

"Πιστεύουμε ότι θα είναι καλό για εμάς να ξαναγίνουμε ανταγωνιστικοί το 2022, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε κάτι τέτοιο" δήλωσε ο Ματία Μπινότο μετά την αναμφίβολα ιδιαίτερα θετική εμφάνιση της νέας Ferrari F1-75 στο πρώτο τριήμερο των φετινών χειμερινών δοκιμών της Formula 1 στη Βαρκελώνη.

Μετά τις δοκιμές εξέλιξης των καινούριων φετινών μονοθεσίων στην πίστα την Καταλονίας, τα σχόλια των ανταγωνιστών της Scuderia ήταν σχεδόν διθυραμβικά. Ο Τότο Βολφ της Mercedes και ο Χέλμουτ Μάρκο της RBR είπαν ότι η Ferrari διαθέτει αυτή τη στιγμή την ισχυρότερη μονάδα ισχύος, ενώ ο Λιούις Χάμιλτον αναρωτήθηκε αν η ιταλική ομάδα "είναι πολλούς μήνες πιο μπροστά" δεδομένου ότι αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο μονοθέσιο του 2022 πολύ νωρίτερα -από τον περασμένο Ιούνιο- σε σχέση με τη Mercedes.

Ο Μάρκο, μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ferrari δείχνει να έχει ανέβει στο επίπεδο των Mercedes και RBR, αλλά από την άλλη συμπλήρωσε πως "είμαι σχεδόν βέβαιος ότι εμείς δουλέψαμε με περισσότερα καύσιμα από την πλειοψηφία των άλλων ομάδων, οπότε νομίζω ότι δεν απέχουμε από τη Mercedes και είμαστε λιγάκι μπροστά από τη Ferrari".

Σε όλο αυτό το νεφέλωμα, ο Μπινότο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ομάδα του Μαρανέλο δεν παρασύρεται από αυτού του είδους τα ψυχολογικά παιχνίδια: "Στη Βαρκελώνη οι πρώτες δοκιμές χρησίμευσαν για να συγκεντρώσουμε δεδομένα και να κάνουμε συσχετισμούς [με τα δεδομένα του εργοστασίου]. Αλλά όταν πάμε στο Μπαχρέιν, θα προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε προσομοιώσεις αγώνα και δοκιμών κατάταξης, να αντλήσουμε τη μέγιστη απόδοση του αυτοκινήτου. Οπότε η σχετική ανταγωνιστικότητα των μονοθεσίων θα γίνει πιο ξεκάθαρη", τόνισε.

Ο Ματία Μπινότο στις δοκιμές της Formula 1 στην Καταλονία
Ο Ματία Μπινότο στις δοκιμές της Formula 1 στην Καταλονία SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Ειδικά για τα σχόλια του Χάμιλτον, απάντησε δεικτικά: "Είμαι βέβαιος πως μόλις πάμε στο Μπαχρέιν θα είναι εκείνοι [η Mercedes] δύο ή τρεις μήνες μπροστά". Και συνέχισε: "Ήταν σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε μια καλή βάση, αλλά έχουμε μια μεγάλη σεζόν μπροστά μας και περιμένω πολύ δυνατό ανταγωνισμό από το πρώτο GP. Οι αγωνιστικές ομάδες κρύβουν την αληθινή δυναμική των αυτοκινήτων τους, ορισμένες πιο πολύ από άλλες. Είναι πολύ νωρίς να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση για την απόδοση των αυτοκινήτων.

Μέχρι στιγμής το αυτοκίνητο αποδίδει καλά, ή μάλλον αποδίδει χωρίς μεγάλα προβλήματα. Η άσκηση μέχρι στιγμής έγινε σωστά. Θα είναι αρκετό αυτό; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος της περσινής χρονιάς ήμασταν τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί [στο γύρο] από τις κορυφαίες ομάδες. Πιστεύουμε ότι θα είναι καλό για εμάς να ξαναγίνουμε ανταγωνιστικοί το 2022. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε κάτι τέτοιο", συμπλήρωσε ο Μπινότο.

Ο διοικητής του Μαρανέλο εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλές από τις άλλες ομάδες θα φέρουν μεγάλες αναβαθμίσεις των αυτοκινήτων τους στο δεύτερο τριήμερο των χειμερινών δοκιμών, στο Μπαχρέιν (10-12 Μαρτίου), και ότι "οι διαφορές θα μικραίνουν όσο προχωρά η χρονιά".

Παρότι όμως η Mercedes και η Red Bull θα έχουν -κατά πάσα πιθανότητα- σημαντικές αλλαγές στις W13 και RB18 αντίστοιχα στις δοκιμές του Μπαχρέιν, η Ferrari θα ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική τακτική. Ο Μπινότο επιβεβαίωσε ότι η Scuderia δεν θα φέρει ιδιαίτερες αναβαθμίσεις της F1-75 την άλλη εβδομάδα, καθώς η διαφορετική στρατηγική της θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την άντληση της μέγιστης απόδοσης του μονοθεσίου - πριν προχωρήσει στην αναβάθμισή του.

Η F1-75, συμπλήρωσε ο Μπινότο, "δεν θα είναι πολύ διαφορετική. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα για εμάς είναι να πάρουμε το μέγιστο από ό,τι έχουμε. Απέχουμε ακόμα πολύ από τη βέλτιστη απόδοσή μας, όχι μόνο επειδή είχαμε [στη Βαρκελώνη] βαρύ φορτίο καυσίμων και περιορισμένη ρύθμιση του κινητήρα, αλλά κυρίως επειδή υπάρχουν πολλά ακόμα που έχουμε να ανακαλύψουμε στο αυτοκίνητο.

Είμαστε περισσότερο αφοσιωμένοι τώρα σε αυτό, όχι μόνο από άποψη ρυθμίσεων, αλλά ακόμα και από την πλευρά του τρόπου οδήγησης που απαιτείται. Οπότε ας περιμένουμε, και ας δούμε τι θα φέρουν και οι άλλοι. Σίγουρα, βρισκόμενοι στη Ferrari, πάντα μας ενδιαφέρουν οι αναβαθμίσεις που εισάγουν οι ανταγωνιστές μας. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ, πολύ δυνατοί μέχρι τότε", κατέληξε ο Ματία Μπινότο.

TAGS FORMULA 1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ