FORMULA 1

"Νεφελώδες" χρίσμα της McLaren στον Νόρις για τον τίτλο του 2024

MCLAREN MEDIA CENTRE
Lando Norris, McLaren F1 Team, 3rd position, and Oscar Piastri, McLaren F1 Team, 2nd position, congratulate each other in Parc Ferme MCLAREN MEDIA CENTRE

Η McLaren επιβεβαίωσε ότι ο Όσκαρ Πιάστρι συμφώνησε να βοηθήσει τον Λάντο Νόρις στη μάχη του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, εφ’ όσον ο Βρετανός καταφέρει να απειλήσει τον Μαξ Φερστάπεν - όμως τα πράγματα δεν είναι όσο ξεκάθαρα ακούγονται.

Η βρετανική ομάδα συζήτησε το θέμα των ισορροπιών μεταξύ των Νόρις και Πιάστρι μετά το GP της Μόντσα, και σύμφωνα με τον διευθυντή Αντρέα Στέλλα ο Αυστραλός συμφώνησε να παρέχει εφεξής τη βοήθειά του στον Βρετανό για τη μάχη του τίτλου.

Η βοήθεια αυτή, όμως, δεν είναι ξεκάθαρη. Για την ακρίβεια, εξακολουθεί να υφίσταται ένα “νεφέλωμα”, καθώς ο Πιάστρι δήλωσε πως η McLaren εξακολουθεί να του επιτρέπει να μάχεται με τον Νόρις, ενώ ο Νόρις είπε ότι ο Πιάστρι “δεν θα αναγκαστεί να μου χαρίζει νίκες”.

Ο Νόρις είναι ο πλησιέστερος οδηγός στον πρωτοπόρο Μαξ Φερστάπεν στη βαθμολογία της F1 από τον Ιούνιο - από τις ημέρες που η McLaren MCL38 άρχισε να αναδύεται ως το σταθερά αποδοτικότερο μονοθέσιο της φετινής σεζόν.

Όμως, κάθε φορά που προέκυπτε ζήτημα προτεραιότητας η McLaren δεν έδινε την εντολή στον Πιάστρι να παραχωρήσει τη θέση του στον Νόρις, δεδομένου ότι ο 25χρονος είχε -και εξακολουθεί να έχει- καλύτερες ελπίδες για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η McLaren δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς φέρεται να υφίσταται όρος στο συμβόλαιό της με τον Πιάστρι που απαγορεύει στην ομάδα να τον μεταχειρίζεται ως Νο2 οδηγό.

Έτσι λοιπόν, όταν ο Πιάστρι έκανε την επίθεσή του και πέρασε τον Νόρις μετά την εκκίνηση τόσο του Ουγγρικού όσο και του Ιταλικού GP, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την ομάδα σχετικά με το τι μπορούσε να κάνει.

MCLAREN MEDIA CENTRE
Οι δύο οδηγοί της McLaren, Όσκαρ Πιάστρι (αριστερά) και Λάντο Νόρις MCLAREN MEDIA CENTRE


Ωστόσο, στην περίπτωση της Μόντσα, η προσπέραση του Πιάστρι στον Νόρις στο σικέιν della Roggia έθεσε τον Βρετανό σε μειονεκτική θέση απέναντι και στον Λεκλέρ, τον έκανε ευάλωτο στο Μονεγάσκο που σύντομα πέρασε στη 2η θέση - μια κρίσιμη κίνηση για την κατάκτηση της νίκης στη Μόντσα.

Με 8 μόλις βαθμούς να χωρίζουν τη McLaren από την πρωτοπόρο της βαθμολογίας στους κατασκευαστές, Red Bull Racing, η ομάδα του Ουόκινγκ δεν έχει περιθώρια για άλλες τέτοιες απώλειες νικών και βαθμών.

Η διεκδίκηση του τίτλου οδηγών είναι πιο δύσκολη υπόθεση, με το προβάδισμα 62 βαθμών του Μαξ από τον Νόρις, αλλά σίγουρα όχι απίθανη αν συνεχιστούν τα προβλήματα της Red Bull με την RB20.

Η McLaren, έτσι, θα “ρίξει το βάρος της” πλέον στον Νόρις, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο BBC o Στέλλα, “αλλά θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που να μην συμβιβάζουμε τις αρχές μας. Οι αρχές μας είναι ότι το συμφέρον της ομάδας πάντα έρχεται πρώτο.

Το πνεύμα άμιλλας είναι σημαντικό για εμάς στον τρόπο που προσεγγίζουμε γενικώς τους αγώνες. Και θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και προς τους δύο οδηγούς. Αυτό που δεν θέλουμε πια είναι μια κατάσταση σαν της Μόντσα, όπου μπαίνουμε σε ένα σικέιν στις θέσεις 1-2 και βγαίνουμε στις θέσεις 1-3. Διότι αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας για την ομάδα”, πρόσθεσε ο Ιταλός.

Και μιλώντας για τις ισορροπίες μεταξύ των Νόρις-Πιάστρι εφεξής, συνέχισε: “Ακόμα και όταν είπα στον Όσκαρ ‘θα ήσουν διατεθειμένος να δώσεις μία νίκη;” μου απάντησε ‘είναι οδυνηρό, αλλά αν είναι αυτό το σωστό που πρέπει να κάνω τώρα, θα το κάνω.

Κάθε οδηγός είναι φτιαγμένος για να διεκδικεί τη νίκη. Συνεπώς, είμαι πάντοτε πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του ομαδικού πνεύματος και της ωριμότητας και της συνεργασίας που βρήκαμε αυτή την περίοδο”, τόνισε.

McLaren Media Centre
Ο διευθυντής της McLaren F1 Αντρέα Στέλλα MCLAREN MEDIA CENTRE

Όμως, εδώ είναι που αρχίσει το ¨νεφέλωμα” της όλης κατάστασης. Ο Στέλλα συμπλήρωσε ότι η προσέγγιση της McLaren θα επανεξεταστεί μετά τον αγώνα του Μπακού, αυτό το τριήμερο (13-15/9), σχετικά με το αν ο Πιάστρι θα χρειαστεί να συνεχίσει να υποστηρίζει τον Νόρις με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό σημαίνει, πιθανότατα, ότι σε κάθε αγώνα μεμονωμένα θα υπάρχει μια ξεχωριστή, πρότερη συνεννόηση μεταξύ των δύο οδηγών, η οποία θα ισχύει μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν ο Νόρις χάσει σημαντικό έδαφος από τον Φερστάπεν στο Μπακού, ίσως η ομάδα πλέον να κρίνει ότι δεν χρειάζεται να υποστηρίζει τον Νόρις στη συνέχεια.

Ο Στέλλα κατέληξε: “Μετά τη Μόντσα έχουμε τρεις στόχους: να διασφαλίσουμε πως ό,τι συμβαίνει στην πίστα είναι για το συμφέρον της ομάδας, δεύτερον να σκεφτόμαστε πώς θα συμβάλλουν και οι δύο οδηγοί στη διεκδίκηση και των δύο πρωταθλημάτων, και τρίτον να μην κερδίζουμε με απερίσκεπτο τρόπο. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες που ορίζουν τον τρόπο που θα αγωνιστούμε στο Μπακού, και μετά θα τους επαξενετάσουμε”.

AP Photo/Denes Erdos
Οι Πιάστρι και Νόρις μετά τις δοκιμές κατάταξης του GP Ουγγαρίας 2024 AP PHOTO/DENES ERDOS

Πιάστρι: “Είμαι ακόμα ελεύθερος να μάχομαι για νίκες”
Μιλώντας για το θέμα καθώς τα καραβάνι της F1 έχει συγκεντρωθεί στο Αζερμπαϊτζάν, ο Πιάστρι είπε: “Εγωιστικά ως οδηγός έχω τα δικά μου συμφέροντα, και οι εντολές της ομάδας δεν έχουν και τόση πλάκα, αλλά συνειδητοποιώ ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα εδώ πέραν του εαυτού μου.

Αγωνίζομαι για μία ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία στη F1 και τη δυνατότητα να κερδίζω αγώνες στη F1 μετά από 18 μήνες, οπότε νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτό. Και πάλι, όμως, η μεγαλύτερη εικόνα είναι πιο μεγάλη από μένα. Προσπαθούμε να κερδίσουμε και τα δύο πρωταθλήματα, που είναι για την ομάδα κάτι πολύ μεγάλο”.

McLaren Media Centre
Ο Όσκαρ Πιάστρι στο γκαράζ της McLaren στο GP Κίνας 2024 MCLAREN MEDIA CENTRE


Ο Αυστραλός είπε ξεκάθαρα πως “είναι χαρά μου να παίξω έναν υποστηρικτικό ρόλο σε αυτή τη φάση της σεζόν. Νωρίτερα θα ήταν κάτι υπερβολικό, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει και τα δύο πρωταθλήματα”.

Και διευκρίνισε, ωστόσο, πως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα είναι ελεύθερος να μάχεται για περαιτέρω νίκες φέτος: Χρειάζονται ακόμα περαιτέρω συζητήσεις, αλλά το βασικό είναι ότι δεν θα κάνω στην άκρη για τον Λάντο σε κάθε αγώνα - αυτός ο τρόπος να αγωνίζεσαι δεν αρέσει σε κανέναν μας, συμπεριλαμβανομένου και του Λάντο.

Αν αισθανόμαστε ότι ένας από εμάς έχει κάνει καλύτερη δουλειά στο τριήμερο, θέλουμε αυτός ο οδηγός να ανταμείβεται, αλλά αυτό είναι λίγο περίπλοκο και πρέπει να συνεχίσουμε να το συζητάμε.

Σίγουρα, όμως, δεν είναι ότι θα πρέπει να τερματίζω πίσω από τον Λάντο σε κάθε αγώνα, διότι υπάρχουν ακόμα πράγματα που θέλω να πετύχω στο πρωτάθλημα, και να προσπαθήσω να ανέβω στη βαθμολογία”, κατέληξε ο Αυστραλός.

Νόρις: “Δεν θέλω να μου χαριστεί ένα πρωτάθλημα”
Από την πλευρά του, ο Λάντο Νόρις είπε ότι οι συζητήσεις μετά τη Μόντσα δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πιάστρι θα χρειαστεί να του χαρίζει νίκες. Γενικώς ίσως αυτό αφορά στις πιο πίσω θέσεις, αλλά αν έχει μοχθήσει για τη νίκη και αξίζει τη νίκη, την αξίζει”, είπε ο Βρετανός.

Και συνέχισε ότι -αν του δοθεί η ευκαιρία- θέλει να κερδίσει το πρωτάθλημα με την αξία του και όχι με κάθε κόστος: “Αν κάποιος οδηγός κάει καλύτερη δουλειά από μένα και αποδίδει, τότε εγώ πρέπει να κάνω ακόμα καλύτερη δουλειά. Δεν θα ήθελα να το στερήσω αυτό από κάποιο.

Επίσης, δεν θέλω να μου χαριστεί ένα πρωτάθλημα. Ναι, θα είναι σπουδαίο να έχεις ένα πρωτάθλημα, και βραχυπρόθεσμα νιώθεις υπέροχα με αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι [με αυτό τον τρόπο] θα είσαι υπερήφανος για αυτό μακροχρόνια.

Δεν είναι αυτό κάτι που θέλω, δεν είναι αυτός ο τρόπος που θέλω να κερδίσω ένα πρωτάθλημα. Θέλω να το κερδίσω μαχόμενος με τον Μαξ, κερδίζοντας τον Μαξ, κερδίζοντας τους αντιπάλους μου, και αποδεικνύοντας ότι είμαι ο καλύτερος στην πίστα. Έτσι θέλω να κερδίζω”, πρόσθεσε ο Βρετανός.

LAT Images / McLaren Media Centre
Ο Λάντο Νόρις στο GP Βελγίου 2024 LAT IMAGES / MCLAREN MEDIA CENTRE


Τέλος, σχετικά με τη συνεννόηση στο εσωτερικό της ομάδας για την ισορροπία του συναγωνισμού του με τον Πιάστρι, ο Νόρις κατέληξε: “Πιστεύω ότι θα υπάρξουν στιγμές που απλώς δεν θα είναι έξυπνο να μαχόμαστε, αλλά αν είσαι στον πρώτο γύρο είναι λάθος να έχεις τέτοια προσέγγιση.

Πρέπει να είμαστε και οι δύο στον πρώτο γύρο με τη σωστή προσέγγιση, της επίθεσης, της προσπάθειας να ανελιχθούμε. Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι άλλα πράγματα, τότε αρχίζουν να πάνε όλα στραβά.

Ο Όσκαρ μάχεται ακόμα για τους δικούς τους αγώνες, βγαίνει ακόμα στην πίστα και κάνει τα δικά του πράγματα. Και μπορεί να μην υπάρξει στιγμή φέτος που να χρειαστεί να με βοηθήσει. Θα έχω τη βοήθεια του Όσκαρ όταν χρειαστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπαίνει στην πίστα με αυτό το σκοπό κάθε φορά. Θα μάχεται για τον εαυτό του και θα κάνει τη δική του δουλειά”, κατέληξε ο Λάντο Νόρις.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MCLAREN ΛΑΝΤΟ ΝΟΡΙΣ ΟΣΚΑΡ ΠΙΑΣΤΡΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ