FORMULA 1

Ο Φερστάπεν μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος του Πιάστρι στις πρώτες δοκιμές του Σπα

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands steers his car during the first practice session ahead of the Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps racetrack in Spa, Belgium, Friday, July 26, 2024. The Belgian Formula One Grand Prix will take place on Sunday. AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 κυριάρχησε στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του GP Βελγίου, εμπρός από τον Όσκαρ Πιάστρι της McLaren και τον Άλεξ Άλμπον της Williams με τη μαλακή γόμα - ενώ νωρίτερα ήταν επικεφαλής ακόμα και με τα σκληρά ελαστικά.

Η προσπάθεια της Red Bull και του Μαξ Φερστάπεν να αναστρέψουν την καθοδική τους πορεία στους τελευταίους αγώνες της Formula 1 ξεκίνησε με το δεξί στο Σπα, καθώς ήταν σταθερά στην κορυφή στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP Βελγίου, 14ου φετινού αγώνα της F1.

Στο συννεφιασμένο δάσος των Αρδεννών η Red Bull RB20 έδειξε εξ αρχής να δουλεύει καλά στις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις της βελγικής πίστας - η οποία λόγω του μεγάλου της μήκους (των 7 χιλιομέτρων) μεγεθύνει τις διαφορές στους γύρους.

Τους πρωταθλητές ακολούθησε σε απόσταση μισού δευτερολέπτου ο νικητής της Ουγγαρίας πριν από πέντε μέρες, Όσκαρ Πιάστρι, και δύο δέκατα πιο πίσω ο Άλεξ Άλμπον που επιβεβαίωσε την αποδοτικότητα της Williams στα σιρκουί χαμηλής άντωσης.

Ο Αγγλο-Ταϊλανδός ήταν μπροστά από τις δύο Mercedes των Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον - καθώς ο επτάκις πρωταθλητής αποκάλυψε τη ραδιοεπικοινωνία ότι η W15 παρουσιάζει και πάλι προβλήματα αναπηδήσεων. Ανάλογα με τη Ferrari SF-24 δηλαδή, που έμεινε στην 6η θέση – σχεδόν ένα δευτερόλεπτο μακριά από τον Φερστάπεν.

Την ίδια υστέρηση είχε και ο Σέρτζιο Πέρεζ από τον ομόλογό του στην RBR, που εμφανώς πάσχιζε να ελέγξει απόλυτα τη λίγο δύστροπή του RB20 - γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα τον Μεξικανό στην (τελευταία του, ίσως) προσπάθεια να πείσει την ομάδα να μην σπάσει το συμβόλαιό του κατά την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου.

Στο πρώτο 15λεπτο ο Φερστάπεν με χρόνο 1:44.706 με τη σκληρή γόμα παρέμεινε επικεφαλής των χρόνων παρότι η πλειοψηφία των άλλων οδηγών είχε γράψει γρήγορους γύρους με την (ταχύτερη) μέση γόμα. Εκείνη τη στιγμή τον ακολουθούσαν οι Ράσελ, Χάμιλτον με τις δύο Mercedes, και έπειτα οι Πιάστρι, Λεκλέρ και Λάντο Νόρις.

Τότε ξεκίνησαν με τον Ράσελ οι γύροι με τη μέση γόμα, και ο νεαρός Άγγλος ανέβηκε -αναμενόμενα- στην κορυφή, με διαφορά 0,5’’ από τον Μαξ. Αλλά τότε ο Ολλανδός απάντησε με τον χρόνο 1:43.372 που έμελλε να μείνει ο κορυφαίος μέχρι τέλους.

Με δύο γρήγορος γύρους με τη μαλακή γόμα ο Πιάστρι έριξε τον Ράσελ από τη δεύτερη θέση, ενώ σύντομα τον έριξε και από την 3η ο Άλμπον καθώς στο πρώτο και στο τρίτο τμήμα του Σπα η Williams απέδειξε την αεροδυναμική της αποδοτικότητα στις γρήγορες στροφές.

Ο Άλμπον πέτυχε τον ταχύτερό του γύρο σχετικά αργά, όταν πλέον οι οδηγοί είχαν μπει ξανά στην πίστα με τους δύο σκληρότερους τύπους ελαστικών για τις συστοιχίες γύρων και τη συγκέντρωση δεδομένων για τον αγώνα - με βαριά φορτία καυσίμου.

Δεν υπήρξαν πολλά δεδομένα στις δοκιμές αυτές, πέραν ενός τετ-α-κε του Ντάνιελ Ρικιάρντο της RB στην έξοδο της πρώτης φουρκέτας La Source και ενός υδραυλικού προβλήματος που κράτησε την Alpine του Εστεμπάν Οκόν για την περισσότερη ώρα καθηλωμένη στα πιτς. Η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών του GP Βελγίου ξεκινά σήμερα (26/07) στις 18:00.

FORMULA 1
GP Βελγίου 2024, Ελεύθερες Δοκιμές 1 FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ