FORMULA 1

Νιούι: “Σοβαρό το ενδεχόμενο να κυριαρχεί και πάλι μόνο μία ομάδα από το 2026”

Adrian Newey, Aston Martin HQ Silverstone, F12416a, F1, GP, Great Britain ASTON MARTIN F1 MEDIA

Ο πολύπλευρος ανταγωνισμός τεσσάρων ομάδων στην κορυφή της Formula 1 που βιώνουμε τις τελευταίες σεζόν μπορεί να είναι πολύ καλός για να κρατήσει για πολύ. Αιτία είναι η ριζική αλλαγή των κανονισμών του 2026, όπως προβλέπει ο Άντριαν Νιούι.

Ο κορυφαίος σχεδιαστής της ιστορίας της F1, Άντριαν Νιούι, είπε ότι η ριζική αλλαγή των κανονισμών των μονάδων ισχύος των μονοθεσίων το 2026 μπορεί να επιτρέψει και πάλι σε έναν κατασκευαστή να κυριαρχήσει στο σπορ για πολλά χρόνια – όπως κυριάρχησε η Mercedes F1 μετά τη μεγάλη τεχνική αλλαγή του 2014.

Ο Βρετανός, που πέρσι αποχώρησε από τη Red Bull Racing μετά από 19 χρόνια και στις 2 Μαρτίου 2025 θα ξεκινήσει να εργάζεται για την Aston Martin F1, είπε στο γερμανικό περιοδικό Auto Motor und Sport ότι “λογικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε να κυριαρχεί ένας κινητήρας αρχικά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι άλλη φορά στη Formula 1 όπου να άλλαξαν ταυτόχρονα οι τεχνικοί κανονισμοί του σασί με τους τεχνικούς κανονισμούς των κινητήρων, και στην οποία -όπως σε αυτή την περίπτωση- οι κανονισμοί του σασί να γράφτηκαν σε μεγάλο βαθμό για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τους κανονισμούς του κινητήρα. Οπότε αυτή είναι μια νέα διάσταση”, πρόσθεσε ο Βρετανός.

Και συνέχισε λέγοντας ότι είναι υπαρκτό το ρίσκο ένας από τους κατασκευαστές κινητήρων -Mercedes, Ferrari, Red Bull Ford PT, Honda, Audi- να κάνει καλύτερη δουλειά, και να κυριαρχήσει στο σπορ για χρόνια μετά από το 2026 – όπως συνέβη με τη Mercedes το 2014, στο πέρασμα στην υβριδική εποχή του σπορ, η οποία επινόησε το split-turbo και εν συνεχεία κέρδισε οκτώ διαδοχικά πρωταθλήματα κατασκευαστών (και επτά οδηγών).

Πιστεύω ότι οι κατασκευαστές κινητήρων έως έναν βαθμό έχουν πάρει το μάθημά τους από την ελλιπή προετοιμασία που έκαναν οι αντίπαλοι της Mercedes πριν από αυτή την αλλαγή”, συνέχισε ο Νιούι.

Όμως, λογικά πρέπει να υφίσταται μία πιθανότητα ένας κατασκευαστής να βρεθεί απευθείας στην κορυφή, μιας και οι κανονισμοί θα κυριαρχούνται από τις μονάδες ισχύος – τουλάχιστον στο ξεκίνημα.

Υπάρχει πιθανότητα, αν το πλεονέκτημα εντοπίζεται στον τομέα του κινητήρα εσωτερικής καύσης, κάποιος να δημιουργήσει έναν κυρίαρχο κινητήρα που θα παραμείνει στην κορυφή καθ’ όλη τη διάρκεια της ισχύος αυτών των κανονισμών (σ.σ.: 2026-’30).

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως έχουν διατυπωθεί οι κανονισμοί, είναι αρκετά δύσκολο για όσους μένουν πίσω να καλύψουν τη διαφορά. Αν όμως το πλεονέκτημα εντοπίζεται στο ηλεκτρικό μέρος της μονάδας ισχύος, τότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα για όσους είναι πίσω να καλύψουν το χαμένο έδαφος”.

Από την άλλη, πρόσθεσε ο Βρετανός αεροδυναμιστής, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο -τουλάχιστον όχι σε εκείνον- αν μία ομάδα μπορεί με το σχεδιασμό του σασί της να υπερκαλύψει την όποια υστέρηση της μονάδας ισχύος της.

Επειδή βρίσκομαι εκτός Formula 1 ουσιαστικά από το τέλος του Απριλίου, έχω ελάχιστη λεπτομερή γνώση για τους νέους κανονισμούς. Φυσικά, οι κανονισμοί που αφορούν στη μονάδα ισχύος είναι γνωστοί εδώ και καιρό, αλλά σε ό,τι αφορά στο σασί, στην αεροδυναμική και στην κινηματική, δεν έχω πολλές πληροφορίες. Αυτό θα απαιτήσει μια ταχεία διαδικασία εκμάθησης όταν ξεκινήσω”.

Τέλος, σχετικά με την αποχώρησή του από τη Red Bull Racing, με την οποία κέρδισε διαδοχικά πρωταθλήματα τις περιόδους 2010-’13 και 2021-’24, ο Νιούι κατέληξε: “Αν μου λέγατε πριν από 12 μήνες ότι θα έφευγα από τη Red Bull και τώρα, τελικά, θα ξεκινούσα από την αρχή, θα έλεγα: ‘Όχι, είστε τρελοί’.

Αλλά, για διάφορους λόγους, ένιωσα ότι δεν θα ήμουν ειλικρινής με τον εαυτό μου αν έμενα στη Red Bull. Έτσι, η πρώτη δύσκολη απόφαση ήταν ακριβώς αυτή: να μείνω στη Red Bull ή όχι;

Προφανώς, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, όντας ειλικρινής με τον εαυτό μου, δεν μπορούσα να μείνω. Και αφού πήρα αυτή την απόφαση, το επόμενο βήμα ήταν να αποφασίσω τι να κάνω μετά”, κατέληξε ο Άντριαν Νιούι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ