FORMULA 1

Νέα δεδομένα: Ο Νιούι επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Aston Martin F1

Aston Martin F1 Media
Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin AMR23 στο GP Βρετανίας 2023 ASTON MARTIN F1 MEDIA

Η Ferrari βρίσκει ένα εμπόδιο στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Άντριαν Νιούι το 2025, καθώς -αξιόπιστες- πηγές έβγαλαν στο φως την πρόσφατη μυστική επίσκεψη του κορυφαίου σχεδιαστή της F1 στο καινούριο και κολοσσιαίο εργοστάσιο της Aston Martin F1 στο Σίλβερστοουν.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Red Bull Racing ότι ο Άντριαν Νιούι θα αποχωρήσει από το Μίλτον Κινς το Μάρτιο του 2025, μετά από δύο δεκαετίες στην ομάδα, το μέλλον του πιο επιτυχημένου σχεδιαστή της ιστορίας της Formula 1 είναι ακόμα ασαφές.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ιταλικός Τύπος εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι ο Βρετανός έχει συμφωνήσει με τη Scuderia, και μάλιστα το βρετανικό περιοδικό BusinessF1 έγραψε ότι ο Νιούι έχει συμφωνήσει για τριετές συμβόλαιο με την ιταλική εταιρεία έναντι 105 εκατομμυρίων δολαρίων (97,1 εκατ. ευρώ).

Ο Λόρενς Στρολ -ιδιοκτήτης της Aston Martin F1- είχε κάνει κατ' ιδίαν πρόταση 100 εκατ. δολαρίων για 4 χρόνια στον Νιούι στο περιθώριο του GP Σαουδικής Αραβίας, τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τώρα -εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού για τις υπηρεσίες του Βρετανού- ενδέχεται να επέστρεψε με ακόμα καλύτερη προσφορά.

Ο Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας
Ο Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας RED BULL CONTENT POOL


Βεβαίως, ίσως τα χρήματα να μην είναι το παν για την επιλογή του Άντριαν Νιούι για την επόμενη ομάδα του, και να έχουν την ίδια ή και πιο βαρύνουσα σημασία οι εγγυήσεις ότι θα μπορεί να εργάζεται με ηρεμία, απόλυτη ελευθερία κινήσεων και απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf και τον βρετανικό Τύπο, η Aston τις τελευταίες ώρες έχει κερδίσει έδαφος στη διεκδίκηση του Νιούι. Το σχετικό άρθρο της αποκάλυψε ότι ο σχεδιαστής έκανε μια ιδιωτική και μυστική επίσκεψη στο ολοκαίνουριο εργοστάσιο που χτίζει η Aston Martin F1 στο Σίλβερστοουν.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν την επίσκεψη του Νιούι στις εγκαταστάσεις του Σίλβερστοουν, η ομάδα εκκένωσε το χώρο από τους εργαζόμενους προκειμένου να μην διαρρεύσει η πληροφορία.

ASTON MARTIN F1 MEDIA
Το νεότευκτο εργοστάσιο της Aston Martin F1 στο Σίλβερστοουν της Βρετανίας ASTON MARTIN F1 MEDIA


Το κολοσσιαίο εργοστάσιο αυτό έχει αποτελείται από τρία κτήρια, συνολικού εμβαδού 37.000 τ.μ., και θα στεγάσει 700 εργαζόμενους μαζί με την ολοκαίνουρια αεροσήραγγα και τον πλέον σύγχρονο προσομοιωτή της F1.

Ο εξοπλισμός αυτός θα είναι ο καλύτερος και πλέον προηγμένος της F1 από το 2025, και αυτό δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο τον Βρετανό σχεδιαστή. Πολλοί επίσης εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα μπορεί να έχει την απαιτούμενη ησυχία να εργαστεί στη Ferrari, καθώς θα βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - ειδικά στην Ιταλία.

Παρότι οι Ferrari και Aston φαντάζουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, τα φαβορί για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του Άντριαν Νιούι, εξακολουθούν να πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση και οι McLaren και Mercedes. Η Williams επίσης έχει εκφράσει το ενφιαφέρον της να καλέσει πίσω τον Βρετανό στο Γκρόουβ.

Μια πιθανή μετακόμισή του στην Aston θα τον επανενώσει με τον τεχνικό διυθυντή Νταν Φάλοους, άλλοτε δεξί του χέρι στην RBR, και θα του δώσει επίσης την ευκαιρία να εργαστεί μαζί με τον Φερνάντο Αλόνσο - που πρόσφατα χαρακτήρισε τον οδηγό με τον οποίο θα ήθελε να συνεργαστεί και μέχρι σήμερα δεν το έκανε.

Scuderia Ferrari Press Office
Ο τεχνικός διευθυντής (σασί) της Scuderia, Ενρίκο Καρντίλε SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Η υπόθεση περιπλέκεται από τις τελευταίες πληροφορίες ότι η Aston κατέθεσε ιδιαίτερα γενναιόδωρη πρόταση στον Ενρίκο Καρντίλε, τεχνικό διευθυντή του σασί και της αεροδυναμικής της Scuderia Ferrari.

Ο Καρντίλε πιθανώς να βρει ελκυστική τη μετακίνησή του στο Σίλβερστοουν αν διαπιστώσει ότι ο επίκειται η έλευση του Νιούι, η οποία αναμφίβολα θα τον επισκίαζε. Αλλά μπορεί, από την άλλη, να είναι και μια κίνηση τακτικής του Λόρενς Στρολ προς τη Ferrari, μια κίνηση που θα κάνει την ιταλική ομάδα να σκεφτεί ότι μπορεί επιδιώκοντας τον Νιούι να χάσει κομβικά στελέχη της.

Η δεύτερη αυτή περίπτωση μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη πληροφορία του αξιόπιστου γερμανικού περιοδικού Auto Motor und Sport, ότι η Scuderia απέσυρε το ενδιαφέρον της για τον Άντριαν Νιούι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λόρενς Στρολ -ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εύπορους επιχειρηματίες του πλανήτη- δείχνει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει με όλες του τις δυνάμεις το χτίσιμο της “αυτοκρατορίας” της Aston Martin στη Formula 1.

Ο Αλόνσο είπε πρόσφαταα πως “δεν υπάρχει άλλη ομάδα στο πάντοκ με τη φιλοδοξία και τα μελλοντικά σχέδια που έχει η Aston”, αλλά η βρετανική ομάδα αρνήθηκε τις πρόσφατες αυτές φήμες σχετικά με τον Νιούι.

Η ομάδα της Aston Martin είναι πολύ ελκυστική χάρη στο όραμα του Λόρενς Στρολ, το νέο και άκρως προηγμένο τεχνολογικό της κέντρο και με τις συναρπαστικές της συνεργασίες με την Aramco και τη Honda. Πολλά υψηλά στελέχη με διάφορα βιογραφικά συνδέονται με την ομάδα, αλλά δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της AMF1.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 ASTON MARTIN F1 ΑΝΤΡΙΑΝ ΝΙΟΥΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ