FORMULA 1

O Ματία Μπινότο επέστρεψε, νέος ηγέτης της Audi F1

FERRARI F1 GP BELGIO SABATO 28/08/2022 credit @Scuderia Ferrari Press Office
FERRARI F1 GP BELGIO SABATO 28/08/2022 credit @Scuderia Ferrari Press Office CREDIT: @SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Ο πρώην διευθυντής της Scuderia Ferrari, Ματία Μπινότο, θα αναλάβει από την 1η Αυγούστου 2024 το πρόγραμμα της εισόδου της Audi στη Formula 1 - όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του Ίνγκολσταντ. Παρελθόν από την ομάδα ο Αντρέας Σιντλ.

Ενάμισι χρόνο μετά την παραίτησή του από τη Scuderia, και την αντικατάστασή του από τον Φρεντ Βασέρ, ο Ματία Μπινότο επιστρέφει στη Formula 1 για να ηγηθεί του προγράμματος για τη δημιουργία της Audi F1.

Η επίσημη, εργοστασιακή ομάδα της γερμανικής εταιρείας θα μπει στη Formula 1 το 2026, με την ολοκαίνουρια μονάδα ισχύος που κατασκευάζει στο νεότευκτο εργοστάσιό της στο Νόιμπουργκ και σασί που θα κατασκευάζει στο Χίνβιλ της Ελβετίας - στο εργοστάσιο της Sauber που πρόσφατα πέρασε στα χέρια των Γερμανών.

Ο Μπινότο θα αναλάβει από την 1η Αυγούστου 2024 επισήμως τους τίτλους του διευθύνοντος επιχειρησιακού Συμβούλου και διευθύνοντος τεχνικού συμβούλου, αλλά στην ουσία θα είναι ο διοικητής της Audi F1 καθώς στη μεγάλη αυτή αναδιάρθρωση της ομάδας ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας της με τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο Αντρέας Σιντλ.

AUDI AG
Ο Ματία Μπινότο στην πρώτη του φωτογραφία με την Audi AUDI AG

Παράλληλα με τον Σιντλ, επίσης, ανακοινώθηκε και η αποχώρηση του Όλβερ Χόφμαν, μέχρι πρότινος προέδρου του διοικητικού συμβολίου της Audi F1.

Τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα της γερμανικής εταιρείας στη F1 δέχθηκε μια σειρά από πλήγματα. Το κυριότερο ήταν η ηχηρή άρνηση του Κάρλος Σάινθ να δεχθεί την γενναιόδωρη πρότασή της, την ώρα που η Sauber παραμένει η μοναδική ομάδα της φετινής F1 που δεν έχει σκοράρει ούτε έναν βαθμό.

Ο Μπινότο θα έχει τώρα την ευθύνη όχι μόνο την κατασκευή του κινητήρα και του μονοθεσίου του 2026, αλλά και των επενδύσεων στα εργοστάσια του Νόιμπουργκ και του Χίνβιλ για τη μεγέθυνση της ομάδας.

Στόχος της Audi με την πρόσληψη του Μπινότο είναι “να φέρουμε το πρόγραμμά μας στην ταχύτητα της Formula 1, από την άποψη της καθαρής διοικητικής δομής, των καθορισμένων ευθυνών, του περιορισμού των ενδιάμεσων εμποδίων και του αποδοτικού τρόπου λήψης αποφάσεων” είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Audi, Τζέρνοτ Ντόλνερ.

Ο Ματία Μπινότο, με σχεδόν τριακονταετή εμπειρία στη Formula 1, εργάστηκε σε όλη του την καριέρα (από το 1995) στη Scuderia Ferrari. Ανελίχθηκε στη θέση του διευθυντή της το 2019, αλλά στο τέλος του 2022 υπέβαλλε την παραίτησή του μετά από μια χρονιά που η ιταλική ομάδα δεν εκπλήρωσε τις μεγάλες αρχικές τις προσδοκίες.

Το 2023 πέρασε το υποχρεωτικό του έτος αποχής από το σπορ, βάσει του συμβολαίου του με την ιταλική ομάδα, και από τις αρχές του 2024 ήταν ελεύθερος να επιλέξει μεταξύ αρκετών προτάσεων - καθώς το όνομά του είχε ακουστεί και για την Aston Martin F1.

TAGS FORMULA 1 F1 AUDI F1 ΜΑΤΙΑ ΜΠΙΝΟΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ