FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον για το Sprint της Αυστρίας

Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool
Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 στο πλαίσιο του GP Αυστρίας 2024 CLIVE ROSE/GETTY IMAGES/RED BULL CONTENT POOL

Ταχύτερος κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου από τον Λάντο Νόρις, ο Μαξ Φερστάπεν επιβεβαίωσε την καλή του φόρμα από τις ελεύθερες δοκιμές με τον πρώτο χρόνο του Sprint Qualifying που του χάρισε την πρώτη θέση της εκκίνησης για τον αυριανό (29/06, 13:00) μικρό αγώνα των 21 γύρων στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας. Στη δεύτερη σειρά οι Όσκαρ Πιάστρι και Τζορτζ Ράσελ.

Στον έναν και μοναδικό γρήγορο γύρο που έκαναν οι δέκα ταχύτεροι στο τέλος των δοκιμών κατάταξης του αγώνα Sprint τη Αυστρίας, στο πλαίσιο του 11ου φετινού αγωνιστικού τριημέρου της Formula 1, ο Μαξ Φερστάπεν ήταν 93 χιλιοστά ταχύτερος του Λάντο Νόρις.

Δύο δέκατα πίσω από τον Άγγλο της McLaren ακολούθησε ο ομόλογός του με την έτερη MCL38, Όσκαρ Πιάστρι, που κέρδισε για 67 χιλιοστά του δευτερολέπτου την τρίτη θέση από τον Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes W15.

Η πρώτη Ferrari, του Κάρλος Σάινθ, θα βρεθεί στην 5η θέση της αυριανής εκκίνησης, δίπλα στον 6ο Λιούις Χάμιλτον με την έτερη Mercedes. Ακολουθούν στην τέταρτη σειρά οι Σέρτζιο Πέρεζ (RBR) και Εστεμπάν Οκόν της αναγεννημένης Alpine, και στην πέμπτη ο Πιέρ Γκασλί με την άλλη Alpine A524 και ο Σαρλ Λεκλέρ.

Ο Μονεγάσκος της Ferrari είχε την ατυχία να ενεργοποιηθεί το σύστημα απενεργοποίησης του κινητήρα της SF-24 κατά την αναμονή στην έξοδο των πιτς όλων των οδηγών, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να μπει εγκαίρως στην πίστα για να συμπληρώσει το γύρο εξόδου και να ξεκινήσει τον έναν και μοναδικό του γρήγορο γύρο.

FORMULA 1
GP Αυστρίας 2024, Sprint Qualifying FORMULA 1

Στην τρίτη και τελευταία περίοδο (SQ3) οι δέκα οδηγοί που είχαν προκριθεί περίμεναν μέχρι το τελευταίο τετράλεπτο πριν αρχίσουν να μπαίνουν, ομαδικά, στην πίστα για τον έναν και μοναδικό του γρήγορο γύρο -με τη μαλακή γόμα- που θα καθόριζε τη σειρά εκκίνησης.

Πρώτος πέρσε τη γραμμή ο Λιούις Χάμιλτον, και μετά από τον Βρετανό τον πρώτο χρόνο σημείωσαν κατά σειρά οι Ράσελ, Πιάστρι και Νόρις - πριν έρθει ο Φερστάπεν με το ταχύτερο πέρασμα στο πρώτο και στο τρίτο τμήμα της πίστας και εντέλει 93 χιλιοστά ταχύτερος του τελευταίου για να κερδίσει και αυτές τις κατατακτήριες με χρόνο 1:04.686

Στο SQ2 αποκλείστηκαν οι δύο Aston Martin των Λανς Στρολ και Φερνάντο Αλόνσο, αλλά και ο Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas παρότι ήταν ο ταχύτερος όλων στο πρώτο τμήμα της πίστας. Επίσης, αποκλείστηκε και ο Λόγκαν Σάρντεαντ που ήταν για πρώτη φορά ταχύτερος του ομολόγου του στη Williams Άλεξ Άλμπον, καθώς και ο Γιούκι Τσουνόντα - που είχε νωρίτερα, στο SQ1, ένα βίαιο τετ-α-κε με την RB στις δύο τελευταίες στροφές.

Πολλοί οδηγοί είχαν μικροεξόδους στην αμμοπαγίδα για όρια της πίστας στις εξόδους των στροφών, και οι Χάμιλτον και Στρολ χρειάστηκε να κάνουν τις πιο μεγαλειώδεις διορθώσεις της ουράς των Mercedes και Aston Martin. Μάλιστα, ο Λιούις κινδύνευσε στο SQ1 καθώς στον αμέσως επόμενο γρήγορο γύρο του συνάντησε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Αύριο Σάββατο (29/06) ο αγώνας Sprint ξεκινά στις 13:00 και θα έχει διάρκεια 21 γύρων, ενώ στις 17:00 το ίδιο απόγευμα θα διεξαχθούν οι παραδοσιακές δοκιμές κατάταξης του κυρίως GP thw Kyriak;hw (30/06, 16:00).

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ